Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Течна пудра за лице

Дискусија во 'Лице' започната од angel, 23 ноември 2009.

1. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.025
    Допаѓања:
    81.371
    Можеби не постои идеална пудра според било кои стандарди, ама идеална за моите потреби и те како ќе успеам да најдам.
    Секоја си бара пудра според својата кожа и својот вкус - јас на пример, не гледам состав никогаш. Можеби е лошо од една страна, ама од друга пак и онака сум премногу ограничена во изборот на пудра за мојата комплицирана кожа, па уште поголеми ограничувања не ми се потребни.
    Тоа би ми било уште една непотребна и дополнителна нервоза.
    Дури никогаш не се раководам ниту по оценките, иако ги следам - неретко најфалените пудри ми биле крш на лице.

Еве Есте Лаудер на пример, мене ми е многу лоша - леплива, тешка и раслоена, среќна сум што не ја купив веднаш. Мислам дека никогаш немаше да прежалам толку многу пари дадени на пудра. :tmi:
    Менував и дозирање и не знам што - пак иста приказна, ми се познаваше од километар на лице.
    Со Ревлон го немам тој проблем, нанесувам помалку од зрно пченка, ниту се собира, ниту изгледа слоевито или вештачко.

Како и да е, да се вратам на прашањето од погоре.
    Мислам дека во секој случај треба да пробаш на лице, па да видиш каква ќе биде кај тебе. Формулата и е подобра од онаа на Фејсфинити - мене ми се собираше оваа од МФ во сите линии, дури би рекла и дека трајноста на Ревлон ми се допаѓа повеќе.
    Нијансите не знам дали се исти, мислам дека новите (барем мојата нијанса - 150 buff) е понеутрална. Кај старото издание оваа нијанса беше пожолта, на тоа добро се сеќавам.
    Цената не е сменета, во парфимериите уште си се држи до некогашните 850 мкд.

Пак ќе кажам - не знам дали кај тебе ќе го има оној ефект на дух или не, мислам дека тоа зависи од многу други фактори покрај формулата на пудрата, па затоа пробај пред да купиш, побарај си количина за едно-две нанесувања од тестерите, пробај дома и ќе видиш. :)

На macka91 и koritsaki им се допаѓа ова.
  2. honesty

honesty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    296
    Дали некој ги пробал пудрите на Nyx за да направи еден review?

3. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Девојки, дали пудрава ја има во Македонија и колку чини?

Clinique-Beyond-Perfecting-Foundation-Concealer-05.jpg

Дали некоја од вас ја користела и како е задоволна?
    Конкретно, се работи за Clinique Beyond Perfectin 2 in 1 - foundation & concealer.

Јас сум моментално во странство и после долго размислување се одлучив да ја купам баш оваа пудра и конкретно тука во Сефора е 35 евра, па чисто информативно ме интересира цената во МК.

На irenna и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Препорачајте ми пудра за комбинирана кожа со мрсна Т-зона.
    Дајте предлози.

5. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Devojki sto mislite msm imate li iskustvo da spodelite od ingrid pudrata jas denes ja zedov po preporaka od koleska pa ke vidam kakva ke e do sega ja nemam koristeno

6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.864
    Допаѓања:
    28.528
    Оваа ја користам (830ден) не е лоша.

7. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Jas pocnav da ja koristam ovaa ingrid i super mi e,kozata mi e mrsna i zatoa zedov za mrsna koza koga ja staviv odlicna mi bese a i super pokriva tie sto imaat mrsna koza im ja preporacuvam bidejki konecno go resiv problemot pozz

8. Arsmes

Arsmes Нов член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Ako bi mozel nekoj da mi preporaca poevtina pudra do 350 den. za suva koza, ne koristam kamena pudra nitu korektori, pa bi bilo pozelno nekoja sto moze dobro , ne premnogu napadno da pokrie, do sega ja koristev od Eveline najsvetlata bidejki sum bela, no sega sakam da ja smenam gledam deka nekako na portokalovo pocna da mi odi liceto ://

9. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Od ovaa jas sto pocnav da ja koristam ima i za suva koza vajda e isto tolku dobra,ne e skapa 220den e,e sega za pokrivnost kolku sakas tolku ke stavis :)

На Arsmes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IloveScience

IloveScience Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    31
    Здраво на сите,

