Тешко е да се најде работа

Дискусија во 'Барање работа' започната од crnamacka01, 17 ноември 2011.

1. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Aко добро си ја вршиш работата, тогаш во очите на колегите си простача, ненормална....потрчка .Затоа и сме многу поназад од западните земји , секој си ја знае работата а не како овде ако работиш зошто работиш ако не работиш зошто не работиш.Некому му сметаат нашите успеси. знаења, тоа што не се наше ниво. Имаш мозок бре човече размислувај за себе а не за другите.А вие кои работите бидете вредни работниции не се замарајте кој што ке рече.Тие што барате работа со срека оти стварно тешко се наога, оној што е спремен да работи, што се труди , што има пред себе цел, јасно зацртан план и вистински карактер на крајот ке успеее.

На Tanjamm и bubica13 им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.227
    Допаѓања:
    27.827
    Тешко е да се најде работа, и уште потешко е да се најде нормална работа каде нема да те јадат жив за платата мизерна која ја добиваш.

На Tanjamm и zhap4e им се допаѓа ова.
  3. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    јас ќе продолжам со советите што да не пишувате во цв или да кажете на интервју то се надевам не е проблем сакам да споделам се она што сум видела и слушнала. ако не одговара на темата бришете.

1. во делот на работно искуство беше напишано: разно

и ? што е тоа разно ? работно искуство објаснето со еден збор РАЗНО :lol:

2. на интервју дечкото : абе знаеш кај мене е многу ЗАЕБАНО .... прво не се обраќајте со абе а второ во никој случај на прво интервју не го користете зборот заебано ебавање итн.

3. не лажете - ако не си одјавен од старата работа или си кажал дека нешто специфично знаеш и првиот работен ден незнаеш ништо од тоа се губи довербата во старт.

4. напишете барем два три реда во меилот, не го испраќајте само цв то. ако ве мрзи да пишувате цело време зачувајте го тој текст и само копи паст цело време- на пр. почитувани ви ја испарќам мојата кратка биографија и би сакла д ааплицирам на работната позиција таа и таа.

5. и по незнам кој пат-сликата. слика ода жени нашминкани како за излегување со тигреста блуза и огромно деколте во преден план никако не помага за добивање на работа во сериозните фирми.

На Tanjamm, kravce, midnight.flower и 6 други им се допаѓа ова.
  4. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    пак јас ама морам да го споделам ова многу е јако :D

пред два дена за прв пат во мојата кариера еден маж ми побара да му платам дневница за доаѓање на интервју :D

тогаш не ми беше смешно не му верував на ушите што слушам полудев од нервоза :D ама денес ми е смешно па сакав да знаете што се држи земјава.

5. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.611
    :D Пред некој ден слушнав подобро нешто и од твоето искуство Жоел.
    Имало некаде дегустација на одредени производи - пиво, вино, чоколади, месо и апнуваш, пивнуваш - пополнуваш прашалник, значи до толку е дебилничко, што не ти ни бараат да употребуш свои сопствени зборови за опишување на вкусот на производот, и оп - ти плаќаат дневница од 600-1500 ден. за дегустацијава и твојот труд.
    А не одзема повеќе од 60 минути.

И јас ваква - :|
    КАДЕ Е ТОА???
    КА-ДЕ?

Да јадам и пијам и да ме плаќаат, бреј мераци. :D

На joelle му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Да ти одговорам на прашањето Каде е тоа :D
    Побарај ги Swot, пополни апликација за да им се придружиш и надевај се ќе ти падне делот за оценување на рестораните и кафаните низ Скопје :)
    Не дегустираш, туку оценуваш квалитет на услуга, храна и се` пропратно врз основ на претходно кажани стандарди кои треба да се почитуваат во тоа место, затоа и прашалникот си има точно утврдени прашања и прецизни одговори за секој локал (во случајов нели).
    Добиваш дневница + пари за нарачка во ресторанот/кафаната.

Ама не би ти препорачала тебе, ти на диета си :P

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Странство е многу распространето ова што го зборувате, не само дегустирањето низ ресторани, има дури некои компании кои ти даваат пари да си одиш на шопинг, да изнакупуваш производи, па потоа да направиш оценување или извештај за квалитетот на истите...

