Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тест за бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од pretty, 16 февруари 2010.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    40.213
    Има тестови кои покажуваат резултат и 4 дена пред предвидениот период , ама со 55% тоЧност на 4 ден ... !
    Јас исто како и минатиот пат земав дигитален тест од Clearblue и тестот го направив после еден ден од доцнење на периодот
    и покажа позитивно

На Unique.chick и elena.mak им се допаѓа ова.
  2. angel13

angel13 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1

a dobienoto mi se poremeti.. znaci ne znam koga da ocekuvam da dobijam pak... imav dobieno i mi zavrshi posle imav nezashtiten odnos, se napiv antibebi i pak imav nezashtiten odnos shto deckoto mi veli deka mi svrshil a ja pak ne primetiv takvo neshto.... posle krvarev pak nekoj den posle toa... ne znam shto da mislam, go napraviv testot sega pred malku znaci na 11 den posle odnosot i mi e negativen... kako da gi racunam denovive za da dobijam od prvata menstruacija ili od vtoroto krvarenje?? ve molam pomosh!!

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.703
    Мислиш на анти-беби пилула или на таблета за ден потоа? Прашувам затоа што има разлика помеѓу овие два вида на таблети. Ризични периоди за забременување се откако ќе ти заврши па се до крајот на плодните денови.

4. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Девојки се надевам дека ќе одгворам на повеќето прашања преку текстов:)
    Има два вида тестови за бременост
    -оние кои ја проверуваат крвта
    и оние кои ја проверуваат уруната
    Тестот за бременост со крв се изведува кај доктор, а оној со урина обично се претпочита да се изведе дома. Со тестот на бременост всушност се детектира присуството на хормон на бременост (human chorionic gonadotropoin (hCG)). Оплодената јајце клетка вообичаено се имплантира 6 дена по оплодувањето, но кај околу 10% од жените, имплантацијата може да се случи после првиот ден од изостанатиот циклус.

Најдобро е тестот за бременост со урина да се направи една недела по изостанатиот циклус, наутро на гладно
    Иако повеќето производители на тестови за бременост укажуваат дека тестот за бременост треба да се направи еден ден по изостанатиот циклус, резултатите можат да бидат варијабилни. Истражувањата покажаа дека повеќето тестови за бременост го детектираат hCG точно една недела од изостанатиот менструален циклус.

Доколку тестот за бременост е негативен, треба да се повтори после неколку дена за да се потврди негативниот резултат. Доколку тестот е позитивен потребно е итно закажување на лекар со цел да се следи состојбата.
    Постојат различни видови на тестови за бременост, важно е внимателно да се прочита упатството и секако да се провери рокот на употреба.
    Кај некои од тестовите потребно е да се уринира на нив, кај некои треба тестот да се потопи во чаша соберена урина.
    Вообичаено тестовите имаат контролен прозорец и прозорец за резултати. Доколку резултатот е позитивен, односно жената е бремена, прозорецот за резултат покажува ист симбол како и контролниот прозорец. Некои дигитални тестови укажуваат на тестот со “pregnant” или“not pregnant.
    Најчести бренд имиња на тестови за бременост се:
    -Answer Pregnancy Test,
    -BabyConfirm Pregnancy Test,
    -Clear Blue Pregnancy Test,
    -Clearblue Easy Pregnancy Test,
    -EPT Pregnancy Test,
    -Fact Plus Pregnancy Test,
    -First Response Pregnancy Test, и
    -New Choice Pregnancy Test.
    Некои пакувања содржат и повеќе тестови.

Според истражувања направени во 2011 за шест најчести тестови за бременост се покаѓало дека сензитивноста на hCG на тестот First Response manual и digital pregnancy tests е поголема од сензитивноста на EPT and Clear Blue. Според авторите тестот First Response детектирал 97% од 120 бремености после еден ден од изостанатиот период. Додека EPT manual и digital devices детектирале 54 и 67 % од бременоста, а Clear Blue manual and digital devices detected 64 and 54 percent од бременоста на вториот ден од изостанатит период.
    Се надевам помогнав!

