Тетката - втора мајка

Дискусија во 'Дете' започната од Bitter-Sweet, 22 јули 2017.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.539
    Моиве деца , ги сакаат и сестра ми и сестрата на мм . Ама никако до таа мера да ги бакнуваат во уста и сл . Убаво е да се биде тетка , но и да се знае границата . Местото на мајката не може никој да го заземе . Тетките можат да ги чуваат внуците но и родителите треба да имаат усул . Ако тетката е сеуште девојка ( не е мажена ) не значи дека треба да е и дадилка на мојте деца . Ги оставам кога стварно морам . А кога знам дека сестра ми или сестрата на мм е излезена на кафе , си ги спремам децата со се што им е потребно и колку и да не можам ги земам со себе . Не ги станувам тетките од кафе со друштво за да ми изигрува дадилка . Сепак и тие имаат свој живот и треба да се почитува тоа .

На lilo, Rama и Someday им се допаѓа ова.
  2. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.836
    Никој не заслужува да се нарече втора мајка. Сум тетка и имаме тетка. Сестра имам. Прво се роди моето дете но тета тогаш беше на факс и немаше многу време за внуче но кога можеа си играа. Ја сакаше многу и ден денес. И сега ни е далеку но и бебево си ја сака, ( си осеќаат изгледа тие роднински врски :) ). Внукот секако си го сакам и јас, но за жал ретко се гледаме. Имам внуци и од стграната на мм и тие ми се многу мили секако, не ги делам.
    Мене ме нервира оној муабет од постарите, внуците биле помили од своите деца. Моево прво дете е прв внук од двете страни и секој си дозволуваше се да каже, се да му даде, се да му дозволи. Денес не е многу разгалено дете зашто не дозволив, но имам проблем што се инаети за се зашто знае дека има поддршка од баби и дедовци. Помили се да, друг го бере гајлето за се, твое е само да поиграш и да го разгалуваш.

На joy1, Rama, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Тетка како што е мојата. За неа треба и ново име да се смисли посилно од зборот мајка.
    Гледам многу од вас немате вистински роднини. Тетка ми како што ми се има најдено никој друг ми се нема. Не само мене,на цела моја фамилија. Секој викенд сум кај тетка ми и тетин ми, моето студирање е многу олеснето заради нив двајца.
    Некои имаат тетки но исто како да немаат, зошто се држат на дистанца. Тетка ми ме сака премногу и јас неа. Нема опсесија некоја едноставно не сака.Таа има едно девојче. Па какво девојче, жена веќе мажена.
    Се зависи какви ви се односите. Јас не можам да си го замислам животот без тетка ми.

На marchi-cool, tincemajmunce, S.J.Parker и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Имам две тетки,ама со едната сум поблиска отколку со другата. Ама сепак таа врска не можам да ја споредам како со мајка. Секој си е на своето место. И јас сум тетка од неодамна и нормално дека не можам да опишам колку го сакам внучето. За жал далеку сме,па не го гледам често,ама кога ќе го видам ми се иде да не го пуштам од прегратка колку е најмило!! Сепак не претерувам,си го знам и јас местото и не ги оптеретувам сите од страна со тоа. Знам д споделам слика од него или со него,ама не сум толку опседната да речам.

5. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.763
    Abe tetkata se saka kako tetka, ama edna e majka!

На lilo и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    624
    Многу убава тема и интересни ставови и размислувања.
    Јас сум тетка на 4ри внучиња, две од страната на сестра ми, две од сестрата на мм- на нив сум им вујна. :)
    Пред да се роди внук ми на сестра ми дете, тоа беше пред 9 години,незнаев како е тоа да си тетка. Сега неможам да смислам ден или недела(зависно од обврски), а да не ги видам или слушнам. Ги обожавам, немам друг збор како да го опишам чувството кон нив. Сега баш се вративме со мм од кај нив, се игравме, пеевме, смеевме, па расправавме, па се миривме и така се по ред :) Имам посебна љубов спрема нив, што неможам да ја опишам, но тоа не значи дека ги разгалувам до степен да се неподносливи отпосле, си имам и јас граници, бидејќи пред се тие треба да израснат во здрави луѓе кои ќе се самостални, а не се друг за нив за работи. Никогаш не сум се ставила во улога на сестра ми- мајка, зашто мајката е мајка и тоа за век ќе си остане, тетката никогаш неможе да биде втора мајка, може да биде другарка, ама мајка не.
    Одиме сите заедно на одмори, викенди, често се собираме, шетаме, ги земам од градинка, школо понекогаш, си ги водам на сладолед или сокче, преспиваат кај нас поретко, едноставно имаат слобода со мене, ама не се алат. За мене и така треба да е со тетка, но, јас со нив не се однесувам зашто така треба,туку зашто така ни е најубаво :) Многу убави спомени заедно - прва девојка, прво запче, првите чекори, нашите палачинки, пуканки и колачиња, ех, кога ќе пораснат имам за што да им раскажувам.
    Прочитав некаде како тетките ставале слики на фб од нивните внуци, и јас ставам слики од време на време, мислам дека тоа не е ништо страшно се додека има некоја мера, немора да ставаш 50 слики од роденден, туку 1-2 и сл.
    Можам до утре да пишувам за моите внучиња и нашиот однос, за сега доволно е и ова :) :) :)

На Rama и carangigia им се допаѓа ова.
  7. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.212
    Гледам се разврза муабетот :D

Во однос на ставањето слики на фб,јас и од двете внучиња си прикачувам слики од родендени,од прво забче, први чекори и по некое наше лудо селфи:$
    Некои роднини ми даваат забелешка и мене и на моите им рекле демек сум ставала повеќе слики од внук ми,него сум го сакала повеќе,Бог да чува овие па и сликите ми ги броеле:wasntme:
    Исто ме нервираат коментари од типот на: А стојат мирни со тебе внуците не плачат? Или кога некој ќе ме види како ги шетам и ќе ми рече ааа ти ги порасна готово.

На Dadusicka и kankus им се допаѓа ова.
  8. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    мојата сестра е нај прекрасната тетка ќерка ми ја обожава ,не ни се меша во воспитувањето, знае да прошета,нахрани,пресоблече ,просто таа е моја десна рака многу ми помага ,нај мирна ми е душата кога сестрами ја чува
    Никогаш не сум осетила потреба да и преречам нешто во смисла да треба да и го покажам местото

На Dadusicka, Rama и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.539
    И јас го имам истиот проблем со постарото детенце . Иста ситуација . Ние дека млади се зедовме па сите баби и дедовци се до 55 години , децава имаат и прабаби , до неодамна и прадедо . Син ми како прв внук и правнук го разгалија многу . Секако дека гледав да го воспитувам соодветно , да не е премногу разгален , и кога сме дома навистина е многу мирно дете , не се осеќа дека имаш 3 годишно дете дома . Доста ми помага со малата ( иако има само 3 години , ја пази да не се удри , да не стави во уста нешто што не треба итн . ) , ама многу е инаетлив . Не знам како да се справам веќе со неговиот инает :( а се што ќе му кажам прави :) единствено се инаети пред баби и дедовци :( тогаш е најнепослушното дете што некогаш сте го виделе :( и несакам да му повишувам тон или не дај боже да добие ќотек :( сакам со убаво да се разбереме , да биде послушен и примерен мал господин , ама тоа не ни оди баш :( кога ќе излеземе на прошетка , се тегне , се влече за нешто ќе му " запне " око и тогаш е урлање , викање .. не дај боже да го искараш .. па тоа ќе биде крај на светов :( . Во вакви ситуации најчесто татко му го зема во раце и го носи и додека го шета така наоколу се трудиме двајцата да му објасниме дека на малата ( син ми бебе ја вика иако има име :D ) и се јаде и спие и дека е доцна веќе , време е за дома . Некогаш се смирува бидејќи многу се поврзани со малава и му паѓа жал изгледа па се смирува . А некогаш знае да плаче до дома :(

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.103
    Допаѓања:
    174.298
    Меѓу брачедите сум постара, брат ми е едно десет години помал од мене, така да не го знам ова чувство. Сфаќам дека треба детето да има некој со кој ќе биди пооуштен, а не и да биди разгалувано.
    Знајме со братучетка ми да се пошегуваме дека брат ѝ е ред да си има дете, за да си имаме ние внуче, ама колку и да сакам деца не верувам да бидам ултра блиска, ќе го сакам многу, ќе го шеткам, во правила на родителите, но не сум сигурна дека би се нафатила да го чувам, пусти страв.

