Најтрагично е што девојче ти со твои 21 година ова треба да го трпиш.. Што ќе биде понатака? Спаси се со време...
Ох колку пати е правен тој муабет. Зошто да сум му правела непотребем трошок и да готвам кога можело да користиме од мајка му. Ем време ем пари да се заштеди ем чест на неа.. Јас не сум знаела многу да готвам. Епа не сум глупава. Знам, не знам се ама знам повеќе јадења да спремам. Му дадов предлог дека не мора секој ден, одвреме на време јас да готвам за нас двајца со претходно договарање со свеки за да спреми помалку за другите.. И на тоа ми одговори дека сум дивјак сум сакала да се делам од сите. Сум можела да помагам на свеки за ручекот и така ем да научам повеќе ем повеќе ќе ме ценеле...
Kazi mu deka se omazi ti da gotvis, a ne da ti gotvat, cistat I perat. A za ucenje neka te nauci toj, toa e pozabavno. Ako saka neka se obide, ako ne neka najde nekoja pitoma, se Sto toj sakal, koga vekje ne mi cinis ti.
Маж ти е заглавен во традицијата. Не е ни чудо кога тие ставови родителите му ги наметнале. Јас исто така помагав да се готви, да се намести масата, да се раскрене, да се измијат садовите. Верувај, потоа ме фати инат ништо од тоа да не правев, изразував и некој револт на тој начин што јадеме заедно, сакав да функционираме како гости, но мм ме разбра, не се противи, се плашам твојот како би реагирал ако направиш нешто од ова. Треба да си го знаат местото сите. Јас те разбирам, но не знам како можам да ти помогнам. Најлесно е да речеш разведи се, но ние што сме во брак некогаш се жртвуваме, даваме се да ги поправиме работите, освен во екстремни случаи како неверство, насилство..
Не требало ни да се мажиш за него... заради бебето беше? Штом уште за самата свадба сте имале несогласувања. Најискрено сочуствувам и неугодно ми е и мене вака кога слушам/читам за жени заглавени во лош брак, оти и мајка ми е една од нив. Па имав прилика да научам да не трпам ништо помалку од љубов и почит. Одете, спасувајте се од мажи што не ве почитуваат.
Јас те немам читано во други теми, па не можам цела слика да имам, али од ова на последниве две страни, тераш нешто што очигледно не иде. Маж ти изгледа дека дигнал раце од работење на бракот. Ти сама не можеш да го средиш нештото ако другиот нејќе да биде средено. Изгледа дека и во врска сте имале несогласувања кои ваљда сте ги пикале под тепих што се вика, па сега уште повеќе продолжиле. Однос во кој тебе карактерно некој те омаловажува, смалува, не те крева да се осеќаш подобро, не ти е поддршка, него спротивно, не вреди да го одржуваш. Тоа не се мали проблеми, сите може да се караме за ситници, али ова мене не ми изгледа на нешто што е решливо. Тој ко прво, нема никаков респект кон тебе, а јас еве не знам како да ти дадам совет да добиеш почит од некој. Ако ја нема, ја нема.
Не.. Мене ми изгледа поинаку. Како да е себичен. Јас така гледам на него. Ете ми помогнал некогаш, ми излегол во пресрет, се тоа во ред. И сега не дека е лош кон мене.. Ама гледам декаа не му е гајле за мене и моите чувства. Важно му е како изгледаме пред другите. Ми имаше кажано дека се осеќал должен кон неговите родители и дека му е жал што нема време за нив, па планирал кога ќе се ожени да им надомести со тоа што јас би била блиска со нив и би помагала.. а јас сум го разочарала и да можел да се врати назад не би останал со мене
Тој ти направил дете,те зел колку срамот во куќа да го покрие. Гарант мајка му му мрчела за затоа,ама ајде. И те оставил сега, ете жена имам дома, мисли дека неговото е направено и толку. Сега се е на тебе, ти да се покажеш како голема домаќинка, гарант и мајка му се вмешала во тоа,што во секоја реченица не ја вади од уста. Ти се трудиш меѓутоа тоа не е доволно, вистината горчи не давај цел живот да ти горчи.
Он нека им се оддолжи нив и нека ги гледа, а жената што е, најдена на улица? Уште и она да им се оддолжува, а он ја почитува неа. Ајде бе. Башка и оваа негова врска со неговите е нездрава и претерана. Ти сега и детето треба да сте во преден план,а не обратно. Не знам, ако има уште надеж, пробајте, разговарајте, признајте си дека не оди веќе вака, тека треба многу работи да смените, дали е спремен на промени он, вака е тешко и за двајцата.
