Негде околу 2 се движеше пред да забременам, а во бременоста ми беше 1 и нешто цело време. Антитела јас имав многу повисоки, околу 500 и нешто, така да не се секирај ќе забремениш. Можеш евентуално да прашаш за минимална доза Еутирокс за да се симне малку ТСХ.
Колку време се обидуваш да останиш бремена погоре јас имам напишано дека и мене ми се движеше 3, 3.4, 3.6 и на крај ми дадоја терапија минимална доза од 0.25 еутирокс и уште првиот месец од терапијата останав бремена најверојатно не беше до неа така требало да биде јас имав и други проблеми околу забременување но ти препорачувам да одиш и на второ мислење на ендокринолог и да видиш што ќе ти кажат тироидна жлезда е многу опасна работа со неа и во бременост нема играње со неа само следење од страна на стручен доктор.
Okolu godina ipol, ispitav hormoni mi pokaza pokaceno tsh 5.9. Po sto otidov na nuklearna medicina za celosna proverka na tiroidna i tamu iskoci deka malku mi e pokaceno tsh i antitelata mi rekoa da pijam eutiroks. Megutoa otidov i na vtoro mislenje na endokrinologija so sto iskoci deka tsh mi e 3.25 antitela samo pokaceni mi rekoa nema potreba od terapija samo selen da pijam. Drugata nedela imam zakazano za hsg pa ke vidime sto ke bide...
Бремена сум и пијам терапија и секој месец проверувам тироидни хормони направи си хсг провери уште еднаш тироидни хормони и оди на уште едно мислење.
Мене ми рекоја дека нема цел живот да пијам терапија ама прво да сум ја истуркала бременоства па ќе виделе валда зависно од хормоните и така се утешив и почнав да ја пијам а и со високо тсх може спонтан да се добие.
Ti blagodaram, jas gledav da izbegnam apcinja bidejki se pijat dozivotno ama ke proveram uste ednas sekako, pa ako mora ke pijam toa e
Провери си уште еднаш можи моментално да е 3 сеа можи помалу ќе е кај мене не се намалуваше и да знаеш од нервоза се покачува и јас наместо селен по две бразилски јадев на ден и аронија секој ден по 20 25 зрна јадев тоа читав дека помага и кикирики да се избегнува и просо, соја имаше повеќе работи ама овие гледав да не ги јадам и уште не ги јадам.
Мене после спонтан ми беше тсх 0.05, хашимото антитела 1200 со 800. Доктор Синиша ми ја среди сега сум на еутирокс и тсх е 0.6 мислам дека е во ред да бараш второ мислење но воопшто да не се сомневаш во др. Синиша, најдобар е. На почеток на бременост тсх ми се покачи на 3.5 и второ мослење беше да ми се зголеми терашија, но др. Синиша ми ја остави иста и ете сега е 0.6.Веќе за тероидна не барам мислење од друг доктор.
Јас прво бев кај Стефанка, па кај Жанета, па Пемовска во Систина, па Б. Црцарева и на крај кај Синиша. И до сега никој не успеа да ми ги регулира хормоните... фт3 и фт4 неколку пати ми беа во граница но тсх никогаш. При намалување на доза секогаш се враќаше на 0.
Некој со тсх 0,002 да дојде до тсх 22,6 за 9 недели? Искуство со терапија од хипер во хипо да премине или обратно?
Јас кога почнав прв пат со терапија, пиев тиразол и за 10 недели од 0.001 на 138 тсх отидов. Неможев од кревет да станам, прејака доза на тиразол ми дала докторката.
Јас од тсх 0.05 за 2 недели тсх 36, ама терапија не паметам на п беа таблетите. Потоа еутирокс и сега сум тамн.Секако уште сум на еутирокс.
Јас од хипо во хипер имам отидено со појака доза Еутирокс за многу кратко време. Се породив тогаш и во бременост дека пиев повисока доза, додека отидам на контрола пиев дозата за во бременост... Ми ја регулираа и се вратив пак со нормално тсх, ама без Еутирокс не можам. Јас сум хипо и хашимото.
Сомнително ми е дека со тсх 22,6 пијам 10 мг тиамацол, а претходно 20. Да не треба еутирокс да пијам?
Тој лек е за хипер? Не ми е познат. Со толку високо тсх, за Еутирокс си. Или треба скроз да прекинеш таа терапија и да видите како ќе се одвива ситуација... Тебе претходно ако премногу ти лачела, си пиела лек најверојатно за да намали лачење. Ама сега моментално па не ти лачи, така да не треба да го пиеш тој лек... Советувај се со специјалист.. Антитела како ти се? Ако си и хашимото, можеш и од хипер во хипо да отидеш зошто хашимотото ја уништува тироидната...
Тој лек е за хипер. Кога ми беше тсх 0,002 пиев 20мг дневно. На контрола после 9 недели тсх 22,6 и ми рекоа да продолжам со 10мг. Не сум бремена ама нема врска мислам. Другата тема воопшто не е активна. Два дена не бев во можност да пијам и ок ми беше, а и лицето ми стана нормално, претходно се изобличена бев некако, вчера пак се напив, денес на мисла ми е дали да пијам или не. Ако не пијам и направам крвна слика ок ќе се резултатите? Или подобро е да пијам како што рекле па да направам крвна слика?