Форумџика на годината

Транспортер и релаксатор

Дискусија во 'Бебе' започната од Sun.shine, 13 октомври 2011.

1. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @Cka
    Прашањето ти е многу на место и искрено многу ме израдува кога го видов.Многу ми падна мило што една идна мајка размислува толку одговорно и однапред за развојот на своето бебе. :)

Родителите обично го гледаат релаксаторот како дар од боговите,затоа што ги спасува од постојаното плачење на децата. :D
    Релаксаторот не само со вибрирањето,туку и сам по себе може да биде штетен ако се користи подолг временски период,затоа што положбата во која што е сместено детето не е соодветна за неговиот развиток. Особено не треба да му се дозволува на бебето да спие во него,затоа што единствената положба во која треба да спие е на тврдо и рамно. Положбата во релаксаторот не му дозволува соодветна сатурација со кислород. И може да доведе до синдром на ненадејна смрт на новороденчето.

Вибрациите на релаксаторот го носат бебето во насока напред-наназад и мозочните структури го следат овој правец,но заради законот на инерција удираат во черепот. Поблаго тресење-поблаг удар,понезабележителна повреда. Оттука тоа дека умерената и блага употреба на релаксаторот не е штетна. И самите компании кои ги продаваат велат дека вибрациите не се доволно силни за да предизвикаат оштетување. Мој личен став е дека подобро да вришти цела ноќ бебето и око да не склопам и да го думкам јас умерено и нежно,отколку да испробувам колкаво оштетување предизвикуваат слабите вибрации на детскиот мозок.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас имам транспортер на Fisher Price и ја ставам беба преку цел ден во него и спие во него преку ден, само што не ја ставам директно во него туку ставам перница одоздола и и доаѓа како гнездо мекичко и е и гледам не се буни и одговара да седи во него.
    Инаку имаме 2 месеци и 1 недела :)

3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Јас досега немам видено релаксатор кој толку вибрира да може воопшто и да се забележи. Можеби има, не велам не.
    Јас овој што имам во моментов има вибрации ама тоа кога се вклучи воопшто не го движи бебето, туку само доаѓа како блага масажа, ама ептен благо, не се забележува дури.
    Имам додуша видено во сити мол во излог еден " спејшатл "релаксатор, така го нареков. Со мм го гледавме и се смеевме. Тој буквално се движи горе долу, лево десно, ама ги опонаша движењета на рацете, ама сепак ништо што би било повеќе од нишкање бебе во рацете..
    Така да, не верувам дека постои такво и толкаво тресење на кое ќе му се "слоши" на бебето или предизвика нешто лошо. Дури полошо ми е кога видам мајки кога манијакално ги лулаат бебиња во транспортерот, додека чекаат во ред, ми падне жал за тие бебиња, мене ми се слоши од што ги гледам.
    Вистина е дека бебињата не треба да се тресаат, бидејќи мозокот кој се развива, во черепот сеуште може да им " шета лево-десно", така да се изразам, ама релаксаторите не верувам дека можат да допринесаат до такво што.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.914
    Допаѓања:
    132.832
    Па јас имав еден масажер за грб, зуеше и тресеше исто како релаксаторот, Се сеќавам на една мигрена, кога немаше кој да ме измасира и масажерот го ставива на врат. Се ми се мрдаше, телевизорот ми одеше горе доле и после масажата неколку минути не можев да гледам добро.

Искуството го влечам од таму. Ако вибрациите се исти, не знам колку се поштетни за бебето. Сепак, нишкање од мајка и вибрации според мене не е исто. Сепак ме интересира искуства на мајки кои го користат и евентуалните нивни кнсултации со доктор, бидејќи сакам да купам, а глупо ми е сега да одам на педијатар на неродонео бебе. Иако гинекологот ми рече, такви глупости не, на бебето му треба мајчина прегратка, не тресач. И сега се мсилам... Најверојатно ќе купам ама без тресења, да биде од оние кои мрдаат само кога бебето ќе мрдне. Тоа мрдање ми е понормално од тресење.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Да, ти воопшто не мораш тоа да го вклучуваш.
    Ама ти велам, на мојот релаксатор не е интензивно, кога ја ставиш раката едвај се чувствува, ама да бидам искрена ни јас не ја користев таа опција, или да ја успивав со тоа, оти па и не гледав некоја поента или ефект.

