Знам дека си повредена од маж ти, но со спиење на гарнитура со новороденче го подложуваш бебето на зголемен ризик од SIDS, т е смрт. Тоа е многу лошо и немој никогаш да спиеш со бебето на гарнитура, да го гушкаш и загушуваш, или пак да го доиш поспана. Па згора на тоа и пиеш Хелекс кој патем не само што е штетен за тебе и ствара зависност, туку и не смееш да го пиеш доколку доиш. Те читам и се ежам. Мораш да мислиш сега не само на себе си туку и на твоето бебе. Едуцирај се во врска со седативите што ги пиеш и што е тоа Синдром на ненадејна смрт кај доенчиња. Еве ти линк за почеток: https://zdravobebe.mk/preporachani-statii/sindrom-na-nenadejna-smrt-kaj-novorodenchinja-sids/
Здраво, немав намера да пишам тука но сакам мислење од вас. Имам 17, дм 18. Сме имале односи 5-6 пати до сега. Моите хормони вријат и сакам да продолжиме да имаме односи (со заштита нормално) но тој избегнува, ми вели дека било ризично и дека не сакал да биде татко. Пробувам да му објаснам дека тоа не може да се случи туку така, има луѓе кои со години се борат и не можат да зачнат бебе, но ете... Се чувствувам отфрлено секогаш кога ќе ме одбие, па барам мислење и совет од вас, бидејќи ова никогаш не се случуваше. Благодарам однапред.
Кажи му нека се едуцира малку, нека си поразговара со некој за тоа или искрено нека ти каже ако не сака да е со тебе
Не е доволно едуциран и го фаќа страв. Разговарај со него, мора да научи некои работи сепак има 18 години. Ако си користите заштита нема што да паничи. Нетипично е машко вака да се однесува, најчесто сме ние тие што паничимеСепак имате доволно години за да бидите едуцирани на таа тема
Сака односи, но тоа го измачувало. (да не стане родител, да не се скине кондомот, такви некои изговори или како да ги наречам) Не знам како да го убедам дека ништо нема да се случи ако доволно добро внимаваме. Знам дека сексот не е единственото нешто што треба да ни биде цел во животот, го сфаќам тоа, но желбата си го прави своето. Сепак, благодарам на мислењата и одвоеното време.
Не треба никако да го убедуваш, да беше одбратна ситуација, ќе ти велевме дека не треба да те притиска ако не си спремна. Така и тој едноставно не се осеќа спремен, страв му е моментално. Или да го оставиш да се охрабри со негово темпо или да си одлучиш ти дали сакаш да чекаш, колку сакаш да чекаш и слично.
Целосно се согласувам со ова. Не е спремен и му е страв. Ако сакаш да чекаш, можиш да му предложиш да прајте другите сексуални работи без пенетрација, кај шо нема да има ризик за бременост па да можи да уживате без ризикот нели. Но, ако не е спремен и на то, јас лично не би притискала зошто не секој секогаш е спремен и то е океј. Се во свое време. @brunettefairyxo
Не го притискам, чудно ми е неговото однесување бидејќи тој никогаш не се однесуваше така. Пробувам да сфатам што е проблемот, имавме односи и се беше нормално. Одеднаш почна да ми зборува за работи кои претходно не ги спомнуваше. Но, во ред. Ќе го имам твоето мислење на ум. Благодарам.
Искрено би ти рекла дека не е спремен ако воопшто до сега не сте имале односи па не сака да имате ама штом сте имале веќе малце ми е чудно да одбива туку така. Дали беше под стрес после односите, те прашуваше како си со циклусот или општо дали паничеше на почеток кога сте имале односи?
Се однесуваше најнормално. Ме праша за циклусот, му кажав дека ми дојде точно на време. Имам и апликација која пресметува кога се плодни, а кога неплодни денови, кога треба да почне менструацијата а кога да заврши, до сега се испостави дека е точна бидејќи ништо несакано се нема случено. Тој е перфекционист, кога имаме односи секогаш проверува дали кондомот е добро наместен и слични работи, не остава да биде туку-така. На моменти ми се допаѓа неговата одговорност, на моменти мислам дека многу се преокупира со некои работи. И така...
А па кога не му е гајле, тогаш ќе речете Ех мажи, само девојката да се потресува, нив к не ги боли Инаку кога рече да го убеди, секако не мислеше на напињање и терање, него еве сменете го зборот со увери, охрабри итн.
Разговарајте повеќе. Можеби навистина не е спремен па избегнува дополнителен стрес, особено ако поминува низ лош период. Од друга страна штом на почеток се однесувал најнормално тогаш не разбирам зошто би се плашел откако сте имале неколку пати односи. Клучно е да разговарате повеќе, дефинитивно.
Разговараме... Секогаш ми зборува едно исто, ризично било, можело да се случи нешто лошо, сум можела да забременам.. Избегнува односи, тоа е тоа. Мене тоа почнува да ме мачи.
Ти откај знајш бе? Нели никош си немала дечко итн?! @Indiegurl ај кажи шо е причината баш ме инт, лп можи.