Преубава е Нескафе торта Состојки 500 гр бисквити (или готови кори за торта) 500 мл слатка павлака (хопла, халта или некоја друга) 3 јајца 11 лаж. шеќер 3 лаж. нескафе ( може ако сакате и капучино место нескафе) малку млеко за бисквитите Многу брза, лесна и вкусна торта. Ние дома ја обожаваме комплетно и е дел од честите десерти, па дури и за родендени повеќе од 15 години наназад. Слатката павлака се мати со пола од шеќерот. Во посебен сад кремасто се матат јајцата со останатиот шеќер. На крај се додава нескафето и се мати додека се растопи. Оваа смеса се додава на изматената слатка павлака и се мати додека добро се измеша. Секоја бисквита на секунда ја потопуваме во ладно млеко, во кое по желба може да се додаде и малку арома на рум и правиме прв ред, па премачуваме од филот. Така се прават 3-4 реда, ред бисквити-ред фил. Готовата торта ја наросуваме со рендана чоколада или чоколадни трошки и ја оставаме да преноќи во фрижидер. Се сечи на коцки и се ужива во вкусот ))) Оригиналнот рецепт е со дупла доза од наведените и треба уште и 250 гр маргарин. Но, искуството и години наназат правејќи ја и согласно јас и конзументите, маргарин не користиме. Маргаринот минимално ја прави потешка за конзумација, а служи за повеќе да се уцврсти филот. Но, и без него филот ако добро се измати (јајцата да се пресни и пред употреба да биле одстоени на собна температура, најмалку 2 часа), маргаринот и воопшто не треба. Зошто не е напишан рецептот во оригинал? Затоа што, е многу издашен и пола доза ќе ви е доволна, доколку не се решите да ја правите за поголем број на луге. Ви посакувам слатко уживање! Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/recepti/desert/%d0 ... z1xzp8nWNU
чоко попс ( шишарки ги викаме ние ) 6 лаж мед 250 гр маргарин 100 гр шеќер 3 лаж какао 100 гр чоколада 1 пакетче сусам 1 пакетче чоко попс Најправин на оган се става да се растопи маргаринот, се додаваат шеќерот, чоколадата, какаото. кога кје се стопи се, се додава чоко попсот и сусамот. се трга од оган. потоа во калапот за цедење лимон, од обратната страна го полниме со оваа смеса и се прават шишарки. не е ова торта, али многу се вкусни!
300-400gr Кекс 100Гр ораси(може и лешници - бадеми ) 100гр Шекер 150гр желе бомбони 1 конзерва со Ананас 50гр маргарин ШЛАГ за од ГОРЕ ** Кексот се дроби или се меле кој како сака ,,, се ставаат сецканите Ораси (или што и да ви се најде дома од нив) се сецка желето и ананасот и се се ставаат во еден сад. Потоа се додава на целата смеса сокот од Ананс (од конзервата) и шекертот и маргаринот... Убаво се меша се става во соодветен сад и потоа се става Шлаг( ако сакате може и без шлаг само јас додадов Ванилиев СЛАДОЛЕД и декор со замрзнато овошје) Се чува во фрижидер време на подготовка е околу 30 мин (сепак треба да се сецка) а може да се јаде после 2 сата
ресана торта 1кг ресана 250мл млеко 1 чоколадо 1 маргарин 150гр мелени или толчени ореви припрема ресаната се крши се ставаат оревите и млекото.настрана се топи маргаринот и чоколадото. се додава во смесата за ресана и сето тоа убаво се меша. се обликува по ваша желба и се остава да се лади. после ладење јас пошто ја ставам во правоаголен калап је превртувам и одозгора полевам уште едно чоколадо...
