темава е супер .... ајде некој рецепт од мајката на дечко ми ... се надевам дека не се Офф топик 2ва рецепти Спојлер 4 јајца 300гр шекер(се матат како за торта) 250гр сецкани ораци 1 пециво 200гр суво грозје 250 гр сецкани смокви, се месат со брашно и се прави ролар. Се става во разделник и се мачка со жолчка од горе. може да се обликува по желба Ролат со чоколадни бананчиња 250гр мелени бисквити 50гр мелени ораси 2 чаши млеко 125 гр шекер(да зовријат со 70гр маргарин и 50 гр чоколадо) Се прави како кора на која се редат бананчињата, а потоа се мота.
Спојлер Ќе се цитирам самата себи си, бидејќи тортата ја правев за роденденот на сопругот.Гостите и послужавникот го излижаа, сите до еден бараа репете.
Геа, а ќе можеш да ги напишеш и точно по грамажа за намирниците, за пишкоти колку грама, бисквити колку, бананки колку итн. Фала ти однапред
Gea тортава е стварно вкусна,ја правев денеска и сите ја бендисаа кога ја пресеков не изгледаше баш како твојава,ама добро важно вкусна е
http://www.tortijada.mk/mk/nepeceni/310 ... torta.html Може да ми кажете дали ќе ја упропастам тортава ако ја правам со чоколаден пудинг? Утре и е на мама роденден, и сакам да и ја направам, и од одзогора над шлагот сакам рендано чоколадо и со прелив да и напишам среќен роденден мамо и да и ја врачам заедно со поклонот, ама дома пустиве сите се по чоколадото, а не ми се трошат пари на експерименти па да не ми ја јадат после... хелп
сигурно нема да ја упропастиш, ако сакаш може да ја правиш со каков било пудинг а ако веке ја правиш со чоколаден да за ти биде поубав можеш одма кога ке го тргниш од шпорет да ставиш искршена чоколадда за готвење и да мешаш, таа ке се растопи и пудингот ке биде мн убав, а за декорирање како сакаш можеш сигурно ке ти ја бендисаат и одма ке ја изедат зато шо е многу лесна за јадење
Ова е мојата омилена торта. Мајка ми не сака да ми прај многу често бидејќи била многу проста. Проста не проста, најубава ми е и оние од Канела манела може само вода да и носат.
Оваа ние си ја викаме биксвит торта, многу е убава само мајка ми без банани ја прави знаете како иде ред бисквити ред, ред пудинг, ред бисквити па ред пудинг и така колку сакате редови си ставате и одозгора ја мачкате со шлаг. И пудинг каков сакате можете да ставите, мајка ми става од ванила и преубава е тортата. Топло ви ја препорачувам. И ако сакате утре ќе ви го напишам рецептот.
Мене ми требаа 22 бананки, околу 300 грама мелени бисквити и 400 грама пишкоти.Мелените бисквити можат да бидат и во поголемо количество, па така вториот фил ќе дојде повисок. Другите намирници јас мислам дека се напишани со грамажа.
Ви требаат 2 пудинга. Ние исклучиво со ванила пудинг ја правиме, бидејќи некако чоколаден со банани не ми иде, али изборот на пудинг е по желба. Литро млеко. Бисквити зависи колкава голема торта сакате да направите, најчесто се тоа 500гр. Банани. Шлаг. Состојкиве се редат едно врз друго, како што гледате на сликава. Најпрво идат бисквитите. (Не ги ставате суви, туку потопени во млеко. Но да не е тоа премногу да се распаднат, значи само ги брцкате колку да се накваси целата бисквита, ги вадите и редите.) Потоа иде слој пудинг. Во првиов слој пудинг ставате пола од вкупната смеса пудинг. Третиот ред се бананите исечкани на кругчиња. Овие три реда се повторуваат уште еднаш по истиот редослед. И на крај се става ред шлаг. Значи: бисквити пудинг банани бисквити пудинг банани шлаг. Тоа е тоа. Попросто и повкусно амин.
