Jas si pravam testo so naut, go kupuvam od bilna apteka matija. E sega testoto e malku potvrda ama pa vikaat deka e pozdravo
девојки, мој школски другар преку 20 години има пицерија која е најпозната во градов. За да тестото ви биде меко и вкусно, треба да ставате оризово млеко ( на пр за 1 кг брашно, околу 250 мл оризово млеко) или пак млеко во прав
Мини пици Состојки 300 г шунка 1 кг брашно 1 супена лажица сол 1 супена лажица шеќер 1 коцка свеж квасец 200 мл масло за готвење 250 мл меко 250 мл вода 300 г кашкавал 200 г доматно пире 200 г црни маслинки оригано Начин на подготовка Во длабок сад на оган ставете ги млекото и водата заедно да се стоплат. Во друг длабок сад, ставете 1 кг брашно, 1 лажица сол, 1 лажица шеќер, 200 мл масло за готвење и квасецот кој претходно сте го растопиле во малку млако млеко. Замесете тесто и оставете го да стаса 20 минути. Потоа земете од тестото и расукајте кора со дебелина од половина сантиметар. Сечете кругови со чаша. Половина од круговите сечете ги на средина со помала чаша (за ракија) и спојте ги така што одоздола ќе ставите цел круг, а одозгора кругот со отвор. Наредете ги во тепсија.Исчистете ги семките од маслинките и ситно исечкајте ги. На средина ставете доматно пире.Врз него додате ги шунката,кашкавалот,сечканите маслинки и посолете со оригано. Печете ги мини пиците во загреана рерна на 200 степени околу 30-40 минути. Освен овие состојки, мини пиците можете да ги направите со состојки по желба.
Јас последно пицата е направив од памет и ми испадна многу убаво тестото 1 илол шоља брашно пола квасец во прав 1лајче шеќер пола лајче сол сето тоа го замесив со 1 јајце 3, 4 лајци масло и пресно млеко по потреба течниве состојки ги стоплив малку за побрзо да ми потера Го киснев дваесетина минути па развлеков кора и и наредив се и сешто печев во округла тепсија најголема што збира електричнион шпорет Тестото беше најубаво до сега што сум го направила, и од сега тека ќе го правам
Не го знам на памет рецептот, но највеќе го сакам е излегува тенко ем највкусно, го викаат дежурно тесто.
Домакинки а што кога тестото премногу е водно ? Додавав и додавав брашно и колку повеќе отстојува толку повеќе се разлева. Нити се сучи нити се фаќа со рака се лепе за раце. Брашното ли е такво или што е незнам .
Некое брашно знае така да се растегнува, ама во твојов случај сигурно тестото е премеко и затоа е такво. Обавезно додај му брашно !!! Не смее да ти лепи тестото на рацете, ако лепи, му фали уште брашно.
Го замесив на тврдо но приликом стасувањето ми се разводни и пак додавав брашно и пак исто. Ми рекоа дека такво било брашното па си земав КАДИНО и си терав раат со работата. Правев мини пици за слава.
Еве мојот рецепт за тесто: 18 лажици брашно 1 прашак за пециво 7 лажици масло и 250 мл вода многу лесно се замесува тестото.
Мојот рецепт е следниов и е прилично добар (од книжуле за италијанска храна, со многу мали модификации од моја страна): За замесување: 1 лажичка шеќер 1 лажичка брашно 1/4 квасец топла вода по потреба (околу 100 ml) Се покрива и се остава да нарасне За тестото: горната смеса од нараснат квасец 350 g брашно 1-1.5 лажичка сол 1-2 големи лажици маслиново масло Се замесува средно меко тесто, се додава топла вода по потреба (очигледно е дека горенаведеното количество вода ќе биде малку) и се остава да нарасне. Се расукува потенка кора и јас го печам тестото во вакво тавче (тефлонско) попрскано со брашно на 200 степени (тоа поради тавчето, а инаку се пече на појако и се надгледува). Предлог: Можете да си го замесите од вечер, потоа садот во кој ви се наоѓа тестото да си го покриете со проѕирна фолија и одозгора крпа и да го оставите во фрижидер. Следниот ден извадете го околу 30-40 минути пред да го расукувате, и повторете ја постапката (расукај, нареди и печи). Не очекувајте да ви зарумени многу тестото, само ќе стане бледо-златна боја кога е готово, зашто има маслиново. Тестото е вкусно, суво не е, а нараснува таман како што треба да биде пица и што е најважно - и следниот ден е супер, особено ако се притопли. Додуша, зависи од преференците - некој сака претенко и крцкаво, а некој дебело како лепче. Ова е некоја златна средина. Bon apetit!
Правев пица пред некое време.. Рецептот беше од идната свекрва, а пиците испаднаа многу добри Точна мерка не можам да кажам, оти и јас од „кутура“ ставав, само знам дека имаше брашно, квасец, вода и сол, ништо друго. Еднаш се кисне тестото, пак се замесува и се расукува. Треба да се расучи тенко, за да биде убаво. Се пече во набрашнети тефлонски плехови, а е готово кога ќе добие малку кафенкаста боја од долната страна. П.С. ме замисливте со ова оризово млеко... сакам да пробам Ако проба некој нека пише
Кaкoнштo месaм леб,тaкa ми е тестoтo. Бршнo,прстoфaт сoл,мaлa лaжичкa шеќер, вoдa пo пoтребa. Еднaш еднп тестo прaвев сo киселo млњкo,јaјце и мимњрaлнa вoдa,aбе милинa aмa гo зaгубив рњцептoт. Мнooгу ми беше тестoтп oд пицaтa oстaнa зa утредентa, и тoгaш беше мекo ептеен.
Брзо тесто за пица без сучење 500гр.брашно сол пола коцка квасец Квасецот да се растопи во млака вода,и се додава во брашното, исто и млака вода и да се замеси.Тестото да биде како за пишии(мекици,тиганици). Во тавче намрсено со зејтин се истура тестото и се развлекува по тавчето(рацете намрсени со зејтин),не се чека да стаса,се мачка со кечап и мастраф одозгора и се пече на 250,па се намалува на 200 едно 20-30мин
Мене ми излегувa тестoтo дебелo,кaкo дa гo згoтвaм a дa биде нoрмaлнo кaкo штo требa дa е? Се oбидувaм сo пoмaлку тестo ми се кине,мoже рецептoтне ми е дoбaр
Домаќинки месев тесто за пица, ама не нарасна. А внатре адитив си има и се активираше бидејќи посебно го растворив. Цела ноќ е во фрижидер и си седи во иста форма. Да го редам или да го фрлам? Нема да го биде?
Немам искуство со тесто во фрижидер. Зошто го ставаш во фрижидер? Мислам нема потреба иако така пишува во некои рецепти. Јас кога месам нешто ако во рецептот пишува да се стави во фрижидер јас не го ставам. Бидејќи на топло побрзо нараснува тестото. Пред да правиш пица направи си го тестото остави да нарасни на собна температура околу 1 час и прави си пица. Ладно тесто потешко се расукува.
800 гр брашно 1 квасец се раствара со млака вода 3 лажици брашно 1 шекер, Зејтин една жољичка, 3 лажици шеќер, 1 супена лажица сол, малку сода бикарбона(1лажиче) млака вода и пола лажица марагрин кристал, нормално и млака вода месиш меко тесто , го стасуваш 2х и послеи реди со по избор
Јас сакам фурнаринки да замесам. Не знам дали да пробам со тесто за пица, сте пробале фурнаринки да направите со некој од рецептиве погоре?