Мој совет оди на патофиза кај др. Синиша Стојановски, подобар за тероидна не знам дали има. Ми ја доведе во нормала и презадоволна сум.
Здраво девојки, Ми треба совет, тсх го мерев денеска и ми искочи 4,5. Иначе ја сум со хипотиреоза околу 10 год. Некако ме фаќа паника, а на ендокринолог имам закажано на 25 месецов. Неможам да издржам, изначитав се е и сешто. Ве молам споделете искуства. Инаку денес влагам у 6 недела.
Не се плаши во граници на нормалата е, иако е препорачливо под 2 да е во бременост и ова не е страшно, јас првите недели бев со 5,65 односно веќе сум била бремена кога дознав дека ми е толку и ми ја покачија дозата, значи требало време да се симне па веројатно првите два месеци сум била со покачен хормон. Бебето е добро, нормално, напредува како што треба. Сега пак не ми е под 3 ама не ми сменија доза за сега. Почекај термин не е далеку, ќе ти кажат што да правиш.
Ако си во Македонија консултирај си ендокринолог на приватно. Не дека ти е страшна вредноста, ама подобро е да ти е пониско Тсх. Кај мене пред да забременам во февруари негде беше околу 3 Тсх, па одма ми зголемија доза за по плус 25мг за викенд. Откако сум бремена секој месец проверувам и нема отидено над 2.
Денеска бев на ендокринолог, првото прашање ми беше не дај боже за аномалии, докторката ми одговори дека тсх не ми 14, туку 4 па да се паничам, дека е ок, ми зголеми доза за 25 мг секој ден, и за 1 месец пак на контрола.
Супер! Затоа кажав дека вредноста не е страшна за да направи аномалии, спонтан и слично, ама добро си направила што си отишла. Во бременоста тироидната се следи секој месец и терапијата се регулира по потреба. Со среќа!
Здраво девојки денес проберив и ТСХ ми е 6.5 немам до сега никаква терапија ниту пак знаев дека нешто имам проблем до жлездата, а 14+4 сум. Има ли некој сличен случај, фала
Имам закажано ехо во понеделник се надевам ќе биде се во ред бидејќи многу се исплашив по се што прочитав за жлезда и бременост сега сум под огромен стрес
Значи немој да си правиш стрес бидејќи стресот многу влијае на тироидната. Полека, за сè има решение. Ќе ти дадат терапија и ќе ти се симне тсх.
А дали можете да ми препорачате добар ендокринолог кај кок сте биле за време на бременост по можност приватно бидејќи вака нема термини
За приватно низ форумот ја фалеа Стефанка од Ремедика. На државно иако нема термини мислам дека можеш и со приоритетен да одиш.
Убаво ти кажа Ирис, стресот не ти треба сега, само ќе ти одмогне. Јас сум со хипо-хашимото и успешно го држам под контрола со помош на др. Стефанка во Ремедика. Закажи си термин, ќе ти даде терапија и ќе се спушти, не се секирај.
Мислам дека малку е низок. Мене во првата бременост знаеше да ми се спушти до 0,5. Ендокринологот ми рече дека не е страшно, но сепак треба да го имаш хормонов поради бебето и дека подобро е да е барем околу 1. Консултирај се со докторот што те води да не треба да ја зголемиш малку терапијата.
Ne primav nikakva terapija, sega na kraj so se pravi krvnata slika imav i za teroidnata i mi bese tolku. A sto mozi da vlijaj na bebeto taa? Pred bremenost ko imav ispitano pred 1g mi bese 1
Чисто консултирај се за да не ти е мисла. Не се секирај, не е дека го немаш ич хормонот, си влече бебе што му треба. Инаку, штом ми рече дека не е страшно, не се секирав што се спуштило толку ТСХ. Ништо не му е на детево мое иако ми беше пониско.
Не, димери во цела бременост најмногу ми се качија околу 600-700, но цела бременост пиев Аспирин и боцкав Фраксипарин. Имав скратени времиња на коагулација. Зависи колку се покачени и во која недела. За тоа гинеколог и трансфузиолог даваат насоки во зависност од ситуацијата.