Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тетоважа

Дискусија во 'Тело' започната од magic, 23 декември 2009.

1. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.090
    Зборов ми беше дека убаво е да се знае што ќе носите до крајот на животот ( евентуално ). Многу луѓе се погрешно или не се воопшто информирани за значењето на некои симболи, а ги носат како тетоважи на себе.

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.472
    Допаѓања:
    42.562
    Се разбравме :D Јас пак си помислив немој нешто да не сум сфатила како што треба направам некоја глупост, ама секако ќе се информирам подобро, јас веќе имам една и ја планирав соо месеци и истражував за неа.Таа ми е поврзана со силата и волјата за живот и вербата во Бога, сега вистина сакав нешто за фамилијата, некој симбол, брат ми веќе има дрво кое се отсликува во вода, тоа за него има значење дека фамилијата го гради човекот и е битна во секој аспект од животот.Мене ми се допаѓа премногу неговата, ама не сакав нешто големо.
    А ако не е тајна што значи твојата Стронгер, баш ми е занимлива.

3. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    ^ Само да се надоврзам :)
    Двата симбола се различни. Едниот е т.н. triquetra, во својата христијанска форма - јазол на Тројството. Другиот симбол е пентаграм впишан во круг.

4. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Трикветрата во христијанството го носи еден од најчестите и најчистите негови симболи, рибата. Тоа се три риби поврзани во едно кое го претставува, како што напишавте - светото тројство. Но, она кое ти го имаш на сликата, 1209, е популарната форма која се користи, а која е извлечена од „Волшебнички“ популарната серија, па размисли дали сакаш така да изгледа тетоважата, зашто тоа ќе значи дека си тетовирала нешто кое е крајно искомерцијализирано. Сепак, не сакам да те разочарам, во својата оригинална форма, без кругот во средина, ќе го имаш она кое си го замислила и го сакаш. :)

На Стронгер пентаграмот има мнооооогу правци на толкување. Сепак, ако добро забележувам, а може и грешам па стронгер ќе ме исправи, тоа е превртениот пентаграм, чии оригинално поставени два краци се на горниот дел и ги претставуваат роговите на паднатиот ангел. :emo: Тоа е симбол кој го носи претставник на темната страна, по што може да заклучиме дека колачињата се кај Стронгер, because everybody go to the dark side, cause they have cookies. :P

п.с. Ај стави слика од дрвото на брат ти, многу ме интересира. :hai:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.472
    Допаѓања:
    42.562
    Eve go i fala ti na objasnuvanjeto :)

Прикачени фајлови:

• DSC0000128.jpg
      DSC0000128.jpg
      Големина на фајлот:
      191 KB
      Прегледи:
      239
    На Captain-Omni му/ѝ се допаѓа ова.
  6. XstrongerX

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.090
    Од големо значење е дали пентаграмот е исправен или превртен, отворен или затворен.

И пишав порака со објаснување на членката за да не ја полниме темава со оф топици, ама кога веќе тргна работава ќе објаснам во кратки црти.
    Пентаграмот има многу значења, вреди да се стави акцент дека ги означува :

1. Фазите во животот на еден човек : раѓање, адолесценција, созревање, родителство, смрт.
    2. Елементите : вода, воздух, земја, оган и најдискутабилниот - дух.
    3. Раните на Исус. Се сметал за симбол на христијанството пред на негово место да дојде крстот како позначаен во "поново" време.
    4. На секоја рака имаме по пет прсти.
    5. Поврзан е со планетата Марс ( во хороскоп сум Овен ).
    6. "Затворен" пентаграм, во кој кругот ги допира сите врвови на краците, е поврзан со магија и заштита од негативна енергија, кругот симболизира вечност, бесконечност.
    ...
    И уште многу, но во глобала ова е. Случајно сум избрала слика без да забележам дали е превртен или не, планирам да го ставам исправен.

Значењето на превртениот е контрадикторно и често се поврзува со сатанизам.

7. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Значењето на превртениот не е всушност ништо вау страшно,се смета за сатанистички од кога Ози го носел на еден од првите концерти на Блек Сабат,па затоа и метал е музиката на ѓаволот,демек.

(Извинете за оф)

8. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.180
    Еден тату-артист направил видео со забавена снимка на која буквално се гледа како трепери кожата под иглата на машинката, како се внесува мастилото и каква трага остава.

Секој допир со различни игли зависно од процесот на цртање контури или боење на поголема површина прави кожата да трепери како желе.
    Некому тоа му изгледа одбивно, но некој ужива во чувството на допирот од машинка, скокоткањето или болката, зависно од местото на телото и времетраењето на процесот.

Еве и видео :)
    http://vimeo.com/44490941

На Lolo5, Papillon.Papi, Elena69221 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Holy Shit. :o
    Ова нема да ме предомисли, ова нема да ме предомисли!

Јас еве, бројам денови, имам околу 50 денови додека да се истетовирам. Собирам храброст. :)

На Ivy89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. XstrongerX

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.090
    Прагот на болка зависи од човекот и од местото на кое се прави тетоважата. Воопшто не верувајте на потресните приказни, смешно е колку малку гребе на кожата. Мене големата ме скокоткаше, и единствено тоа чувство ме држеше будна.

Според мене, не боли. Ама многу зависи од искуството на мајсторот, верувајте менува се. Болката се јавува ако се задржи на едно место, или нападно се навраќа во кратки релативи на регионот, на иритирана кожа секако е непријатно.

11. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Не е битно дали боли или не, битно е дали сакаш тетоважа или не сакаш.
    Многу пати сум забележала прашања во однос на болка. А токму тоа дека болката е релативна и различна за секој поединец го прави одговорот уште понебитен. Игла е, нормално е дека не е нечуствително, а и местото на кое се става тетоважата игра голема улога.
    Според мене: Ако навистина сакаш тетоважа нема воопшто да ти е битно дали болело, се друго cе изговори.

На poenta, Captain-Omni и XstrongerX им се допаѓа ова.
  12. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Луѓе... Имам две тетоважи со тотално различно искуство кај ист тату мајстор. Едната ми е од страна кај ребрата (и болеше like hell) а другата ми е под стомакот и таа ептен ме скокоткаше, моравме да прекинуваме за да се изнасмеам.

Значи зависи до човек ама дефинитивно најмногу зависи од местото. Тетовирајте се на стапало и смејте се да ве видам. :lol:

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srcence04

srcence04 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Кажете ми мислење за ваква тетоважа на внатрешноста на раката :)

Прикачени фајлови:

14. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
  15. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^Твоја е ?

16. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

Прикачени фајлови:

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Ха,ха...Ти се допаѓа ли? Не е моја.А би сакала да биде моја ;)

18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    За две години ќе се тетовирам. А до тогаш, ќе размислувам каква да биде. :)

19. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Убава е ,мислев дека е твоја :D

20. Tochkata

Tochkata Истакнат член

Се зачлени на: