Тироидна жлезда во бременоста

Discussion in 'Бременост' started by anas23, Nov 6, 2017.

1. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Фала ти најмногу

Cherry blossom89 likes this.
  2. Bum

Bum Истакнат член

Zdravo devojki...da prasam I ovde pred da gi dobijam rezultatite ....jas I od prethodno pijam.eytiroks...swga vo brem os kontroliram sekoj mesec I mi zglemija na dvapati sega sym.5 dena 100 I 2 dena 75....posledniot pat pred mesec ipol mi bese FT4 mi bese ispod minimum...I pka mi ha prodolzija istata..kao podobro da sum Bila predozirana so eutiroks vo bremenost....poxnav da imam probleki so stolicata mojor ginekolog mi spomna deka mozmoe.da.e od predoziranje.....ve molam za spodeluvanje iskistvo dokolku nekoj ima.slicno?...Fala vi

3. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Здраво, дали tsh 1.75, ft4 0.86 се нормални вредности во прво тромесечие во бременост?

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Да, се. Ама тироидната во бременост треба да ти ја следи ендокринолог и по потреба да ти регулира терапија ако пиеш.

5. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Не примам терапија, правев крвна слика преку систематскиот преглед од работа. Бидејќи долго чекав за резултати барав на гинекологот упат за крвна слика ми рече нема потреба, ќе сме испитале во 16та недела. Некако чудно ми е

Last edited: Jul 10, 2025
  6. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Мене ft4 ми беше намален и во консултација со ендокринолог ми рече дека не сум за терапија.
    Секој триместар различни се вредностите на хормоните од тироидна.
    Иначе прв пат хормони за тироидна ми даде да испитував во 16та недела. Сега треба за 2 недели да ги повторам пак па ако се со драстична разлика ќе почнеме со терапија вањда.

emilijaem47 likes this.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Чим така слушај си го гинекологот.

emilijaem47 likes this.
  8. Nevena1

Nevena1 Нов член

Zdravo mi treba sovet,vo 4 +3 ths mi bese 3.20.i ne mi dadoja nikakva terapija, vo germanija.malku sum isplasena.poradi sto nenavremena kontrola(nekoj vika deka prvite tri meseci bile najkrticni za razvojot na mozokot na bebeto sto mislite)14 nedela bremenost rezultati od hormoni .THS-5.60.(t4 i t3 super,)vi blagodaram

9. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Оди на второ мислење. Јас сум 12 недела, тхс ми беше 2,66 и ми препишаа еутирокс од 0.25. И тоа само поради благо покачување. Докторката рече дека вредноста во бременост е до 2,50.

10. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Мене во 16та недела tsh ми беше 2.58 а ft4 намален и не ми дадоа терапија. Ендокринолог ми рече дека не е драстична разлика и дека е нормално во бременост тие резултати. Во 25та недела пак проверувам исто tsh 2.83 а ft4 пак намален. Во консултација со еднокринологот tsh супер не треба терапија само да пратам на 6 недели како ќе бидат резултати.
    Консултирај се со ендокринолог види што ќе ти каже, секое тримесечје има различни параметри за тироидна

11. EarthFire

EarthFire Истакнат член

Дали можете да ми препорачате доктор ендокринолог или спец по нуклеарна медицина, не знам што е соодветно, за консултација во врска со тироидни хормони и антитела на тироидната?