Pa.na poveke sajtovi na net .demek so niska inteligencija.eden gospod znae jas vcera se.porodiv bebe me iznenadi 5.nedeli porano
Zdravo devojki, imam edno prasanje vo vrska so referentnite vrednosti na tsh vo prvo tromesecje, na net procitav deka treba da se <2.50, istoto mi go ima kazano i endokrinolog no poradi genetski mutacii pri kontrola kaj transfuziologot koco na klinika, poveke obrna vnimanie na tiroidnata otkolku na mutaciite i mi tvrdese deka tsh ne treba da e povisoko od 1.5. Mene rezultatot mi e 1.9 a sum 7 nedela i pokriena sekako so terapija eutiroks 125 x 5 dena i 2x100 no sega se prasuvam koj treba da se slusa, ednokrinolog ili transfuziolog inaku imam 2 spontani prethodno i toa vo pokasna faza i bi sakala ovoj pat ako mozam da sprecam, sto e do moja mok. Dali nekoja od vas moze da mi kaze svoe iskustvo ili mozebi komentar/poznavanje vo vrska so ona so e pravilno. Vi blagodaram. Pozdrav
Јас имам проблеми со тироидната..Хашимото сум...мислам дека повеќе прави проблем при забременување, баш тоа и ендокринологот што ме следи ми го кажа...понатаму треба само редовно следење .мислам дека и минимално да отскокнува нема да направи проблем...
Нека не те вади од памет без потреба, сепак е трансфузиолог, не ендокринолог. Супер ти е Тсх, следи го секој месец и регулирај ја терапијата по потреба, ама со ендокринолог. Мене цело време ми се движеше од 1 до 2 во бременоста и според мојата докторка тоа беше сосема во ред.
Нема на што. Да се надоврзам, се надевам дека е откриено од што биле спонтаните. Штом имаш мутации сигурно си покриена со соодветна терапија сега. Така да ти посакувам лесна бременост и живо и здраво бебенце, опушти се.
Dada si premam terapija za niv, no mi padna cudno deka doktorot poveke znacenje dade na tiroidnata iako vo prethodni bremenosti bila regulirana so endokrinolog, otkolku na mutaciite, no ok, ipak e bitna i taa da se odrzuva. Fala uste ednas za ubavite zelbi. Pozdrav
Девојки имам позитивен тест и само 4 недели сум бремена. Денес се испитав од страв дека имав еден спонтан. Тсх 2.9 доктор од патофиза што ми ја следи тероидната вели ок е не менуваме терапија. Гинеколог вели високо е барај друг доктор. Пролактин >200, д димери 1900. Ваше мислење и искуство.
Јас ти препорачувам одма нов доктор бидејки тсх ти е покачено, а и пролактинот. За ддимерите зависи од референтните вредности но мислам дека и тие се покачени, ако е така побарај си упат од матичен лекар за да те види доктор на трансфузиологија и да ти каже дали треба клексан или не треба. Поздрав
Тсх треба да е максимум до 2. На почеток ми ја покачија терапијата од 75 на 100мг, така терав се до после пораѓај. Обрати се кај друг доктор.
И јас сега испитував тсх а сум 5 недели бремена и тсх ми е 4 што е високо за во бременост, ми ја покачија терапијата па ќе правам контрола за две недели.
Мене ме збуни тоа што мојот доктор од патофиза кој бескрајно му верувам рече дека е во ред, а ин витро специјалистот дека е високо и да сменам доктор. Мојата хашимото состојба докторот од патофиза ја донесе во нормала и ја одржуваше цела година иста.Сепак ќе барам 3 мислење. Многу ви благодарам на сите.
Не знаев дека има посебна тема за тироидна. А ви проверуваат ли фт4? Мене на последна проверка ми беше 0.76, а тсх 0.98. Референтните вредности за фт4 беа со долна граница 0.8 и гинекологот веднаш реагираше, за потоа ендокринолог да ми каже дека за трудници во второ и трето тромесечие се спушта границата на фт4.