1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од anas23, 6 ноември 2017.

1. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    378
    Мој совет оди на патофиза кај др. Синиша Стојановски, подобар за тероидна не знам дали има. Ми ја доведе во нормала и презадоволна сум.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. betmenka

betmenka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Здраво девојки,
    Ми треба совет, тсх го мерев денеска и ми искочи 4,5. Иначе ја сум со хипотиреоза околу 10 год. Некако ме фаќа паника, а на ендокринолог имам закажано на 25 месецов. Неможам да издржам, изначитав се е и сешто. Ве молам споделете искуства. Инаку денес влагам у 6 недела.

Последна измена: 17 октомври 2022
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    47.750
    Не се плаши во граници на нормалата е, иако е препорачливо под 2 да е во бременост и ова не е страшно, јас првите недели бев со 5,65 односно веќе сум била бремена кога дознав дека ми е толку и ми ја покачија дозата, значи требало време да се симне па веројатно првите два месеци сум била со покачен хормон. Бебето е добро, нормално, напредува како што треба. Сега пак не ми е под 3 ама не ми сменија доза за сега. Почекај термин не е далеку, ќе ти кажат што да правиш.

4. betmenka

betmenka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Благодарам многу, искрено се подсмирувам малку кога ке слушнам и друго мислење.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    22.329
    Ако си во Македонија консултирај си ендокринолог на приватно. Не дека ти е страшна вредноста, ама подобро е да ти е пониско Тсх. Кај мене пред да забременам во февруари негде беше околу 3 Тсх, па одма ми зголемија доза за по плус 25мг за викенд. Откако сум бремена секој месец проверувам и нема отидено над 2.

На betmenka и meri24 им се допаѓа ова.
  6. betmenka

betmenka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Денеска бев на ендокринолог, првото прашање ми беше не дај боже за аномалии, докторката ми одговори дека тсх не ми 14, туку 4 па да се паничам, дека е ок, ми зголеми доза за 25 мг секој ден, и за 1 месец пак на контрола.

На Shkolka@ и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    22.329
    Супер! Затоа кажав дека вредноста не е страшна за да направи аномалии, спонтан и слично, ама добро си направила што си отишла. Во бременоста тироидната се следи секој месец и терапијата се регулира по потреба. Со среќа!

На betmenka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. girlboy

girlboy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    158
    Здраво девојки денес проберив и ТСХ ми е 6.5 немам до сега никаква терапија ниту пак знаев дека нешто имам проблем до жлездата, а 14+4 сум. Има ли некој сличен случај, фала

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.265
    Да се обратиш на ендокринолог за да ти вклучат терапија.

На girlboy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. girlboy

girlboy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    158
    Имам закажано ехо во понеделник се надевам ќе биде се во ред бидејќи многу се исплашив по се што прочитав за жлезда и бременост сега сум под огромен стрес

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.265
    Значи немој да си правиш стрес бидејќи стресот многу влијае на тироидната. Полека, за сè има решение. Ќе ти дадат терапија и ќе ти се симне тсх.

12. girlboy

girlboy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    158
    А дали можете да ми препорачате добар ендокринолог кај кок сте биле за време на бременост по можност приватно бидејќи вака нема термини

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.265
    За приватно низ форумот ја фалеа Стефанка од Ремедика. На државно иако нема термини мислам дека можеш и со приоритетен да одиш.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    22.329
    Убаво ти кажа Ирис, стресот не ти треба сега, само ќе ти одмогне. Јас сум со хипо-хашимото и успешно го држам под контрола со помош на др. Стефанка во Ремедика. Закажи си термин, ќе ти даде терапија и ќе се спушти, не се секирај.

На girlboy и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  15. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    157
    Dali e normalno tsh vo 38+ nedela da e 0.455 (0.4-4)?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Мислам дека малку е низок.
    Мене во првата бременост знаеше да ми се спушти до 0,5. Ендокринологот ми рече дека не е страшно, но сепак треба да го имаш хормонов поради бебето и дека подобро е да е барем околу 1.
    Консултирај се со докторот што те води да не треба да ја зголемиш малку терапијата.

На Mihaela123456 и Mart3 им се допаѓа ова.
  17. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    157
    Ne primav nikakva terapija, sega na kraj so se pravi krvnata slika imav i za teroidnata i mi bese tolku. A sto mozi da vlijaj na bebeto taa? Pred bremenost ko imav ispitano pred 1g mi bese 1

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Чисто консултирај се за да не ти е мисла. Не се секирај, не е дека го немаш ич хормонот, си влече бебе што му треба.
    Инаку, штом ми рече дека не е страшно, не се секирав што се спуштило толку ТСХ. Ништо не му е на детево мое иако ми беше пониско.

На Mart3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    157
    A dali ddmerite ti bea pokaceni? Dali e normalno?

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Не, димери во цела бременост најмногу ми се качија околу 600-700, но цела бременост пиев Аспирин и боцкав Фраксипарин. Имав скратени времиња на коагулација.
    Зависи колку се покачени и во која недела. За тоа гинеколог и трансфузиолог даваат насоки во зависност од ситуацијата.

На Mart3 му/ѝ се допаѓа ова.