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.361
    Јас сум тетка и имам 2 тетки.(од поблиската фамилија)
    Инаку сум тетка од први братучеди, немам сестра.
    Имам 3 внуки од друг град кои ги гледам еднаш годишно и ме викаат "дада" така ги учат нивните, зошто сум била млада за тетка според нив. Имам две внучиња во овој град едното е премногу мало бебенце па не можам да кажам ништо, а другата е поголемка 3 годинки и се сакаме многу. Се гушкаме, бакнуваме (на образ), и купувам пакетче редовно за нова година, книги, играчки и многу сум горда и среќна кога ќе ме рече тето.
    Се сакаме многу ама сепак не се мешам кога мајка и ја кара никогаш. Ниту ја бранам, ниту застанувам на нејзина страна, за некои работи ако не сум сигурна ја прашувам братучедката и како ќе каже таа така ќе биде, сепак таа и е мајка и знае најдобро. Ми било криво кога ќе и се развика или ќе ја удри по газето ама никогаш не сум се замешала. Ја носам во маркет ама никогаш не добива се што ќе фати или ќе и текне, претежно и купувам она за јадење што знам дека си го јаде тоест и го купувам она што би го купила и мајка и.
    Сметам дека секоја мајка знае што е најдобро за сопственото дете и толку. Си ги сакам внучињата и општо се радувам на дечиња, сакам да си играм со нивама се си има одредена граница.
    Бакнување деца во уста е друга тема, не сум бакнала дете во уста и никогаш не би. Не се гадувам ама ете не можам и не сакам.
    Јас имам две тетки, ги почитувам многу ама не можам да ги наречам втори мајки.
    Мајка ми ја изгубив премногу рано и тоа е болна тема за мене, мама викам единствено за неа и не можам. Утре здравје ниту свекрвата не би ја викала мамо ама тоа е сосема трета тема.
    Моите тетки ги сакам и двете, добри се иако едната е малку тежок карактер знае да биде досадна и напорна и кога не треба, и кога треба. Едноставно нема контрола за некои работи и не сме воопшто блиски, сепак ја сакам на татко ми е сестра.
    Со другата сме поблиски, искрено од секогаш сакав да бидам како неа вредна, културна, внимателна пристојна, домаќинка, модерна, мајка, баба не можаам да најдам ниту еден лош епитет за неа. И искрено единствена на која и верувам и знам дека можам да и се обратам за било каква помош, ми помагала секогаш со совети за се и знам дека не би ме оставила на цедило никогаш.
    Се на се не оправдувам разлигавување и допуштање од тетки на внуци се и сешто, за мене тоа е претеризам.

На tina-63, Rama и VictoriaSan им се допаѓа ова.
  12. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.763
    Golemo NE pa kaj se videlo vakvo nesto majka SI E MAJKA a tetka E TETKA. Jas sum i majka i tetka, vnucite si gi sakam kako tetka jas gi porasnav majka im po bolnici sekogas pstanuvala tie bea 24/7so mene i nikogas ne se osidiv da se stavam na mestoto na majkata da recam deka sum im kako vtora majka ne postoi takvo nesto voopsto.
    Sega i jas sum majka i mojot sin ima tetka ama tetkata ne go gleda poveke gi gleda decata od drugiot brat im izigrava majka (i kazuva deka im e kako majka) dodeka majka im doma si ja prci da me izvinete.
    I da go cuvase sin mi Jas bi se nalutila nekoj da mi rece (tetkata de) jas sum kako vtora majka na sin ti. |( ne postoi voopsto