5 минути торта 10 крем бананчиња 1/2 кг ресани 1/2 кг хопла Ресаните и крем бананчињата се сецкаат. Хоплата се мати и кога ќе се згусни, поголемиот дел се меша со бананчињата и ресаните. Се прави форма по желба и се премачкува со остатокот од хоплата. Плазма торта со вишни Потребно: - 500 гр. слатка павлака - 300 гр. шлаг пена - 1 кисела павлака - 300 гр. плазма кекс - 300 гр. мелен плазма кекс - 500 гр. вишни - 1/2 литар млеко ______________________________________ Ја матиме слатката павлака. Матиме 200 гр. шлаг со 200 мл. млеко и ја додаваме киселата павлака. Сето тоа го соеднинуваме (слатката павлака со шлагот и киселата павлака) и делиме на 2 дела, па во едниот ставаме 300 гр. мелен плазма кекс. Останатите 300 гр. немелен плазма кекс ги потопуваме во млекото и право ги редиме, па ги редиме едната половина од масата со мелена плазма, па вишните, па другата половина и одозгора филуваме со останатите 100 гр. шлаг.
Абе ја правев оваа Сан Снова...тортава е преубава ,само јас изгледа многу голем послужавник земав за редење, и не ми излезе така како на сликата кога ќе ја исечеш убаво парче,шарена...ама ако,човек така учи,не сум јас толку искусна со тортите по 2 недели пак ќе ја направам. Најубаво во нешто подлабоко да се реди,да излезе како торта ролат.
1. плазма 1. филџан масло 1. филџан шеќер со млеко се месат (соединуваат) и ке го израмниш фил пола кило млеко 2. пудиг од ванила 2. банани во пудинкот откако ке се олади 1. шлаг пена 1. чоколада
Имам еден рецепт од храна и вино, правена ми е и навистина беше превкусна. Јас обожавам многу благо, на повеќето им беше тешка за јадење дека е навистина чоколадна но, не и мене 500гр мелени бисквити 4кесички шлаг 200гр мелени ореви 200гр маргарин 4кесички пудинг од чоколадо 300мл газиран сок од портокал 80гр какао 1л млеко 200гр шеќер во прав 400мл млеко 50гр чоколадо за готвење 8лажици шеќер На оган се растопува маргаринот. Во посебен сад се ставаат мелените бисквити, мелените ореви, какао, газиран сок и шеќерот во прав. Се додава и маргаринот, се меша се со рака, а потоа на чинија се обликува тортата. Со 1л млеко го подготвуваме пудингот. Кога е готов пудингот во него го кршиме чоколадото и матиме се додека не се растопи. Од кога ке се излади пудингот го нанесуваме врз веќе формираната торта. На крај го подготвуваме шлагот ,го ставаме во готварски шприц и ја украсуваме тортата по желба.
Дечки кажете некоја полесна или некој колач , за на школо ќе правиме. Ама да нема ни матење или слично.Некоја едноставна и лесна. Да не носам 50 работи на школо. Фала
Спојлер За тортата имам малку подруг рецепт,ја правев викендот,супер излезе,а нареден пат ќе го пробам и овој на Геа. *Значи наместо пишкоти,испеков кора со рендано чоколадо(пошто ореви не можев да најдам нигде а и ги скапнале-сачувај боже ) -Смелив 300гр плазма,смесата ја направив со капучино од карамела(што даде посебен шмек,иако во рецептот ми пишуваше со кока кола,направив измена).Меѓутоа,јас во смесата со плазма не додаов маргарин и шеќер во прав,значи остана таква -Чоколадни бананки не ставив -Наредниот фил ми беше тој со пудинг од ванила-исто 4 пудинга од ванила,ги поделив на два,и во едниот додаво растопено црно чоколадо за готвење,така да има два фила-црн и бел -Значи после белиот фил,додадов ред обични бисквити потопени во млеко со малку капучино од карамела -Па следи црниот фил На крај-шлаг пена Тортата беше лесна,вкусна,не премногу блага,ви ја препорачувам
Јас да ви дадам рецепт од една преееубава торта, абе има прсти да си излижете, превкусна е и лесна. 5 јајца, 5 лажици шеќер, 1 кило хопла , 2 мали пакетчиња мали од 6 денари нескафе , бисквити, млеко, 2 ролати 7days од чоколада, и блок чоколада од жолтине од агроплод. 5 јајца се матат со 5 лажици шеќер во подлабок сад. 1 кило хопла се мати со миксер во друг сад, и се додаваат нескафињата. Потоа изматената хопла се соединува со садот со изматените јајца и се мати малку. Бисквитите се потопуваат во млеко и се ставаат во плех. Еден ред бисквити, врз нив хопла, врз хоплата пак бисквити, па пак хопла. Потоа се ставаат сечени парчиња од ролатот едно до едно низ цел плех, па пак хопла, па бисквити, хопла и на крај рендаме од блок чоколадото. Поубава торта во животот не сум јадела, и лани ја правев за роденденот и оваа година пак.