Кога станува збор за Бисквит торта јас не ги признавам они со пудинг. Еве ви рецепт на најстарата и оригиналната Бисквит торта. Торта со бисквити За фил: 250 гр маргарин или путер 250 гр шеќер во прав 1 пакетче ванилин шеќер 3 реда чоколадо за готвење 4 јајца 5 лажици шеќер 5 лажици брашно 0,5 литар млеко 1 кутија бисквити Во сад се мати маргариот со шекерот во прав. Маргаринот ( или путерот) најдобро е да е на собна температура за да може да се измати подобро. Откако ќе се добие хомогена смеса се додава ванилин шекер и искршени 3 реда чоколадо за готвење. Во тенџере се вари крем од 4 жолчки, 5 лажици шеќер, 5 лажици брашно и половина литар млеко. Се вари на тивко со постојано мешање за да не се направат грутчиња. Кога ќе се згусне, филот се трга на страна и се остава да се излади. Во изладен фил се додава претходно изматениот маргарин или путер и се меша да се добие еднаква маса. Во плех се редат бисквити претходно натопени во млако млеко. И се реди Ред бисквити, ред фил, ред бисквити ред фил со тоа што се завршува со фил одозгора. Тортата може да се посипа со ореви сецкани, или со шлаг направен од белките кои останале при правење на филот.
Каша тортава на мајкати мора да ја пробам Препре вкусно изгледа. Утре ќе ја направам таман за Велигден,оти ако правам некоја со печење ќе ја изгорам така да мама нека прави такви,јас за оваа навивам
МОЈА БИСКВИТНА ТОРТА 250гр.толчени бисквити, 100гр.толчени кикиритки, 100гр.желе бонбони, се става сок густ колку да се оменат бисквитите, 100грама сецкано ситно чоколадо се меси и се расплескува на најлонска кеса се витка како ролат се премачкува со растопена чоколада и се наронува одозгора толчени кикиритки. Мора да стои во фрижидер за убаво да се стегне. Потоа пробајте вкусот е фантастичен
1тегла џем од смокви(домашен) готово тесто за торта сечкано на парчиња ораси сецкани(1рака) ораси мелени(1рака) 100гр.желе 2пакетчиња кокос и 1 бело чоколадо рестопено Сето ова убаво се меша се става во фрижидер да се стегне потоа се растотува чоколадата и сето ова убаво се премачкува врз чоколадото се става кокосот се остава повторно во фрижидер вкусот е неодолив
Еве една торта што не се пече Кроасан торта -200 гр шеќер -150 гр еурокрем -3 пакетчиња пудинг од ванила -1 л млеко -1 пакетче шлаг крем -250 гр маргарин -100 гр чоколадо -200 гр бисквити -3 пакетчиња мали кроасани Подготовка Првин,се прави пудингот од ванила.Откако ќе се олади,се меша со изматениот маргарин.Се става да се стопи чоколадото.Филот(пудинг + маргарин) се дели на 2 дела.Во едниот дел се става оладеното чоколадо и се мати.Бисквитите се потопуваат во млеко и се редат.Врз нив се мачка чоколадниот фил.Брз филот се редат кроасаните,а врз нив се мачка филот од ванила.Врз него се мачка еурокремот.Се мати шлагот и се премачкува цела торта. На здравје
Еве уште една торта од бисквити и пудинг изгледа примамливо Состојки Подлога 300 гр мелени бисквити 100 гр чоколадо 220 мл млеко 2 лажици шеќер во прав Бел крем 2 кесички пудинг од ванила 100 гр бело чоколадо 3 лажици бел еурокрем 2 лажици маргарин 350 мл млеко 2 кесички ванилин шеќер 3 лажици шеќер Чоколаден крем 2 кесички пудинг од чоколада 100 гр чоколадо 3 лажици чоколаден еурокрем 2 лажици маргарин 350 мл млеко 4 лажици шеќер Подготовка 1. Подготовка на подлогата. Млекото и чоколадото се загреваат додека да се растопи чоколадото. Кога ќе биде готово се остава да се подолади и се додава во мелените бисквити во кои е додаден шеќерот во прав. Смесата се става во округли калап за торта (со обрач) бр 24. Се остава во фрижидер да се стегне додека се подготвуваат филовите. 2. Подготовка на кремовите. На исти принцип се подготвуваат двата крема. Во тенџере на оган се става 300 мл млеко да зоврие. Во останатите 50 мл млеко се промешуваат пудинзите со шеќерот и се додава во зовриеното млеко. Се вари на тивко додека да згусне. Готовиот пудинг се трга на страна и со мешање се додава кремот и чоколадото за да се растопат. Се остава да се олади со повремено промешување да не фати коричка. Во млакиот крем се додава омекнатиот маргарин и се мати за целиот крем убаво да се соедини. Кога и двата креме ќе се оладат се додава првин белиот крем над подлогата и најодозгора чоколадниот. Се остава убаво да се олади пред сервирање. http://moirecepti.mk/recepti/desert/пудинг-торта-2/