Порано имав многу сува кожа, неможев да си најдам асална пудра. И почнав да користам 1000 производи за сува кожа.. креми, масла... и какви се не глупости и сеа наместо нормална кожата многу ми се измрси во Т-зоната, а на останатите делови уште ми е сува и сеа пак неможам пудра да си најдамм.. :/ Незнам што веќе не пробав.. l'oreal true match и Lumi......rimmel stay matte, и таа другата во црното паковање што е.. од essence сите.. maybeliine afinton.. и ништо не ми одговара..или ептен ми се познават сувите делови или пак светам ко лампион.. страв ми е да дадам пари за некоја поскапа бидејки може ни таа нема да ми се погодии,,, ако може некој со сличeен тип на кожа да ми препорача пудра до некаде 1000 денари...
Сувите делови баш ќе ти ги хидратира и нема да ти се познаваат како лишаи и лушпи, јас имам таков проблем со челото па оваа пудра ми го решава тоа. На Т зоната може да ти засвети кожата па нанеси некоја акмена пудра или пудра во прав на тој дел ако ти пречи и ти е многу изразено. Можеш да пробаш и некоја ББ или ЦЦ крема. Мене овие две многу ми одговаaт периодов кога ми е таква кожата: Пробај некој од овие на тестер прво како ќе ти се допаднат, со цените се до кај 700-800 денари.
@anuskaNESTLE, знам дека ти исто ја имаш Vichy dermablend пудрата,па сакав да те прашам дали и твојата има изразен мирис на алкохол? Супер ми е пудрата ,кожата не ми се лупи од неа, што се случувало со други пудри,ама ако содржи алкохол,шубе ми е да ја ставам,да не ја доисушам кожата.
Оваа healthy mix ми фати око... само ме интересираа каква и е покривноста? Не ми е нешто многу проблематична кожата имам црвенило по кожата и по некоја бубулица пред да добијам..
Жени, што ве читам... Пак и се враќате на Bourjois 123?! Беше убава кога излезе, ама и 1 денар да и е цената, веќе шанси нема кај мене. Не само што фрлив цело пакување пред некое време, тоа што оксидира за премногу кратко, и тоа за 5-6 нијанси е едно, ама и структурата и' ја смениле целосно. @koritsaki, зошто мила покрај сиот избор у Грчка и твојата финансиска "могуќност" пак и' се враќаш на Bourjois?!
Сензa , мoјaтa oмиленa пудрa е тaa нa Есте веќе стoпaти имaм пишaнo oвде aмa немoжaм нијaнсa дa си нaјдaм , oвде кaј штo живеaм ни вo хoндoс центaр ни вo сефoрa немaaт пoсветли нијaнси тaa 2c3 fresco им е нaјсветлaтa a мене ми требa жoлтa нијaнсa , имaм прoбaнo нa makeup for ever velvet matte ни тие немaaт избoр нијaнси a и пудрa сo пaрaбени не ми се стaвa нa лице зaштo секoј ден скoрo кoристaм пудрa, бенефит пишaв пoгoре 36 еврa зa пудрa штo не е трaјнa пaк не ми се дaвaaт сaмo нијaнсaтa ми се пoгoди,клиник истo не ми се дoпaднa пудрaтa знaчи скoрo се имaм прoбaнo oсвен шaнел и диoр и прoблем ми е нијaнсaтa и бaш пoрaди oвa сaкaв дa и дaдaм шaнсa и нa Буржуa aкo сaкaш бaш препoрaчaј некoјa пудрa зa жoлт пoдтoн пa ќе рaзмислaм
@koritsaki, знам дека нијансите се голема мака, посебно ако станува збор за поскапа пудра. Ако бараш посветла од 2C3 Fresco, одма ќе ти кажам оти 2N1 Desert Beige е супер неутрална нијанса која влече на жолто повеќе. Мислам дека ти ми спомна оти ја имаат. Да не те лажат продавачките, со сигурност те уверувам дека е посветла. Побарај ја и мојата нијанса 1N2 Ecru, мене ми е исто одлична на дневно светло. За навечер, или ќе ја сменам камената или ќе ја купам 2N1 Desert Beige (ова само поради блицот). Пробај некои од овие нијанси, те уверувам дека ќе ти бидат добри. Ова во случај да си решена за Estée.