5. angel13

angel13 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    tableta za den potoa Mislam...tie shto se zelenite od 400 i nesho denari....se uteshiv so ovoj test deka mi pokaza negativno... dali kje bide epten docna da sprecam bremenost ako pomine mesec duri dobijam??

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.703
    Тоа не знам. Најдобро ќе биде да се посоветуваш со гинеколог.

7. angel13

angel13 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1

ok fala ti...:)

8. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Angel крварењето ти е предизвикано од апчињата за ден потоа, тоа не е менструација. Рачунај ја менструацијата по старо, односно од последниот термин. Ако ти доцни направи тест една недела од изостанатиот период. Доколку тестот е негативен повтори го уште еднаш. Ако е позитивен правец на лекар.
    И совет за следен пат: да не се изложуваш на вакви стресови следен пат користи контарцепција.

9. angel13

angel13 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1

Fala, za sleden pat sekako deka kje koristam.. ova mi e lekcija da ne mi se povtori, panika i stres najvishe od se ova.... :worried:

10. causevsku777

causevsku777 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    12
    здр сакам да прашам дали некоја од вас има искуство да е бремена а тестот да и испадне негативен?

11. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Јас сум во недоумица :o мојот тест после 5 мин немаше втора линија и набрзинка го фрлив во фиока бидејќи имав работа. После 3 саати ја отварам фиоката и гледам бледа втора линија. Сепак мислам дека е точен и тоа што не покажа 5 во првите 5 мин. е доволен показател дека е негативен :?:
    Некоја со слично искуство да не има... ?

12. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    И кај мене исто срцка... вака ми испадна тестот:

Прикачени фајлови:

• 250820132105.jpg
      250820132105.jpg
      Големина на фајлот:
      44,3 KB
      Прегледи:
      476
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    На сестра ми и се случи ова истово пред неколку месеци.
    Јас не знам зошто воопшто ги гледате тестовите после 10-15 минути. Во упатството убаво си пишува да не се читаат резултатите после 10-15 минути.
    Сестра ми беше убедена дека е бремена со таков тест.
    На ехо и кажаа дека има задебелен ендометриум, но не гледаат плод и дека 80% се сигурни дека е бремена.
    Крајна солуција и беше да си испита крв. Резултатите беа негативни, па по два дена доби.
    Втората цртичка после половина час - час ја снема од тестот, а мојот тест и по два месеци уште е со две цртички.
    Не џабе пишува на упатството дека резултатите се читаат по 5 минути, НЕ ПО 10-15!
    Јас сега те советувам за секој случај (за да ти биде мирна главата) да си направиш испитување на крвта или да го повториш тестот.

Со среќа!

14. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Девојки, дали некоја од вас може да ми каже каков е тој тест за откривање на рана бременост, колку пари е, како се вика, кога се прави, пред колку дена пред добивањето, колку е сигурен итн. Можеби е глупаво што прашувам вакви прашања но појма немам за тој тест :$

15. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Можеш да пробаш со овој тест SELF-CLEAR. Тестот за бременост Self Clear е тест за бременост кој дава валиден резултат од 5. ден по зачнувањето, неговата употреба е многу едноставна и може да се прави во било кое време на денот.

16. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Јас имав такво искуство на почетокот мислев дека чим не покажал првите минути е негативен и необратив многу внимание на втората бледа линија, но на крај испадна позитивен.

17. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Срцка направив и негативен е, ќе ми дојде денес сигурно. Секако не планираме со вереникот бременост и се пазиме, сега за сега ми одговара нег. резултат :lol: :*

18. magdeence

magdeence Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ve molam za mislenje.kolku e siguren testot sure check iako ne e napraven so prva utrinska mokraca?inace bese negativen

19. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    По аптеките велат дека е прилично сигурен иако не е на прва мокрача... Ако се мислиш утре направи си уште еден ;)

20. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    99 посто е сигурен