Во прв триместар е идеално од 0,1 до 2,5 да е вредноста на ТСХ. Тебе ти е добра, но сепак консултирај се со докторот кој те води ако си имала претходно терапија. Најчесто ако си имала претходно терапија и ако имаш нарушена функција препорачуваат проверка на вредностите еднаш месечно во бременост.
Да да секако ќе се консултирам, но дека е викенд па сакав некој што е поупатен да ми каже. Благодарам
Нема на што Мене ми беше 3,4 кога имав позитивен тест во 5та недела. Ми ја покачија дозата на Еутирокс од 25мг на 50мг и за недела дена ми се среди, ми падна на 2,4. Фала Богу после се беше во ред, еве тераме 32 недела и ја проверувам на 4 недели. Во втор и трет триместар референтна вредност на ТСХ е до 3. Со лесно во бременоста!
Тсх - 14.7 Т4 - 0.999 Пијам терапија 100мг 5 дена и 125мг преку викенд. Оваа доза ја пијам годинаипол-две. Што да правам со оваа тироидна, која е максимум доза што може да се зема? Препорака за доктор за состојбава?
Фала ти на одговорот, мила. Јас по грешка сум пишала во темата за бременост ама не сум трудна, иако планирам, па добро е што ми одговори и ти. Сега како ти е тироидната? Која доза ја пиеш и кај кој доктор одиш? Јас од бременоста наваму не можам да ја намалам дозата под 100.
Во првата бременост стасав до 200мг и 6год така пиев и ми беше во ред,сега во втората бременост стасав до 225мг,2месеци пред пораѓај пак ми ја врати терапијата на 200мг. Пред 2 дена бев на контрола после 2ипол месеци од пораѓај па се уште чекам резултати.Ќе ти пишам кога ќе ми стасаат. Инаку сега сум во странство,а додека бев во Мк одев во државна кај Маја Здравковска,задоволна бев
Devojki Preporaka za dobar endokrinolog za bremeni, na pocetoko koga doznav za tiroidna me vodese Sinisa Stojanovski,Sega veke toj ne e na patofiza. Pa pocna da me vodi Marija Ilijoska od New Born endokrinolog, ama ne e dostapna, a paralelno teram I kaj Dr.Olivera Arsik internist ona vo sekoe vreme odgovara, ama pak ne e endokrinolog. Tsh vo 9nedela mi skokna na 4 vrednost
Здраво девојки. Кога треба да се прави прва контрола тироидна во бременост? Имам хашимото хипо. Имав позитивен тест, денес ми е два дена доцнење а следна недела сум на прв преглед кај гинекологот... Благодарам
Здраво. Дали на некоја и дале превентивно да пие тироксин во бременост. Мене ми дадоа од 25 да пијам од почеток на бременост, а ми беше 2,4. Ми рекоа во бременост е добро да е дури и под 2. Сега последно кога мерев ми е 1,53, јас сум 12 недела ми рече да ги продолжам додека плацентата комплетно не ја преземе функцијата. И дали пиевте насабајле пред јадење, или како? Секое добро на сите мамички.
Јас пиев ама не ми беше даден како превентивно, си пијам јас и ден денес. Тироидната е многу важна во бременост, така да ако ти кажале да пиеш, пиј обавезно и прави си контроли. Јас правев секој месец. Инаку се пие на гладно, барем половина час пред јадење наутро.
А дали би можело да направи проблем до сега ја пиев во 17 часот. Го променив гинекологот и ми јажа дека не треба така. Претходниот ми рече нема врска, јас тироидни не сум пиела никогаш. Сега сменив од сабајле ги земам. Само мисла ми е и стрес до сега дека било погрешно.
Колку време пиеше во 17ч? Подобро е дејството кога е на гладно, но ако веќе си пиела во 17ч а пред тоа си била гладна, може да е по ок, си дала време да дејствува таблетата, ама практикувај наутро сепак.
Скоро месец ипол. На последниот извештај ми беа во рамки тироидните хормони. Незнам само покасно да не се рефлектира од нив. Јас незнам како може да ми каже така и јас па не проверив, ама ајде сепак лекар викам знае.Сега вајда ок ке што сменив. Мене ми рече да ги земам превентивно додека постелката сама почне да произведува тироксин. Ја пијам најмалата доза од 25.
Нека не те чуди ништо, има лекари за ништо не се замараат ако сам не трчаш и бараш или прашаш. Мене ме испрати пред неколку год, хормони да испитам за време овулација а требало на 3ти ден. Не се грижи, сепак си пиела таблети, имаат дејство, ама сега само наутро продолжи си.
Сега се мислам дали да му отидам и да му речам ама само ќе си ставам стрес ништо нема да направам. Крај краева ќе ми рече па не ти реков така. А можеби толку знаел и он за жал. Сепак се работи за бременост има милион ризици како може така. И од сега ама за се буквално ќе проверувам повторно, испаѓа дека времето во барање на информации и проверување треба да ти поминува. А можеш да се напиеш рано утрото па да продолжиш да спиеш, бидејќи и тоа прочитав дека мора да помине и 4 часа до следните лекарства а јас пијам и други, па мислам дека така е најдобро околу 6 ипол да станам и на гладно да го испијам, па потоа околу 10 др лекарства.
Многу пати и јас така сум се чувствувала, ама па ако отидеш и се закараш, ти ќе се вознемириш а во бременост не ти треба тоа. Можеш да продолжиш да спиеш, или ако стануваш пр 7 8 напиј се, па следна таблетка, немора 4 часа, ама бар 2 треба да има разлика со еутироксот. Не мора баш стриктно за таблетата во 6 да се будиш да си расипеш сон.