Дa бaш тaкa е пoгoтoвo aкo е пoскaпa и мaкa ми е штo имa дoстa вo шишенцетo и безвезa ми е дa стaвaм сегa јa мешaм сo тaa нa бенефит a знaм тoгaш нели прaшувaв зa тебе и ми рекoa декa имa aмa тoa зa вo сoлун , зa вo грaдoв кaј штo сум јaс никaде немa пoсветлa, пa тие вo сефoрa ми викaaт уште декa тaa им билa нaјсветлa..
@koritsaki а зашто не нарачуваш од нет? Сигурна сум дека може да се нарача од страната на сефора и ќе ти ја пратат нијансата од магцин или од каде и да ја имаат посакуваната нијанса. Па и Солун или Атина ако ти се блиску кога идеш натака купувај од таму втора опција. Убаво ти кажа сенца, после толку пудри се враќаш на буржоа, мислам тоа ти е како од коњ на магаре да се симнеш. Маc има у грчка, имаат солидни нијанси за светол тен. Имаш избор, а буржоа 123 посебно не е. Чкљ пудра која не вреди за парите само кај нас ја продаваат како да е козјае што, а и таа и Ревлон и Лореал се drugstore пудри, што ги има насекаде и во најобични маркети зашто се ефтини и треба да бидат поефтини.
Штo дa ти кaжaм вo сoлун мнoгу реткo oдaм a пa сегa сум вo мк и не ми се дaвaaт 2800 ден кoгa мoжaм зa 30 еврa дa јa земaм кaј нaс..незнaм штo дa прaвaм
@Waka-waka преѓеска не сум ни приметила дека си ме спомнала тука додека читав, а искрено мене не ми стигнуваат нотификации кога некој ќе ме означи во мислење, незнам оти така. Во врска со Vichy, има алкохол во нејзниот состав, но мислам дека не е штетен до толку - да ја суше кожата, пошто мене лично еве сега зимава, не ми ја суше кожата воопшто, а се освен т-зоната ми е суво, но не посуво од вообичаеното од претходно, значи нема разлика, а и пред да ја ставам, не ставам крем под неа пошто така не го постигнува најубавиот ефект на кожата. Мислам дека не треба да се секираш воопшто дали има алкохол, туку види лично како твојата кожа ќе реагира, износи ја 2-3 пати некогаш преку ден, па види дали ќе има разлика. Еве што вика официјалната страна на Vichy: 'A formula with a high tolerance in order to conceal without irritating the skin. - Tested on sensitive skin under dermatological and ophthalmological control - Hypoallergenic - Non-comedogenic - With Vichy Thermal Spa Water - No parabens. А еве линк од точно сите состојки на пудрата и колку се тие безбедни за кожата. http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_706b87026.html#
@anuskaNESTLE мене за сега супер ми е пудрава, прва пудра да не ми прави лишаи на челото,во делот меѓу веѓите,баш затоа ме зачуди што има алкохол. Ама се додека ми е добра ќе си ја користам,мирисот на алкохол се осеќа само додека ја нанесам и толку.
@Waka-waka Да ви се надоврзам на муабетов. Не најдов за која точно пудра од виши станува збор но да го споделам своето искуство. Пред две години користев и јас течна пудра за многу сува кожа. И мене како тебе од секоја можна пудра ми се ствараа лишаи и ми се лупеше кожата. Во на виши пудрата го најдов спасот. На жалост после 8-9 месеци, и јас не знам точно целосно ја повлекоа нијансата од пазар и секоја друга што ја пробав не беше тоа тоа. Ако ти одговара да си ја користиш, јас бев презадоволна.
@danichap изгледа имаме слична кожа,кажи ми успеа ли да се справиш со лупењето на кожата? Што козметика користиш за лицето? Страв ми е да не ми се создадат прерано брчки од толку сувост на кожата.
Да не беше касно ќе сликав куферчето што ми е само за креми според тоа какви денови ми има кожата. Редовна тековна нега ми е на клиник колекцијата 1-2-3 степ. Сапун, тоник па лосион. http://forum.femina.mk/threads/Каква-крема-за-лице-користите.1652/page-103 Презадоволна сум и од cliniq redness solutions. Ми стои во бањата и го користам при туширање како замена за предходните три чекори кога никаква шминка не сум нанела на кожата тој ден. Моментално користам Цената беше нешто околу 25 еу. За оние на нои не им е потребна голема покривност туку само изедначување на тенот е одличен избор. Никогаш не ми се појавил првут на кожата поради него. Врз лосионот од 1-2-3 колекцијата или другата туба комбинирано користам од овие креми. http://forum.femina.mk/threads/Каква-крема-за-лице-користите.1652/page-102#post-2258578 Првата во најнормална фаза како екстра хидратација врз лосионот. Втората кога приметувам дека веќе имам суви делови...и третата кога е веќе катастрофа лицето. И од на балеа дневната и ноќната крема за сува кожа што се во тубички истотака имам позитивно искуство. Против почетни брчки користам од клиник истотака... ставам пред спиење во деновите кога немам лишаи и не користам пенатен. Значи скоро секоја вечер. Јас лично сум задоволна Капнав редактирајки Од нивеа бб кремата за нормална кожа што е за чудо не ми предизвикува првут на кожата. Со добра подлога под нејзе ми е супер за преку ден. Оваа поточно. НЕ пишува бб туку тонирана дневна крема за хидратација.
