Колку ти беа т3 и т4? Како ти на одредија дозата? И после колку време од прво апче направи крвна слика пак?
Продолжи како што ти рекле ама провери побрзо (за 1м), како се движи тсх. Може си сеуште хипер, ама да била јака дозата. Сега пробуваат они да регулираат. За Еутирокс мислам не си, или си за помала доза од тој лек за хипер или не ти треба воопшто лек..
Ако си хипер не треба да пиеш еутирокс, туку постепено да ги намалуваш мг на твојот лек. Јас тоа го правев но 3 пати повторно се враќав на 0 тсх. Потоа сменив лек, почнав со Пропилтиурацил и останав бремена со тсх 0. Сеуште пијам ПТУ од 100мг.
Сега ФТ3 и ФТ4 ми се после многу долго време и во бременост во граница, но тсх ми е 0. Сепак за бременост само ПТУ го препорачуваат.
Лековите за хипер никако несмеат да се прекинат... дури и намалувањето оди постепено, пример јас на 3 недели намалував доза... од 40 на 30, па 3 недели од 30 на 20... па 15, 10... Така да те советувамда продолжиш со 10мг и за 2 недели направи пак хормони...
Девојки, сеа испитав Тсх 6+3 сум. 7.5 ми е резултатот, а т4 1.29. Многу рипнало тсх во рок од 20-30 дена. Да не ми направи некоја беља ова 7.5 ми е страв.... Искуства?
На доктор. Корекција на дозата треба. Ништо страшно ! Уживај во бременоста !! Нормално е во бременост да се зголемува
Мене матичната ме предупреди дека ќе рипа во бременоста и дека треба да консултирам ендокринолог. Ќе ти ја корегираат терапијата и ќе се стабилизира, не се грижи.
^ да, да женски, веќе ми ја покачија дозата бааги. Со години сум немала толку високо тсх и сега кога најмалку треба.... Ајде белким нема проблем да направи. Фала ви
Јас сум на редовна терапија и доктор Синиша од патофиза ми рече ќе земеш таблета редовно па ќе одиш на анализа.
Си пијам како и секое утро кога ќе станам, па одам на анализа. Така ми кажа докторката на Ендокринологија и досега не сум испитала без да се напијам.
На последните испитувања ТСХ ми беше 3.45, бев на терапија од 100 мг Еутирокс и докторката ми ја зголеми на 5 дена од 125 и 2 дена од 150. Три недели после терапијата брзо се заморувам, едвај дишам. Бев на кардиолог и пулмолог се е во ред, матичниот гинеколог, а и јас се посомневав дека е од тироидната. Има некоја трудница вакво искуство во бременост?
Многу дан тие голема дозата што ти ја дала докторката па сеа да ти има паднато тсх види проверија и може ќе ти намали терапија.
Не пишав , ме боцнаа денес за сите тироидни хормони и антитела чекам резултат иако кога ја прашав докторката (интернист) која ми ја зголеми дозата кажа дека немало потреба за 10 дена имам закажана контрола и тогаш ќе сме провериле, а у меѓувреме да зимам само 125 мг Еутирокс. И јас мислев дека многу нагло е зголемена дозата.
Не знам дали е од тоа задишувањето, ама мислам дека многу нагло ти е зголемена дозата, а не ти е толку високо Тсх. Мене мојот ендокринолог ми има потенцирано да не пијам Еутирокс пред вадење крв туку после, а и така ми е логично некако.
Многу голема доза примаш за тсх 3.45 мене ми беше 3.5 и докторката што ме води не сакаше да ми зголеми терапија требаше да останам на 25мг. па побарав второ мислење и таму ми ја зголемија на 4×50 и 3×25 и денес ја проверив тсх ми е 1.7 види што ќе покажет резултатите не се разбирам многу од терапија ама вака во споредба со мене многу голема доза примаш.
Докторката заради претходниот абортус ми ја даде дозава, од старт и јас помислив дека е многу висока али дека бремена ај да ја послушам да не направам некоја беља уствари ја беља си направив изгледа со преголема доза. Викендов ќе зимам стара доза од 100 мг па ќе видам што ќе испадне до понеделник.
Здраво, Ве молам споделете искуства со добар ендокринолог. Пробувам да забременам, но имам преголеми промени во тсх, иако сум со терапија. Би ви била премногу благодарна за секој совет!