Мојава и не спиеше во него, таа седеше и сеуште седи онака во него, се релаксира :)
    Ама и да спие денски, нема штета за кратки преспивки. Навечер е најубаво на тврдо и рамно.
    Инаку бебињата најчесто сакаат да спијат во релаксаторот и/или транспортерот бидејќи се некако стуткани, се чувствуваат посигурно отколку во голем рамен кревет. Како во рацете да се :)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Кажете предлог за релаксатори или мислење користите ,добра инвестивција се или не , најдов едни убави на изглед и скапи ај ќе го купам за еднаш иако се малце посолени во цена, ама на батерии се , па после еден куп пари за батерии.

7. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Мене спас ми беше да ти кажам преку ден во него спие,или ако јадам а кенка ќе го ставам на земја со нога нишам со раце јадам :lol:Сега ќе го ставам на кревет и пуштам цртани и раат сум.мојот е обичен без вибрации од џамбо

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.583
    Допаѓања:
    147.504
    Zavisi od deteto da ti kazam. Mene mi go dade koleska na pocetok epten mi se najde i za spienje i onaka da si ja ostavam na raat. Ama kako pocna da stanuva se poaktivna ne sakase veke ic da sedi a ne se ni zaspivase vo nego. Nekade nakaj 7m veke go trgnav ne go sakase ic. Ama znamnogu bebinja sto izrasnale vo relaxator

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Од колкава старост на бебчето може да се користи релаксатор со вибрации? Транспортер си користеме еве веќе два пати за зимање и за на пррглед и супер е бебка се вози со ужива, а релаксатарот нз ид кога да го ставам во употреба

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.797
    На опаковката мора да пишува за која возраст, односно дали е од раѓање или некој месец, е наменет конкретниот модел.
    Доколку не ти е фрлена, погледни ја.

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    @ines.h од мое искуство, релаксаторот е највредната и најискористената инвестиција за бебушот,т.е. за три бебиња. Од почеток, до првото хранење...

На Smizzy и ines.h им се допаѓа ова.
  12. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Мамички за релаксатор сакам да земам деновиве за синко бендисав еден на чико со музика и вибрации па сакав да слушнам мислења за плачливо бебе дали малку од малку би помогнал оти цело време ми е во раце или спие или плачи па си викам во него да не седи барем малку мирен неможам до вц да појдам инаку стари сме 11 дена. Фала ви.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.774
    Допаѓања:
    324.735
    Toa zavisi od deteto
    Mojata ne sedese ni pet min i go prodadov

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.482
    probaj staj go na lice mesto, da ne go zimash za dzaba.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    2.320
    Kolku vreme e dozvoleno da leiz bo relaksator bebeto?

16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Препорачливо е не повеќе од 2 часа.

17. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.170
    Мамички да ве прашам дали некоја има искуство со ваков релаксатор? Нема вибрации,само за лулање служи,се регулира во седечка/лежечка положба... 76669.jpg

На tanja manja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    48.047
    Јaс гo купив пoтпoлнo истиoв oд лoкo крoкo и...зa брзo гo врaтив :D не сaкaше дa седo ич вo негo.

19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.170
    Ах штета... А генерално,дали е лежечката полжба ок? Другарка ме советува да проверам да не има како вдлабнатина во средината ама јас не сум баш во можност да го видам... инаку ако не го сака,можеби како поголемко бебе би се искористило како седечко без лулање или ни за тоа не одговара...

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.907
    И јас го купив овој од Локо Кроко само кафен и Еленче го има истиот за близначињата мислам дека. Мое размислување : Ако сака релаксатор топ, ако не сака и од злато да му земам е џабе. Вака бар не е прескап, ако го користи топ, ако не да сме здрави и живи ќе чувам за второ :)

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.