Ке ви раскажам за мојот процес дури најдов некоја пудра што ми одговара. Со години ја користев Rimmel lasting пудрата но, пред една година можеби се заглеав добро и сфатив дека пудрата воопшто не ми одговара и мојата кожа се презасити од неа. Цело време се шминкав погрешно, мачкање премногу течна пудра, нанесување на камена со сунѓерчето наместо со четка, на тој начин нон стоп ја мрдав течната и излагав хорор. Еден ден реков стоп, што е со мене? Цела таа шминка како потечена у фацата, реков морам да најдам соодветна козметика за да добијам природен изглед. Зошто до тогаш не се замарав многу за нијанси, пудри и слично, ја купив Maybeline Affinitone Mineral. Пред една година имав многу суво лице а сега лицето ми е мрсно. Не разграничив дека Mineral значи дека пудрата е поводеста и ваљда содржи масло. Се зезнав и после почнав само коректор од Аура да ставам но лицево само сјаеше. Купив и Aura mineral loose powder(прекрасен производ општо од која било марка, лицето е толку меко како воопшто да немате ништо бидејки пудрата е многу ситна, одговара повеке за сува и нормална кожа), што е како камена но како свиленкаста не е таа pressed powder, лицето пак после 1 час светеше. На крај отидов да купам мат пудра некоја и најмногу ми се допадна Bourjois новата Air Mat и чини 720 ден но во моментот се решив за поефтина некоја, не многу али океј, Maybelline AffiniMAT. Пудрата е доста течна, како вода, но, добивам толку природен изглед како да немам ништо и баш неколку луге ми рекоја така. Сеа за сеа сум задоволна и ке видиме понатака. Чини 445 ден у DM. значи за луге кои имаат пресува кожа дефинитивно Maybelline Mineral, а доколку сакате природна покриеност и мат пудра ја препорачувам Maybelline AffiniMAT! Пудрите од Rimmel се како пастети, исто од Manhattan, Auraи Catrice ги немам пробано иако може да се покажат океј ваљда.

11. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.892
    Допаѓања:
    5.237
    @Arsmes Голден Роуз во стаклено шишенце, многу е пријатна на лице, средна покривност има, а цената е помеѓу 300-350 ден. За разлика од другите пудри на ГР што воопшто не ми се допаѓаат, оваа е супер за сува кожа. И има доста избор на светли нијанси. :)

На Arsmes му/ѝ се допаѓа ова.
  12. margarita666

margarita666 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Каква камена пудра користите или би ми препорачале ?

13. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.618
    @margarita666
    Јас користам Catherine Arley и што знам, добра е. Чини околу 150 денари. :)

14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    21.434
    Девојки долго време користам Ингрид пудра и би сакала да ја сменам.Сакам полесна пудра бидејки сепак имам 16години, имам мрсна Т зона, да биде покривна, трајна и да не е повеќе од 300-350ден.Што би ми препорачале?

15. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    И еве,конечно се решив да земам органска пудра а и при крај ми е оваа. Знам дека пудрата на Др. Хаушка е многу фалена, но сакам да знам конкретно колкава е цената и колку е покривна. Друго, ако некој користи органска пудра , но да не е на алверде(тие знам дека не се воопшто покривни) нека ми пише тука или во порака, но да се задржиме на покривноста . Мене ми треба пудра со средна до висока покривност.

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.701
    Допаѓања:
    106.942
    Ginger , не сум прoчитaлa вo претхoдните мислењa кaквa кoжa имaш, нo aкo бaрaш зa мрснa ти јa предлoжувaм дa јa прoбaш пудрaтa нa La roche posay еве вaкa изгледa
    Гледaјки видеa нa јутјуб се вooдушевив нa тoa кaкo пoкривa , пa aкo еден ден плaнирaм дa земaм oргaнскa пудрa дефинитивнo би јa прoбaлa oвaa. Види вo кaпитoл тргoвскиoт еднa членкa пишувaше декa вo некoјa aптекa ги имaлo прoизвoдите нa la roche posay пa се нaдевaм декa јa имaaт пудрaвa дa си прoбaш инa тестер ;)

17. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Имам осетлива кожа, склона кон акни и иритации. На некои периоди ми е сува , а поретко мрсна. За овој бренд прв пат слушам. До сега ја користев max factor whipped creme foundation. Кремаста е, и покривна. Поради тоа е и тешка, затоа сакам да ја сменам. @koritsaki