Исто, има на нет и доста истражувачки прашалници, кои се плаќаат прилично добро од 5 до некои 75 долари (еден дечко имаше над 1.000 долари заработено за неполни 3 месеци со повремено пополнување на вакви прашалници), таканаречени surveys - даваш свое мислење за одреден производ, услуга... Ама премногу долга e регистрацијата и треба мал милион лични податоци да дадеш за себеси, од детално опишување што поседуваш во имот, кои ти се извори на приходи, до миленичиња, лични навики итн.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bobmarli

bobmarli Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    2
    Девојки, ја разгледав странава, работата е интересна, ама некако таа пријавата како некој полуписмен да ја правел, па уште и конфекциски број, висина, тежина ... Не знам, дај споделете искуства, дали некој работел со ова или не ? :)

9. koko8888

koko8888 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    ne da e teshko da se najde rabota uffff eve ja rabotam samo po kafici pa i vo kaficite e teshko da ve primat ponekogash a da ne zborime za postojana i fiksna rabota hahhaha nikako samo ako si nekoe dete na uspeshni roditeli pa da te turkaat ili postojano da se pikash megu ljugevo i postojano samo da dudlash :devil:

10. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    Работа има,пари нема.

На Dandra и midnight.flower им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    [/quote]
    Девојки, ја разгледав странава, работата е интересна, ама некако таа пријавата како некој полуписмен да ја правел, па уште и конфекциски број, висина, тежина ... Не знам, дај споделете искуства, дали некој работел со ова или не ? :)[/quote]

Јас имам искуство со swot пред неколку години, пред 2-3 години мислам. Се пријавив, ми рекоа направи анализа како таен купувач на некоја продавница по твој избор и прати ни ја. Ја направив, пратив и ме викнаа на интервју и демек обука. Тогаш беа позади Рамстор на улица Железничка во една куќа (сега незнам кај се). Зборувавме што зборувавме, ми објаснуваше едно девојче што како, па анализи како се прават, плаќањето зависеше од задачата, односно од нивниот клиент и потпишавме договор на дело. Понатаму преку меил пополнив некоја пријава за себе детална детална што да ви кажам, дури и непријатни некои прашања. На моето прашање зошто ми навлегуваат толку во интима одговорот беше: кога ќе има работна задача да знаеме дали си соодвена.
    На крај те ставаат во листа и секогаш кога имаат задача, односно активност им праќаат понуда и објаснување на сите на листата па кој е заинтересиран и во можност може да се пријави, а од пријавените они бираат неколку (кој ќе биде избран зависело од природата на раб. задача, од твоите карактеристики и кој побрз). Ако ми верувате се пријавував на наредните можеби 20 задачи. И ништо, на ниту една не ме избраа, ама баш ни на една. А јас ко што бев по цел ден на интернет, штом пратеа маил прва се пријавував. И најсимптоматично се едни те исти беа одбрани. Покасно слушнав дека уствари на своите пријатели и познати им ги даваат задачите мислам веќе видена работа:@
    Покасно имаа апдејтување на листата, и уште подетални податоци за мене бараа и не го пополнив прашалникот, и толку беше со нив.

12. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    За Swot, има одреден период во годината кога 2 месеци се прават проценките во рестораните бидејќи бираат најдобар угостителски објект. Дневница нема, туку во зависност од местото се добиваат пари кои што треба да ги искористиш во локалот. Лани беше за кафана 500, за пицерија 700 и за ресторан 900, така отприлика. Проценките откако ќе ги објават, на нив ќе се пријават за секоја околу 50 луѓе и ќе ја дадат само на еден да ја изработи. Ова со дегустацијата мислам дека е нешто друго, ми имаат спомнато еднаш, но искрено не се сеќавам што и како беше, но не беше преку Swot.

13. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Па да ти кажам искрено и не е многу смешно. Да знаеш колку неозбилни фирми има. Свикуваат интервју само колку да се каже дека имале интервју (да има што да покажат пред поглавните) а всушност веќе им се одбрани кандидатите. Јас не сум од Скопје, а ми се случи да одам три пати на интервју (+ претходно еднаш на тестирање) за работа во една банка (не сакам да ја именувам). Три пати (всушност четири) јас се возев специјално за тоа за Скопје. Мене патот до Скопје и назад ме чини најмалку 1000 денари ( :!: за едно интервју). Кога на последното (третото) интервју, чекам надвор и едно од девојчињата ме прашува кое ми е по ред ова интервју, велам трето- а тебе? Таа вели и мене ми е трето, само уште за плата да се договориме и толку. Јас останав цела во прашалници :?: . Си реков и мене ми е трето, но јас немам таков впечаток. На крај излезе дека на девојчето и била средена работата уште од почеток (разбрав кој, кому, како) и ми стана јасно дека јас на тоа интервју сум само за да има кворум. :doh:

И затоа, и не е многу смешно некој да ви бара и дневница за идење на интервју. Само заради тоа што постојат и вакви интервјуа, каде некои се повикани за да се вработат, а некои само заради кворум.
    Не знам дали и во другите држави е вака, но јас многу се разочарав од нашево општество.

