Докторот ми реле на месец ама гинекологот вика високо ти е 2.9. И јас за сигурност си ја проверив. Ако е повеќе од 3 ќе одам кај докторот на патофиза.
Денес проверив,3.75 ми е ТСХ,а ФТ4 во долна половинс од референтните вредности, ми ја зголеми дозата на 50 и 75 наизменично,преку еден ден
Zdravo devojki, jas sum nova vo ova vklucuvajki ja i tiroidnata i bremenosta. Sakam da ve prasam za vasi iskustva. Pred mesec dena mi najdoa tiroidna zlezda hasimoto hipo, 3 nedeli veke sum na eutiroks od 50, pred nekolku dena doznav i deka sum bremena(jas sum bila bremena uste koga sum pocnala so terapijata) gi proveriv povtorno hormonite tsh mi e namaleno od 12 na 6 i mi ja koregiraa dozata 4 dena da pijam od 50 i 3 dena od 75 zatoa sto hormonor se namaluva i periodot sto sum pod terapija e mal.( potrebno bilo od 6 do 8 nedeli) problemot mi e sto imam tahikardii i mi se pojavi pak cuvstvo na davenje a vo meguvreme pocnav da pijam i femibion koj sodrzi jod. Kontrolata mi e za mesec ipol. Priznavam deka sum pod stres za celava situacija zosto sum isplasena. Pa sakam da znam dali ima nekoj so slicno iskustvo?
За Фемибион, има други без јод ако ти требаат, Прегназон. Јас сум хипер, пиев прегназон без јод, за другото, консултација ендокринолог-интернист-гинеколог со среќа и со лесно да си ја износиш бременоста
Баш среќа е со толкаво Тсх и без терапија што си останала бремена, честитки и да си дочекаш живо и здраво бебенце! Јас сум со хипо/хашимото, дијагностицирано шест месеци пред да забременам. Дур бев бремена проверував еднаш месечно и Тсх секогаш се движеше меѓу 1 и 2. Пиев Премама, исто содржат јод ама дозата е незначителна. Јас тогаш се утепав од барање пренатални витамини без јод ама не најдов. Релативно кратко пиеш терапија, треба време да делува и да се стабилизираат хормоните. Ќе си бидеш под надзор и сѐ ќе биде добро, опушти се.
И јас прашав за јод, инаку пијам фемибион 1, ми кажаа таа доза е минимална, со тоа што гинекологот особено ми потенцираше дека на плодот му е неопходен јод и дека и да сакам неможам да го избегнам,го има во храна итн. Од ендокринологија, докторката воопшто не се изпозамара што фемибион содржат јод, дури ми рече па веќе си хипо/хаши, што би можело да се поремети додатно
Здраво ме интересира колкави се шансите да забремениш со намалена функција на тироидната, ако не си започнат со терапија за тироидната. Т.е кај мене привремено TSH е зголемено но другите хормони се во нормала. Немам почнато со терапија но од контролите кај специјалисти знам дека штом забременам треба да почнам терапија со 25 Мг. Е мене ме интересира дали се намалени шансите да забремениш ако TSH ти е зголемено? Мене ми беше 4.54 па со неколку месеци пазење на исхрана ми се симна на 2.94.
2.94 е добра вредност и можеш да забремениш ако сѐ друго е во ред. Моја препорака е дур си во обиди да ја следиш месечно зошто Тсх знае да варира. Во бременост се следи исто месечно и терапијата се регулира по потреба.
Zdravo zenski jas vcera pravef eho na tirodinata i imaf malo jazolce 3mm doktorot rece nee nisto rece strasno inace sum bremena 30 nedela so visoko tsh posledno na 5 maj proverif 4.04 mise namali ama ova jazolcevo sega me dumat danese nedaj gospode nesto
Не се секирај! Обично тие што го имаат останува на таа големина и е од бениген карактер.само треба да контролираш тсх хормони еднаш месечно.
Inako si gi slusam preporakite od ednokrinologot si primam terapia levotirsol 5 dena od 50 i 2 od 75 Samo odko zabremenaf ovoj problem inako nemam istoria familjarna so tiroidna zlezda problem Samo vo vtorava bremenos mi se kaci tsh ete i vcera na ehoto nodulce 3mm isplasena sum do koski
Не мора да значи .. секој организам е различен мојот последен пример. Пред еден месец ТСХ ми беше околу 3 и докторката за викенд ми ја зголеми дозата на 125 за да се намали и биде идеално за бременост по месец дена ТСХ се спушти на 0.800.
Јас 25ка пијам ама не ми прават никакви несакани ефекти, а докторката ми рече мора мин 3 месеци за да почнат да делуваат, и стварно беше така, секој месец правев контрола