Торта со пудинг и бисквити Потребно: 2 пудинзи од чоколадо ( може и со друг вкус) 800 g бисквити 1литар млеко Пудинзите се варат со дел од млекото ( се пишува на паковката од пудингот), па се оставаат да се подизладат малку настрана. Бисквитите се макаат во останатиот дел од млекото и се реди ред бисквити-ред пудинг. Откако тортата ќе биде готова, се остава да се стегне.
Немам имиња , но стварно се преубави , лесни и ефини. 1. Состојки: - мелени бисквити - мелени ресани / рендано чоколадо - нескафе 3 во 1 - (по желба ореви , лешници..) 2.Подготовка: Бисквитите и ресаните се мелат (чоколадото се ренда). Во еден сад ги ставаме мелените ресани и бисквити. Во една чаша со вода го раствараме нескафето и го тураме во садот. Ги обликуваме по желба и чекаме да се стврднат. Количините зависи за колку души правите. ------------------------------------------------------------------------------------- 1. Ресани Пудинг од ванила (може домашен , може купечки) 2.Подготовка: Во еден широк сад ресаните ги превртуваме со чоколадната страна на долу и ставаме пудинг , одозгора чоколаднаа страна не е кај пудингот туку горе. Кога ќе дојде чоколадо со чоколадо да се става пудинг се става по малку колку да се залепат. Се повторува постапката во зависност колкав колач сакате. Се става во фрижидер да омекне и се сече.
Девојки не знаев каде да прашам, рецепт за целуфки да ми дадете? Ги правам според тој најосновниот рецепт и никако да излезат како што треба. Ако некој што прави може да ми објасни како што, не знам каде ја утнувам ?
Мојата најомилена торта, која скоро секој месец мора да се направе, дека е лесна Ова е рецептот : 1 кило бисквите 1 чоколадо (може и од ноа кујнското :Д ) 1/2 (полакило )млеко 250 грама суво грозј (по желба,ако нејадите или не сакате не мора) 250 грама орај 250 грама желе бонбоне (ако не сакате не ни мора , ја упоште не ставам ни бонбони ни грозје) 1 маргарин 2 пакетчиња шлаг крем (може и едно зависи колкава е тортата ) Бисквитите се кршат на ситни делови . Чоколадото заедно со маргаринот во млеко се става да се растопе. Ораите се чистат, а после се мелат во блендер или се сецкат на ситно . Кога чоколадото со маргаринот ќе се растопат во млекото (тоа ќе биде течно) и се истура т.е. се попаруват бисквитите убаво. И тогаш се става во послужавник или нешто друго и се праве формата на тортата . Се става шлагот (дури ако не сакате шлаг не ни мора) и се става да замрзне во комората на фрижидерот. После пола саат може да се изваде
Рецепти за торти Бисквит торта 1кг. бисквити 500гр. шеќер 500мл. млеко 1 маргарин Кристал 1 чоколадо за готвење Млекото се става во тенџере да зоврие. Откако ќе зоврие, се додаваат шеќерот, маргаринот и чоколадото. Смесата треба да зоврие. Откако ќе зоврие, тенџерето се трга од оган. Бисквитите се кршат на ситни парчиња и се додаваат во тенџерето. Се меша со лажица. Се формира тортата и се лади во фрижидер.
Пред неколку дена ми беше роденден и немав идеа каква торта да стокмам. Листајќи тука, наидов на овој рецепт и го направив. Тортата е стварно прекрасна , сите ми ја бендисаа (а и прилично голема излегува). Само јас направив мала измена - во тој фил каде што има ореви, ставив кокос 200г.