На karenin и AngieVi им се допаѓа ова.
  14. AngieVi

AngieVi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    44
    Ова е слично со internationalservicecheck. Јас така наидов на оглас од нив и си направив профил на нивната страна со сите тие податоци висина, тежина дали носисш наочари...Потоа полагав некои тестови од нивната страна и добив сертификат дека можам за извршам тајно купување за Мек Доналдс и Сваровски и требаше да чекам повик. Добив порака од некоја девојка од Србија за тајно купување во Мек Доналдс и дека ке ми плателе надомест од 200 ден :^) :o . Не прифатив, потоа пак уште една порака и толку беше :)

15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    А седнат на тросед по тренерки, со фаца како да штотуку станал од спиење? :wasntme: Вришти од фотографијата неамбициозност и мрзливост :| Подобро не ставајте воопшто слики ако немате некоја сериозна.

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.120
    Допаѓања:
    124.395
    ^ Затоа јас си имам од апсолвент со кошула до грло :D

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    :D И јас си имам таква, ама сега нешто не си личиме веќе :lol: . Сум подостарела изгледа малку :tmi: .

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Белким ја погодив темата, случајно го видов ова на фејсбук профилот на млади инфо, па може ќе му послужи на некој.

Mladi Info
    ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ НА ОБУКА

Подобрување на вештините при барање работа за младите од скопскиот регион
    Cакате да ги подобрите вашите вештини неопходни во процесот на барање работа?
    Се обидувате да ги зголемите вашите можности за наоѓање работа?
    Не знаете како да имате соодветно и конкурентно CV и мотивациско писмо кои ќе се издвојат од останатите?
    Пријавте се на обуките
    http://www.mladiinfo.com/wp-content/upl ... -obuka.doc

Отворен за: Невработени млади жители од сите 17 скопски општини на возраст од 17 до 30 години
    Краен рок за пријавување: 31 мај, 2013
    Локација: Центар за млади и НВО, населба Железара, Скопје
    Датуми: 04 Јуни 2013 06 Јуни 2013
    11 Јуни 2013 13 Јуни 2013
    18 Јуни 2013 20 Јуни 2013

Подготовката на квалитетно CV и мотивациско писмо може да биде пресудно во добивањето на посакуваната работна позиција. Доколку на работодавачите им се допадне она што ќе го прочитаат и видат во вашето CV и мотивациско писмо, сигурно ќе ве повикаат на интервју!

Бидете дел од обуките и дознајте како треба да подготвите добра биографија, каква содржина да ставите во вашите CV и мотивациско писмо и како да се подготвите за интервјуто за вашето идно работно место.

За да учествувате на обуките, пополнете ја пријавата и изберете два од термините кои најмногу ви одговараат.
    http://www.mladiinfo.com/wp-content/upl ... BUKA-1.doc
    Пријавата заедно со копија од вашата лична карта каде јасно се гледа адресата на живеење испратете ја на mirjana@mladiinfo.com најдоцна до 31 мај 2013.

http://www.mladiinfo.com/wp-content/upl ... enda-1.doc

19. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Тренди, се сложувам за сето напишано. Имаш возачка и баш секаде те пуштаат со колата, оди ваму, оди таму. И ако знаеш нешто плус, само ти натрупуваат повеќе работа.

Ама, за цигарите имам друго искуство. Јас сум непушач, ама пушачите на секои пола саат одат на пуш-пауза.
    Демек навика му е, не може да работи (и навистина не можат да работаат, гледам колегите нервоза ги фаќа, го ставаат цигарето в уста и така седат), и така заради цигарите си прават по 10 паузи во денот. А, ние непушачите немаме причина зошто да излезиме до надвор.
    (А, реално кажано, и 2-3 мин. да излезиш до надвор, малку на воздух, ти делува поубаво, како на *рифреш* да си. )

Има пари, ама не за работниците. Само за газдите, за да купуваат скапи коли, станови, да шетаат по одмори.

20. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Работава е: Ако не се омажиш до 30, после ни стројници не те спасуваат :D

На tigerlady му/ѝ се допаѓа ова.