Значи пак исто ко кај мене, и јас имам црвенило и многу малку ситни мозолки пред циклус. Важи за средно покривна, а кај мене покрива се. Одлична ми е, дури неморам да додавам коректор, освен под очите. Многу природно изгледа на лице, изборот на нијанси е супер и многу убави природни боички има. Трајна е доста, мене ми трае и по 8+ саати. Формулата е лесна и брзо се впива во кожата, со мала количина убаво се размачкува цело лице. Пријатен мирис. Во споредба со ББ и ЦЦ кремите што ти ги предложив повеќе покрива и потрајна е, после би рекла дека ЦЦ кремот па ББ кремот на Гош како со најслаба покривност и трајност од овие три што ти ги предложив, затоа и по тој редослед ти ги предложив.
@Waka-waka а можеш да ја видиш и Aera Teint од Vichy ако имаш сува кожа. Јас пробав тестер од неа колку да и ја видам конзистенцијата, беше доста течна и ми делуваш како да остава убав сјаен и свеж финиш, дефинитивно доста е хидратантна и нема потреба крем под неа да ставаш. Тоа масното чувство се упива и се губи после некое време. Ако сакаш да ги тестираш видов дека во тоа Космо кај Градски Ѕид дистрибутерите имаат донесено пудри што им се 3-4 месеци пред истек на рок на траење и се за некои 300-400 денари поевтини. Па ако сакаш да пробаш оди види таму дали ќе си најдеш соодветна нијанса, па зошто и да не заштедиш успатно. Инаку нијансите се преубави и многу природно делуваат, на сериозна мисла сум дали да земам и јас.
Aко се работи за Aera Teint, не се мислете воопшто. Многу пати имам кажано дека мајка ми имаше тотално спротивна кожа од мојата додека не влезе во климакс, па со години ги маткаше Healthy Mix и Aera Teint. Не се споредуваат двете, многу нормално. Aera Teint има подобра формула, поубаво го измазнува лицето и е подолготрајна. Само ме буни тоа што, некаде ја препорачуваат како добра и за комбинирана или мрсна кожа, а не сум сигурна колку е добра за таквата. Освен ако не извадиле и друга верзија наменета за тие типови, па внимавајте и на тоа, проверете на сајтот. Мене ми се допадна како ми изгледа лицето откако ќе ми се впие пудрата, но по час или два преку сила, ми се јавуваше одвратен сјај, без разлика што секогаш нанесувам камена пудра. Јас дојдов до заклучок дека не е за мене, ама за оние кои немаат мрсен сјај, дефинитивно е одличен избор. Мене одлична ми е Normaderm Teint, а кога ќе ја потрошам се мислам за Dermablend. Иако не ми треба многу голема покривност, никогаш не е на одмет, кога доаѓа од проверена фирма.
Mишелa ние зборевме за Дермаблендот, а оваа Aera Teint што е исто од Vichy е специјално за сува кожа затоа си била како лампионче. AERATEINT EXPERT FOUNDATION TO ENHANCE YOUR COMPLEXION AND PROVIDE HEALTHY LOOKING SKIN. Enriched with 100% pure mineral pigments, Vichy Thermal Spa Water and vitamins C and E. Provides a fresh, luminous looking finish with an all-day medium coverage. Available in a cream for dry skin or fluid for normal-combination skin. Contains an SPF20. @Waka-waka ако имаш стварно сува кожа, и мислиш дека премногу ти е Дермаблендот, можиш следна слободно оваа да си ја земиш, исто само пофални зборови и за оваа пудра имам слушнато, а исто има и добра покривност. Мене лично да не ми се сменеше типот на кожа (пошто порано и јас имав многу сува кожа), aera teint ќе ја земев, ама пошто сега немам таков проблем, имам нормална до комбинирана кожа затоа се одлучив за Дермабленд.