Топено сирење

Discussion in 'Рецепти' started by kolovoz, Oct 30, 2014.

  1. kolovoz

    kolovoz Популарен член

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,683
    Likes Received:
    6,264
    Девојки сакам да си направам топено сирење. Упорно барав низ темава ама неможам да најдам. Дали поради платформава ама слабо ми иде барањето. Ако има веќе ваква тема тогаш канта(n) само упатетеме каде го пишува рецептот.
    Е сега знам дека постојат различни рецепти за топено сирење ама ако можете да ми го дадете оној кој вас најмногу ви се допаѓа и го имате успешно направено, би ви била многу благодарна .Воедно ќе ве замолам да ми напишете и какво сирење и кашкавал употребувате. На скоро сите рецепти кои ги најдов не го пишува видот на кашкавалот или сирењето или пишува некакви странски фирми кои кај нас ги нема или чинат 1000ден. Инаку имам пробано на своја рака ама мислам дека го утнав кашкавалот па не ми се допадна вкусот.:(
    Ќе ве замолам за некој рецепт со сирење и кашкавал кои можам да ги најдам во нашите продавници по пристапни цени.
     
  2. AhThatFemaleProblems

    AhThatFemaleProblems Истакнат член

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    428
    Likes Received:
    200

    Еве овој е мојот рецепт што го правам секогаш од ум шо се вика :) и во зависност од тоа што имам во фрижидер:

    Во оние малите земјени тавчиња на дното ставам малку путер и го размачкувам. Врз тоа бело сирење (како што кажав немам посебни фирми на кашкавали и сирења што ги користам, туку тоа што имам во моментот). Белото сирење го дробиш онака со рака или го рендаш, како сакаш, треба околу 2-3 см да ти пополни од тавчето. Врз него ставам домашен кечап (доматно пире) и оригано. Потоа печурки (свежи или маринирани) во еден танок слој, колку да го прекрие белото сирење. Потоа пак малку доматно пире и врз тоа парчиња зденки. Пак малку печурки. На крајот одозгора рендам кашкавал и го притиснувам малку во тавчето, за да кога ќе се стопи в релна да не изгледа тавчето празно (како што прават скоро секаде низ нашиве ресторани и мезе барови) :) Најгоре уште малку оригано (тоа по мој вкус, пошто сакам оригано, можиш и други зачини ако нешто друго ти одговара). И сето така го ставаш во загреана релна и печиш додека не се растопи убаво кашкавалот најгоре. Во меѓувреме, можиш да направиш и фурнаринки со сусам и босилек, јас ако имам во замрзнувач сечам полуготово тесто за пица на парчиња и го мачкам со малку путер и сусам и сув босилек. Ги печам на хартија во плех. Откако ќе го извадиш сирењето, го ставаш плехот на кратко на висока температура и ондак то :)

    Инаку имам и други варијации на рецептов, ако ми останало пилешко му го додавам низ слоевите на сирењето (ама пилешкото да е печено/пржено претходно). Ќе си видиш сама што сакаш да додаваш/одземаш после првиот пат откако ќе го направиш. Се надевам ќе ти се допадне :)
     
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,056
    Likes Received:
    328,382
    Gender:
    Female
    Рецептот за топено сирење мора ли да се прави во земјено тавче?
     
  4. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    139
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Female
  5. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    53,148
    Gender:
    Female
    Ова е рецептот за да подготвите специјално топено сирење со бешамел сос

    • 150 гр фета сирење
    • 100 гр овчо сирење
    • 100 гр кашкавал
    • 150 гр чадено или сушено месо, печеница, кулен или она што вам ви се допаѓа
    • 2-3 лажици доматно пире, сос, кечап
    • 2-3 лажици бешамел сос
    • 1 лажица кисела павлака
    • оригано, шампињони
    * Бешамел сос

    • 1 лажица (30 гр) путер или маргарин
    • 1 ½ лажица брашно
    • 250-300 мл млеко
    - Во тавче на загреан оган ставете го маргаринот да се растопи и во него додадете го брашното, а потоа постепено и млекото, Мешајте додека не се згусне.
    Подготовка:

    Најпрво земјениот сад се премачкува со маргарин или малку масло. Се става парчето фета сирење и се распоредува на дното со виљушка. Врз него се посипуваат 1-2 лажици од бешамел сосот.

    Се додава еден ред од маринираните шампињони. Над нив се додава доматното пире. Малку оригано заради арома. Сувомеснатото исечкајте го на поситни парчиња и распоредете го.

    Врз сето тоа нарендајте кашкавал, па премачкајте го со уште 1 до 2 лажици од бешамел сосот во кој доколку сакате може да додадете и кисела павлака.

    Над овој слој додадете го издробеното овчо сирење и врз него изрендајте го преостанатиот кашкавал.

    Вака подготвените садови ставете ги во рерна на 200 степени и печете ги додека кашкавалот одозгора убаво не се растопи.

    Послужете го и вкусете го додека е топло. Најубава дегустација е со топли крцкави лепчиња - фурнаринки.


    Isproban mi e receptot mnogu pati i e prevkusen
     
    didisi, kuc, ninja35 and 2 others like this.
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,688
    Кажете некој убав рецепт за топено сирење? Скоро правев со салакис не ми се допадна нешто. Ставав сирење, кашкавал, кечап и оригано
     
  7. monik55

    monik55 Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,989
    Likes Received:
    59,659
    Gender:
    Female
    Јас вака го правам:
    Сецкам еден домат ситно,претходно го љупам,една везена црвена пиперка ситно исецкана па ставам фета сирење на президент,оригани и малце сол и одозгора рендам кашкавал и малце сусам.
    Дома ептен ми го бендисаа.
     
    eli25 likes this.
  8. TheGoldenPeach

    TheGoldenPeach Популарен член

    Joined:
    Jul 29, 2015
    Messages:
    473
    Likes Received:
    3,797
    Gender:
    Female
    Јас го правам скроз исто ко коментарот на Мила веднаш над твојот. Превкусно е, нема утка, го имам праено повеќе пати и во мали садови за по 1 или во еден поголем.
     
    eli25 likes this.
  9. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,737
    Likes Received:
    7,550
    Gender:
    Female
    Јас имам пробано топено сирење,ама многу оддамна и не памтам,ама знам дека таа рецепта е од Крушево,и е Влашка
    Ако има некој од Крушево,може да го каже рецептот
     
  10. RainbowButterfly

    RainbowButterfly Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2014
    Messages:
    395
    Likes Received:
    756
    Gender:
    Female
    @Cutiepie1 компири со топено сирење ко јадевме, ама само сирењето пиле
     
    Cutiepie1 likes this.
  11. Cutiepie1

    Cutiepie1 Популарен член

    Joined:
    Jun 27, 2018
    Messages:
    1,454
    Likes Received:
    4,376
    Gender:
    Male
    ПилЧе, пак треба :l:
     
    RainbowButterfly likes this.
  12. lala15

    lala15 Истакнат член

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    306
    Likes Received:
    375
    Gender:
    Female
    Фета сирење, малку млеко, кечап, оригано. Печеш на 220 степени дури не се растопи убаво, на крај ренданкашкавал од горе колку да се стопи и готово е.
     
    anaja1 likes this.
  13. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,737
    Likes Received:
    7,550
    Gender:
    Female
    Не знам дали е така,ама фала