Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Транспортер и релаксатор

Дискусија во 'Бебе' започната од Sun.shine, 13 октомври 2011.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    31.502
    Среќа ако мене ме прашаш некој вид на седиште за кола дали транспортер или седиште од 0 до 18 кила е обавезно од прв ден. Тоа ја гарантира безбедноста на твоето дете. Искрено не знам како само кај нас се размислува дека нешто што може да му го спаси животот на детето е незадолжителен дел од опрема. Извини што можеби грубо звучам ама најголема грешка е да држиш бебе во раце. Затоа секаде седишта за во кола се здолжителни со закон. И кај нас е така ама нашиот менталитет е малку глупав. Седиште за кола обавезно. Одбери кое повеќе ти одговара.
    Ние на пример купивме седиште од 0 до 18 кила со изофикс, а за првите неколку месеци имавме поефтин транспортер за да носиме бебето во него за прегледи и слично.

На Mimmi39, Lolipop23, orhideea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Секако дека животот и здравјето на детето ми е на прво место. Само дилемата ми беше дали транспортер или седиште да земеме.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.230
    Допаѓања:
    76.236
    Само за на прегледи да го носиш ке ти прави разлика транспортерот... Инаку има седишта 0+ кога се мали бебињата гледаат наназад, кога ке направи 6+ се врти нанапред седиштето. Според мене земи си транспортер за до 6месеци, а после одбери си убаво седиште за до 3,4год :) имаш до 25 или 36кг.. :)

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    31.502
    Ние имаме такво 0+ седиште MaxiCosi Milofix и бебетогледа назад се до минимум 9 месеци или 10 кила потоа може да се сврти напред ама с епрепорачува до 13 кила да е свртено позади. Ние го свртевме напред некаде на 11 месеци кога имаше 10 кила зашто не му беше убаво да се гледа веќе назад.
    Транспортерто го користевме многу кратко зашто седиштето некако големо ни се виде за толку мало бебе а и попрактично ни беше да го вадиме со траспортерот и да го носиме на прегледи без да го тормозиме во рака па да го виткаме облекуваме и слично. Во транспортер беше убаво спакуван од дома или од ординација и толку. Сепак траспортерот некако ни беше мачно да го местиме со каиш па затоа го преместивем накај 3 месеци во седиштето кое е врзано со Изофикс за колата. Ова е само наше искуство.

5. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337
    Mnogu solen transporter imas gledano. Jas zemav od lorelli 2500 den. Moeto e 7 i pol meseci si rasti malku pogolemo koga ke recam pogolemo mislam na faktot sto ima preku 74cm i seuste ja sobira vo transporterot. Dodeka pocne da sednuva a toa e individualno ama ajde ke recam od 6+ ke go koristis transporterot za sekade. Za na pregled, za na vakcina, za po gosti, ako zaspie vo kolicka samo go krevas i go nosis doma, ako mu se spie na gosti samo go niskas vnatre i si spie itn. Sediste za vo kola obavezno. Jas imam mnogu dobro sediste zemeno od lorelli od 0+ do 18+ se spusta od skroz legnato do sednato, so stitnik na glavata. Imam uste edno od 9+ do 36+ isto so stitnik kaj glavata i podesavanje na visina, posledno zemav dve ednoto od chicco grow up 1 2 3 the best znaci nemam zborovi za sedisteto do 36kg e toa i plus ima opcija da se spusti malku ako deteto zaspi da e nakoseno i isto imam od lorelli do 36kg so opcija za buster od koga ke porasne deteto. Znaci imam dve deca i 4 sedista koi gi koristam sekoj den (imame dve koli). Golemoto mi e 3 i pol i sama sednuva vo sedisteto poso e malku povisoka ja vrzuvam so kais.. sedistata do 36kg imaat takva opcija, znaci od bebence malo ja sednuvav vo sediste isto sega i so drugoto. Bezbednosta e bitna. Koe i da go odberes kako sediste, ke zemes uste edno do dve pokasno sigurno ama bitno site imaat pominato crush test taka da ne e bitna markata tuku prakticnosta. Nemoj da drzis bebe vo race, ne si bezbedna nitu ti nitu toa pri naglo kocenje dali da se zadrzis ti ili bebeto da gledas da ne ti padne od race. Moj sovet zemi transporter ama najdi poeftin i posle zemaj sediste zavisno od vozrasta. Vo race ne... :)

Последна измена од модератор: 14 април 2017
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Кај мене малава се возеше 11 месеци во транспортер и уште ја собира. Ама го тргнав веќе оти транспортерот не е исправен под 90 степени и не може да седи и да рагледува додека се вози па стануваше пораздразлива во кола. Сега во седиште ужива.

