Zdravo..bremena 27+3 pravev slucajno tiroidni hormini i tsh-02, vo druga labaratotorija - 0.4. t3 i t4 normalni. Dosega ne sum imala problem so tiroidni hormoni. Dali nekoj se soocil so vakva rabota vo bremenost? Kako ste ja tretirale? Mislite deka e prolazna faza ili veke tiroidnata zlezda e vo hipofunkcija?
Здраво на сите, пред една недела некаде имав позитивен тест за бременост. На 29.06 ТСХ ми беше 4.3 и денеска ми е 7.Пијам еуторикс од 25, но очигледно не ми се намалува вредноста. Ве молам некој ако имал слично искуство да сподели, страв ми е многу бидејќи веќе имав спонтан кога ми беше покачено ТСХ.
Здрацо девојки. Бремена сум 20та недела, на терапија со пропилтиоурацил од 25мг на ден. На денешното испитување тсх е 1.2 (реф. Вредност од 0.4 до 4) а фт4 е 6.73 (реф. Вредност од 7.87 до 20.3). Дали мислите дека ова што фт4 е под граница може да е загрижувачки? Докторот рече да продолжам со истата терапија, дека резултатите се во ред.
Не ми е познат лекот што го примаш и дали имаш хипо, хипер, хашимото. Јас имам хипо/хашимото и пијам Еутирокс. Во бременоста месечно проверував и ендокринолог ми ја регулираше дозата зависно од резултатот. Резултатот не е загрижувачки, блиску е до долна граница. Ако имало потреба докторот што те следи ќе ти сменел доза. Сепак се гледаат заедно тсх, фт4 итн. Проверувај си ја редовно секој месец и консултирај се со ендокринолог, не со гинеколог.
Лекот е за хипертироза, замена за тирозол кој не се пие доколу се планира бременост. Инаку на претходните контроли тсх ми беше на долна граница, под 1, а фт4 нешто над горна граница. Сега прв пат гледам толку да се намали, затоа се загрижив, но сепак тсх е во нормална вредност.
Добар е тсх, во бременост таа вредност меѓу 1 и 2 е идеална. Ако има потреба докторот ќе ти корегирал терапија. Немој да се грижиш и уживај во бременоста.
Здраво женски, бремена сум 6 недели и 3 дена, пред 2 дена испитував хормони и TSH ми е 6.9 ( 0.35 - 5.50 ) а FT-3 ми е 7.20 (3.5 - 6.5 ) , досега сум немала проблеми со тироидната жлезда и не земам терапија, малку сум загрижена поради покачените вредности, на контрола сум за 2 недели.... што мислите вие... има ли место за паника
Нема потреба да паничиш ама дефинитивно не треба да чекаш. Тсх во бременост треба меѓу 1 и 2 да се движи. Оди си на приватно, за терапија си.
Здраво девојки. Има ли некој искуство со покачени anti tpo во рана бременост? Другите тироидни хормони се во ред
Mene mi se pokaceni uste pred bremenost dolgo vreme I toa mnogu pokaceni okolu 1600 ama ne se sekiraj ne smetaat na bremenosta
Исто и кај мене како @deniz333 Здрава исхрана само за да контролираш колку толку да не се влошува и да не се изместат хормоните со тек на време.
Девојки ве молам предлог за добар ендокринолог, пријателка е со хашимото и високи вредности на антитела 1300 (не знам кои точно) прима еутирокс 50мг и сакаат за бебе да се обидуваат претходно е со 1 спонтан, 1 неуспешно инвитро и 1 вонматерична па секој совет е добредојден.
Brankica Krsteva od Srce, Maja Zdravkovska na patofiza makar sto na patofiza se site mnogu dobri I strucni... Kako I se hormonite na prijatelkata antitelata nemaat vlijanije vo zabremenuvanje I odrzuvanje na bremenosta