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.701
    Допаѓања:
    106.942
    Oвoј бренд гo немaше дo скoрo вo мк нo ете еднa феминкa кaжувa декa ги дoнеле веќе. Јaс јa кoристaм нивнaтa кремa effaclar duo имaм пишaнo вo темaтa кремa зa лице пoдетaлнo и сум презaдoвoлнa ги суши aкните, нaмaлувa пoрите,црвенилaтa итн..сегa гo земaв и гелoт зa миење лице oд истaтa линијa. Имaaт и пудри и креми и зa сувo лице мoжеш дa прaшaш вo aптекaтa нештo дa тo пoнудaт , a штoм пoвеќе ти е сувo лицетo тoгaш мислaм декa oвaa пудрa пoгoре бемa дa ти oдгoвaрa бидејќи е мaт, нo сепaк aкo си зaинтересирaнa прaшaј некoе тестерче дa ти дaдaт aкo имaaт дa прoбaш бaрем дa не јa земaш џaбе :)

На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Ај ќе ја измалтретирам @Biodevojka , додуша за неа тоа и не е некое мачење. Мислам дека ужива во тоа. Што мисли за la roche posay , а по можност да сподели и кои останати брендови за органска козметика имаат пудри со висока покривност.

На rainbowec и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво Џинџер еве ме, ахахах уживам во ова но проблем, обожавам да анализирам декларации. Најнапред да ти одговорам на прашањето за декларацијата на пудрата на la roche posay. На интернет ја најдов декларацијата

TOLERIANE TEINT MOUSSE MAT
    Inci: Dimethicone, Undecane, Dimethicone Crosspolymer, Tridecane, Tocopheryl Acetate, Silica Silylate, Perlite, Disodium Stearoyl Glutamate, Retinyl Linoleate, Aluminium Hydroxide (+/- May Contain CI77891/Titanium Dioxide, CI77491, CI77492, CI77499/Iron Oxides)

На прва позиција е диметикон које силикон значи целиов производ е на силиконска база, втората состојка е ундекане кој е дериват на кокосот, меѓутоа за да стане ваков каков што е вметнат во формулата мора да помине неколку хемиски процеси така да растителното потекло е далечно затоа што финалниот производ е синтетички. Значи првите четири состојки се или силикони или синтетички состојки, и се база на целиот производ.

@koritsaki според ова што го гледам производов е далеку од органски

Што се однесува до органските пудри, мора да кажам дека со оглед на тоа што не содржат силикони немаат ефект како традиционалните, меѓутоа знаете дека силиконите претставуваат маска на лицето (нешто како восок кога ќе капнете на кожата), го оневозможуваат дишењето на кожата и точно е дека ги покриваат проблемите на кожата, меѓутоа нели е подобро да ги лечиме проблемите отколку само да ги прикриваме? Ете органските пудри прикриваат нежно и истовремено лечат, затоа што во својот состав имаат состојки кои активно делуваат врз кожата и навлегуваат во неа со оглед на тоа што нема силикони кои ја оневозможуваат таа функција.

Од органските пудри кои сум ги пробала а ги има коај нас се онаа на Др. хаушка која има блага покривност и која убаво одговара на кожата, пудрата на алверде која исто така не беше лоша (мислам дека беше color and care онаа без алкохол), а во последно време тестирам еден многу убав производ на Гамард кој е крема и пудра два во едно и многу ми се допаѓа (значи немора да ставате прво крема па пудра нешто како тонирана крема му доаѓа). Нека помине уште недела две и ќе ви ја рецензирам. Ете овие ги имам пробано, знам дека има една пудра од Bourjois која се вика detox bio и специјално наменета за масна кожа, ама замислете си, не ја произведуваат повеќе (да си пукне човек од мака, еден органски производ ќе направат и ќе го повлечат), јас ја видов ја има во еурофарм аптеката на плоштад цената и е околу 400 денари, а составот е супер, без силикони. Ја немам пробано така да не знам каква покривност и каква текстура има.

Ете толку може да ви кажам, се надевам ти помогнав драга Џинџер, а и на другите кои ги интересираше ова прашање. Поздрав до сите и секако за било што пишете.

На koritsaki и Ginger^ им се допаѓа ова.