Мој совет е да не се даваат многу пари за транспортер оти се користи помалку од една година. Ако имате да ви позајми некој уште подобро. За седиште кое се користи многу подолго вреди да се одвои и повеќе и да се земе поквалитетно.

Последна измена од модератор: 14 април 2017
  7. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.449
    Имам транспортер кој внатре има додаток како влошка, вака е таман сеуште ама ме интересира дали кога веќе бебе напредува и е покрупничко дали е препорачливо да се извади? Го имам тој за новороденче на Лорели.
    До кога ви седеа бебушите во релаксатор? На мојов пишува до 6 месеци па чисто да знам?

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не знам за која влошка мислиш, нашиот имаше за под газот како седало и сега на 5 месеци кога бевме на контрола кај Видоевски тој го извади тоа од транспортерот, рече големо е веќе само му смета.

Во релаксаторот престанав да до ставам пред едно 2-3 недели, инаку 5+ сме, од причина што веќе почна да се крева и не сака да лежи и да ужива.

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Feminki, kade da kupam ubav a ne mnogu skap transpoter. Nemozam i nesmeam mnogu da setam, a sto pobrzo treba i ova da go resam. Eden veke imame, sluzen ni go dadoa za koristenje, no uste eden ni fali bidejki se bliznacinja. Koga kupuvavme kolicka, ne gledavme i transpoteri a trebase..

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.923
    Допаѓања:
    123.445
    Мами, релаксатор од почеток може? Од бебе, бебе? Да знам дали да купувам сега или малку подоцна:)

11. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.858
    Јас во релаксаторот го ставив бебето уште првоит ден кога си дојдовме кога ке се разбудеше малку го залулам и пак заспиваше бебе, него највеќе го искористивме од сите други реквизити што ги имавме баш за првите месеци. Го користевме докај 5 месеци кога имаше сега имаме голема лулашка и повеќе е во неа.

На Ano и eli25 им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.230
    Допаѓања:
    76.236
    Положбата во транспортерот и релаксаторот е фетус положба и не е проблем од старт да си лежи, совет од ортопед... Јас синчето од старт го ставав... :)

На Mimmi39, Ano и eli25 им се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ако се мести во лежечка положба може уште од старт. Под 45 степени јас не би го ставала толку мало, нашиот е таков и почнавме околу 2 месеци да го ставаме.
    Инаку ептен корисна работа, јас можеби немаше да купам, ни го позајмија, ама ми се најде за да завршам набрзина некоја работа.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки кажете ми искуство со седиште за кола. Ни се понудија да ни купат поклон па не знам како е најпрактично. Дали да земам од тие 0+ или од 9-18 9-36. Имаме и транспортер за сега, но според вас кое е подобро.

15. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Да ве прашам, ако немате транспортер туку седиште 0+ кога го вадите од седиштето во што го носите бебето? Ова во смисла кога нема потреба од количка, на пример од паркинг до болница, до дома... итн. И ако не во транспортер во што ги изнесувате од болница?
    Транспортерот што нас ни се свиѓа е доста скап па се мислам дали да го купиме него па потоа седиште или одма да си земеме седиште 0+.

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.923
    Допаѓања:
    123.445
    Бебе конечно заспа после непроспиена ноќ во релаксатор . Ама шубе ми е да го оставам поише од 15 мин. Им ставате ли нешто под половината и вратот ( пр. тетра пелени свиткани?) од ремедика ни рекоа во транспортерот обавезно да има и макс 3 саати во него. Ама нз дали важи истото и за релаксатор?

17. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Ели истото важи и за релаксаторот може да седи макс 3 саати во него.Јас моето го ставам во релаксатор од 2 недели и си заспива во него ,најмногу го имам оставено да спие во релаксаторот 2 саати ,во принцип гледам кога е убаво успан да го префрлам на кревет ми е жал така искривено да го оставам да спие .

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.051
    Допаѓања:
    225.355
    За релаксатор Видоевски ми рече 24 часа ако сака да седи нека седи во него. Не пречи во развојот.

На kukla21, mal.ecka, Emana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Мајки помагајте некоја идеа, релаксаторот ни е мал веќе ама во него е научен да заспива и дневните дремки му се во него.
    Штоо да најдам за замена?

20. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    53.110
    IMG_4202.JPG Го меркам овој на Момс, незнам дали вреди за парите??

На Selest, ALISA0000 и kukla21 им се допаѓа ова.