Ama zavisi i od tipot na sedisteto. Nie sme 10m,zemavme sediste od 9-25 kg i na samoto sediste e potencirano deka ne smee da e svrteno obratno.Transporter moralno e da e svrteno obratno. Ama ko ke vidis vo nego sedat max do 5-6m,zavisi od goleminata na bebeto. A, inaku, ne znam kako vika nasiot zakon...
Obicno sedistats 0-18 moze da se svrteni obratno, a za transporterot koj mene licno mi e 100 pati poneophoden od eden kup drugi raboti za bebe (pr.relaksator vo koj prvoto dete ne sednuvase ic, se kornese od placenje, a vtoroto max 10 min ako imam sreka) zavisi od bebeto. Moeto postaro dete bese slabicko bebe i bez problem se vozese vo nego do recisi 1 god, tuka nekade pred prviot rodenden pocnavme da go koristime sedisteto svrteno nanapred. Kako ke bide za vtoroto ne znam, a inaku transporterot mi e do 13 kg. Inaku, se naogaat transporteri koi gi ispolnuvaat site bezbednosni standardi a se poeftini od mesecen trosok za pampers, maramici i krema za bebeto, ne mora da se kupuvaat samo transporteri od 150 evra i poveke. Za kolata, nezavisno stara ili nova, za da se stavi sediste ili transporter se sto treba e da ima pojas za vrzuvanje na zadno sediste, sto mislam deka osven jugovcite go imaat i koli stari po 20 god
Поздрав до сите, дефинитивно е подобро да се купи безбедносно седиште за дете во кола отколку други работи за нив дома (ако нема можности за се`).... Вчера бевме да гледаме колички и првенствено бевме за опција количка со транспортер мислејќи дека транспортерот ќе го користиме 2-3 години. Меѓутоа продавачката ни рече дека транспортерите се користат до 6 месеци најмногу до 9, во зависност од растот на бебето, и дека е подобро да се купи само количка и седиште посебно, од они седишта 0-3 години, кои исто така се користеле и за новороденче со тоа што се местат да гледаат наназад и во лежечка положба. Прашањето ми е дали може седиштето да се користи за новороденче или мора да биде транспортер?
Sedistata gi ima vo nekolku kategorii, zavisno od goleminata na bebeto. Ako zemes od 0, mozes da go koristis za bebeto od start. Licno imam transporter, bebus ima 7 meseci I skroz mu e knap.
Немаш опција за бебе помало од 6 месеци освен транспортер. Бебе пред 6 месеци не седи така што ако планираш да го возиш, мора да го предвидиш транспортерот како неопходен трошок. Од 6 месеци веќе може седиште кое ќе го користите подолго. Има седишта кои се со три позиции, но најлегнатата позиција не е баш легната и не е за новороденче, ПЛУС седиштето е широко и неможе да амортизира тресење за да не се повреди бебето кое првиот месец-два ниту главата неможе да си ја држи.
Или корпа или транспортер за бебе до 6 месеци. Јас сум за транспортер. Мене седиштето исто не ми вршеше работа првите месеци иако пишува 0+
Јас си позајмив транспортер и го користев до кај 6 месеци после си купивме седиште од 0-18 кг така ми беше најисплатиливо
Казниво или не мене ми е посигурно кога е во транспортер а кога ќе порасни ќе му купам и седиште бидејќи и самата сум возач не гледам друго решение кога би го возела.
Seuste ne e kaznivo, iako vo predlog zakonot stoi obvrska za vozenje vo detsko sediste, ako ne se lazam do 5 god. Dali i koga ke se usvoi ne znam, ako nekoj znae pokonkretno neka pise. Medjutoa, nezavisno od toa, seuste mi e nesfatlivo kako moze da se funkcionira bez transporter i ponatamu detsko sediste, osobeno ako majkata e vozac.
Темата гледам не е активна, дали сега имаме таков закон во МК? Ние секако си купивме па плус ме интересира ако некоја знае со сигурност до која возраст треба да биде свртено бебето обратно од правецот на возење?
Мислам дека минимална граница за возење свртено напред е да има 9кг. Ама најбитното е да биде доволно цврсто, да може убаво да седи самостојно и да го движи убаво вратот. Некои и до година и пол ги возат децата свртени наназад, во седиште.
Како што пишува на сајтот на Амсм, законот е задолжително посебно седиште до 5 години, ако се вози на предно седиште мора да е свртено кон назад до 2 годишна возраст и исклучен airbag. А колку што се сеќавам некаде слушав периодов дека до година дена седиштето треба да е свртено кон назад (ова го нема на сајтов).
@ana-banana Ние од 9 месеци го сменивме транспортерот со седиште и бидејќи немаше седиштето опција да е завртено наназад почнавме да го возиме свртено нанапред. И јас тогаш го барав законот и еве што најдов, за задно седиште нема ограничување на возраста и килажата за до кога треба да е свртено наназад. Еве го законот, член 164. http://www.rsbsp.org.mk/sites/rsbsp.org.mk/files/zbsp_169-15.pdf
И јас од тоа што читав нд најдов дека тоа е законски регулирано. Меѓутоа приметив дека производителите се повикуваат на некои регулативи за безбедност кои велат дека е побезбедно да е свртено нанзад.
Да, да, секако е побезбедно да е свртено наназад. Ние 9 месеци го возевме свртено наназад, најдобро ќе беше барем до годинка, ама веќе почнуваше да станува нервозен во транспортерот и да не сака да се вози, а седиштето нема опција за наназад, па малку избрзавме, ама секако си е стабилен во седење и цврсто си го држи главчето.
Кога веќе разбира се детето, сака да гледа, набљудува, некако ми е неприродно да седи свртено наназад. По мене си гледам, мене ми се лоши кога гледам наназад.
Така е да, во седиштето ужива да се вози, си рагледува, повеќе нема потреба да го занимавам и си се преместив напред да си седам.
Како што прочитав во законот значи дека транспортерот може и напред да се поставува пример ако треба сама негде на кратко да идам со бебуш здравје? Или сепак грешка имам разбрано според членот 164 погоре што постирала @Lolipop23
Да, да, може да се постави на предното седиште, само да биде завртено наназад и аирбегот да биде исклучен.