13. MynameisHelen

MynameisHelen Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.221
    Немам поголеми браќа и сестри, така што тетка во таа смисла на зборот не сум. Имам внучиња од први братучеди со кои сме доста блиски и се сакаме и се по ред. Ама и кога брат ми би имал свои деца во иднина во никој случај не би се обидувала да глумам еднаква со мајката, без разлика на блискоста и дека тоа е дете на мојот брат. Тој факт ни мене, ни на никој не му дава за право да се меша и да кажува што и како за детето. Прво не е ни возможно да глумам втора мајка зашто некој друг го носел под срцето 9 месеци. Врската помеѓу мајката и детето е само една и незаменлива. Јас се разбира дека многу ќе го сакам, ама онолку и на онаков начин како што тетка може да сака едно внуче. Со радост би му купувала играчки, чоколади и друго, ама јас да речам јас му сум втора мајка и да си терам по свое, мислам дека е крајно безобразно и безосетно (оти знам и такви случаи).
    Верувам дека никоја од нас не сака некој да и се меша во воспитувањето на децата, оти сепак мајката е таа што знае најдобро, па ни јас не би сакала утре да дојде на маж ми сестра му или мојата сестра и да ми соли памет како треба да си ги гледам децата или да им рече јас ви сум втора мајка.

На Rama и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Јас сум тетка за се што ќе и треба на сестра ми, од помош при чување до помош за советување. Не сум и втора мајка на внуката но сум прва за се што треба „да се подаде рака“. понекогаш сестра ми не може да ја смири внуката и ми вика тргни ја да не изеде ќотек зошто веќе не да и се качила на глава туку на плафон, и се знае дека јас тука настапувам со повеќе живци и со зборови да и се објасни на малата, па ако треба некогаш и да ја потскарам и по газето да ја удрам. Ама и колку и да караме со внуката (едно инаетливо, немирно, тврдоглаво, најслатко џуџе) сепак најмногу се сакаме. Дури и со сестрами измислиле песна за мене:
    Тетко тетко убава
    кај си била досега
    да ме чуваш, да ме мазиш
    да ме галиш, да ме пазиш :l::l::l: од две ипол годинки ми ја пее секое гледање (сега има 5)

На Milobebence и Rama им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.553
    Допаѓања:
    106.477
    Јас мојата тетка си ја чуствував како втора мајка.
    Секако мајка ми која ја сакам е на прво место и точно никој нити може нити треба да и го заземе нејзиното место.Никој нема право на тоа.
    Мајка ми е по конзервативна особа тетка ми која живееше во Германија беше посовремена особа.
    Со мајка ми сме разговарале за сите теми не сум криела ништо но за некои теми сепак ми било полесно да разговарам со тетка ми.
    Тетка ми секогаш кога ќе дојдеа беше средена од глава до пета па за стил на облекување совет за флизура шминки козметика се консултирав се разбира со тета.
    Исто и за симпатии дечко обавезно си разговарав со тетка ми се разбира и со мајка ми ама за некои работи ми беше страм да разговарам со мајка ми.
    И до ден денес иако тетка ми е почината веќе 10 год јас сеуште велам тетка ми ми беше втора мајка и сеуште така си ја чуствувам.

На Rama и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  16. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.553
    Допаѓања:
    106.477
    Сега јас сум во улога на тетка.
    Кога една моја пријателка стана тетка ми рече:и да си родам мое ова ќе го сакам повеќе од се на светов и реков дека е луда.
    Е кога јас станав тетка го разбрав кое е тоа чуство што те тера да кажеш такво нешто.
    За жал сеуште не сум остварена во улогата на мајка но искрено не сакам внукми да ме сака како мајка сепак снаата е таа која го носеше 9месеци која ги чуствувала тие жасни породилни болки па никој нема право ниту јас да се нарекувам мајка на тоа дете .
    Внукми ми е внук кој нормално го сакам најмногу на свет и тета прави лудории кои не ни сонував дека ќе ги правам.
    Изгледав еден куп цртани само да бидам во тек изигравам и магаре и коњ само внукот да се забавува.
    Постојано барам едукативни игри и на форумов и на нет.
    Шетаме најзабавно е во золошка се разбира.
    За една играчка оди тета и до Скопје .
    Е сега да имам мое дете и тетката да ја нарекува втора мајка незнам колку би ми било убаво односно мило.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.