Леле. Те читам, ама не ми се гледа начин како ќе се оправи бракот. Зошто не е до тебе, не е ништо што ти ќе направиш, а си направила многу. Не се обвинувај за ништо. До него е. Таков човек е. Маж ми да ми рече не ти стои како претходно нешто? Дете сум родила да ми замерува за телото? Тоа не е љубов и тука нема љубов, жал ми е, ама нема љубов. Љубовта е многу повеќе од телото и изгледот. Млада си многу, полесно ќе ти е сега да преземеш подрастични чекори, колку повеќе чекаш толку ќе е потешко. Не заслужуваш вака, никој не заслужува.
Ова само ќе го кажам. Па и 2 години само сме разлика, добро ти се десило ете млада си останала трудна ете сте се земале ама некако не иде, а со сила убавина не бива, а брак па уште помалку, а и млада си да ти кажам и тоа ти е плус, животот е пред тебе од ново да си почнеш нова тетратка. И прошли пат се си мислам реферат некој ти изнапишав ама добро си применила дел од советите. Не го моли, љубовта не е да молиш за внимание. Мислам дека тука и нема љубов од негова страна. Гледаш дури и сам сакал да се разведува и ти спомнувал за тоа. Решението е мислам јасно. Ама сепак колку време ти го кажуваме ова така да мислам дека ќе си продолжиш да го трпиш ова и џабе ќе ти пишуваме дека некако не ви оди, а залудно е што и да се прави кога другата страна не сака.
Не знам навистина е премногу комплицирано. Колку ме повреди пред некој ден.. Му купив 3 работи му подарив. На сите три им најде маана.. Едно фала не кажа. Мене солзи одма ми потекоа, не ме ни примети.. Си го кажа своето дека блузата не е негов стил, другата облека педерска и поголем број... Реков дека можам да ги заменам, рече немало зошто и да ги купувам... И си излезе на кафе а јас си плачев бидејќи со цел мерак ги купував и сакав да го израдувам.. И мајка му ме виде кога плачев и го подбрала.. После ми се извинуваше, ама што ми значи извинувањето кога тој не се замара што кажува и дали тоа ме повредува... Исто како што не се замара како се чувствувам секој ден, важно да биде он на раат оставен и јас да угодувам на неговите..
@Fallen.Angel не ли го отсака после се што ти прави? Јас не да го отсакам, ами би го мразела. Паричката секогаш има две страни, ама за се' неговите да се во прв план... Не е нормално. И што, они сите шетаат, не можат да донесат корона, само ти можеш??? Нив ги познава короната, па не ги фаќа?? Ти дома врзана ли си со детето? Само твое ли е? Не знам што совет да ти дадам, ама тешко оправање да има ова. Имаш ли поддршка од татко ти?
Не .. Никој немам.. Прекинав секаков контакт со него. Ме разочара и избега во друга држава да "работи"..
Леле срамота ова. Јас живеам со дм една година и колку и да имаме несогласувања, секогаш ме чува и на чоколадо се радува. Не го заслужуваш ова што тој ти го прави , разведи се.
Оф бе девојче... Пробај некако да обновиш контакт, подобро со татко ти каков и да е, отколку со некои туѓи луѓе што гледаат само кој што ќе каже... Татко ти е, кажи си ги маките, не верувам да те остави така... (не сакам да верувам)
I uste ne te pusta ni so drugarite hmmm nacekal toj. Jaka ti dusa, ama kolku moze covek da izdrzi I da se izbori vo zivotot nema da znae dodeka ne se najde vo teski situacii. Smiri se ti sebe si, fokus na maloto, a za nego voopsto da ne se opteretuvas. Moras taka, kakov I da bide ishodot od sevo ova. Ako ne biva, spremaj se sebe si I se Sto ti treba na ovoj ili onoj nacin za zaminuvanje. Ne si Sama imas dete, deteto gledaj go, maz ti ne e tvoe dete.
@Fallen.Angel јас на толку малтретирање ќе си заминам. Многу црвени знамиња, многу. Јас се нервирам кога читам, кој знае како ти е тебе. Многу ретко давам совет за развод или раскинување, повеќе советувам да се вложат сите напори ако вреди. Знам дека не е лесно да биде човек на твое место, и дека е лесно да се каже ама после се, зошто уште трпиш? До кога планираш да трпиш? Не можеш да се обратиш на некоја роднина? Другарка, другар? Ти си иницијатор за секс секогаш а мене би ми било гад да легнам со таков.