Имам фобија од висина и од пајаци. Се почесто почнувам да се плашам од натприродни сили, темнина и духови. Страв ми е и од ладно!
5. Некрофобија Тука станува збор за постојан страв од умирање или пак од мртви луѓе. И на повеќето луѓе не им се допаѓа помислата на смртта, но луѓето погодени од ова нарушување развиваат вистинска опсесија со смртта. Понекогаш овој страв е поврзан и со стравот од непознатото. Во најтешките случаи овие луѓе не само што се вознемируваат кога ќе видат мртовец, туку и кога ќе видат мртво животно, или пак кога ќе видат мртовец во весник или на телевизија доживуваат напади на силна вознемиреност. 6. Страв од темнината Стравот од темнината уште е познат и по името никтофобија или скотофобија. Најчесто овој страв се јавува во периодот на во детството; повеќето луѓе го надраснуваат овој страв како што созреваат, но кај некои тој останува и во возрасниот период. Стравот од темнина може негативно да се одрази на навиките за спиење кај личноста, како и врз социјалните навики воопшто Го имам овој страв ама не многу често мислам не е фобија
имам фобија од возење во лифт...кога ќе излезам од лифтот ако сум приморана да се возам се тресам цела,ми се врти , ми се повраќа и не можам еден саат да се смирам..исто имам страв и од смрт на блиски роднини..уффф..ужасна ми е самата помисла....
Арахнофобија......... премногу се плашаааамммммм -.- Луѓе ако го видам и најмалото пајаче на светов ќе си пукнам од страв. Не можам да поднесам срцето ми се кине кога ќе видам.
A jaс Акрофобија,потоа едно време се плашев од лифтови ама и тоа помина незнам како ама помина.Офидиофобија!!! Колуквиумса недела
Јас дефинитивно се плашам највеќе од големи височини.Значи никогаш не се качувам на многу големи височини посебно кога се наоѓам во природа.А ако се наоѓам на некое високо место,на пример сум на тераса на погорните катови на некоја висока зграда,толку ми е страв кога ќе погледнам надолу што дури почнува да ми се врти свест
1. Арахнофобија - ДА 2. Акрофобија - да 3. Клаустрофобија - не 4. Аерофобија - незнам, не сум летала сеуште 5. Некрофобија - па не баш 6. Страв од темнината - само кога претходно ќе зборувам со некого за нешто страшно. 7. Офидиофобија - не 8. Страв од забар - може да се рече 9. Кинофобија - само од улични кучиња кога лаат 10. Хемофобија - доколку е обилно Од сите 10 највеќе имам страв од забар но исто така и од височина и затворен простор. Како може стравот да се надмине (ако воопшто може) [/quote]
Кај мене наизразена е фобијата бр.8-Страв од забар,никако не можам да престанам да се плашам од забари,навистина не знам зошто,а како мала немав таков проблем.Како што растев,се повеќе и повеќе се плашев од забари.Потоа се акрофобија,клаустрофобија(не многу изразена),па страв од темнина(ова како малечка,па и сега по малце ) и хемофобија.
1. Анархнофобија -имам. 2.Акрофобија -имам 3.Страв од забар - и тоа колкав страв 4. Хемофобија- исто така присутна кај мене.
10. Хемофобија Хемофобијата е страв од крв и од крвавење. Повеќето луѓе кои што страдаат од оваа фобија се плашат од крв поради негативната претстава за крвта и крвавењето со која што се стекнуваат преку медиумите. Но вообичаено оваа фобија се развива и како последица на непријатно искуство од минатото.
5. Некрофобија Тука станува збор за постојан страв од умирање или пак од мртви луѓе. И на повеќето луѓе не им се допаѓа помислата на смртта, но луѓето погодени од ова нарушување развиваат вистинска опсесија со смртта. Понекогаш овој страв е поврзан и со стравот од непознатото. Во најтешките случаи овие луѓе не само што се вознемируваат кога ќе видат мртовец, туку и кога ќе видат мртво животно, или пак кога ќе видат мртовец во весник или на телевизија доживуваат напади на силна вознемиреност.
1. Арахнофобија Арахнофобијата претставува страв од пајаци; тоа е најчестата фобија и од неа страдаат голем број на луѓе, во помала или поголема мера. Луѓето со арахнофобија чувствуваат силно чувство на немир кога ќе се соочат со пајак, а исто така можат да се јават и телесни симптоми како потење и треперење секогаш кога ќе видат пајак. Арахнофобијата е почеста кај жените отколку кај мажите. 6. Страв од темнината Стравот од темнината уште е познат и по името никтофобија или скотофобија. Најчесто овој страв се јавува во периодот на во детството; повеќето луѓе го надраснуваат овој страв како што созреваат, но кај некои тој останува и во возрасниот период. Стравот од темнина може негативно да се одрази на навиките за спиење кај личноста, како и врз социјалните навики воопшто