@Annath јасно дека дискутираме и секој со своето искуство и убедување. Ама често слушам коментари и околу мене како се треба да е "базично" - не давај пари за ова, не за она, на крај за ништо не треба работава. Не е се до парите - некогаш и за 500 денари нешто ќе ти брка работа, некогаш за нешто сметаме дека вреди повеќе да се даде. Тоа е.
Јас не би дала веќе многу пари за такви помагала. Мајка ми купи креветче поскапо, ама бебе само два саата навечер спие во него. После прета и се буди и плаче. И го земам на спалната. Криво ми е што не спие во него ама што да правам. Сум пробувала да заспие пак во него, сум дежурала но не сака. Дали се чувствува несигурно во толкав простор, не знам. Така што бебе може да сака, а и да не сака да седи во такви помагала. Имам релаксатор, околу 3 илјади чини и пак не седи, само пола саат и толку
Син мк релаксаторот го искористи максимално до 18месеци. Се правеше како столче за дете од 0 до 15кг и во него спиеше, седеше дури и го хранев.. е сега се роди ќерками таа не сака никако во негони 5мин не седи одма плаче,ни вибрации ни ништо не ја интересира ..значи сепак како ќе ти се погоди детето дали ќе сака или не зависи од детето
Mojava transporterceto I se najde kako 2 vo 1. Si zaspivase vo nego, relaksator ne ni kupivme I bas ne se ni kaam zatoa.
Од кога можам да го ставам во релаксатор? Денес на контрола прашав, докторката ми рече покасно после 4-5 месеци Инаку сме 16 дена.
А бе аман 4-5 месеци ќе го одрасти релаксаторот детето Аман овие битолските педијатри на здраво колку се заостанати и мене ми рекоја така, ама ела тие нека го чуват в раце цело време. Лично јас на 3 месеци го ставив.
Чекајте, нели релаксаторот се користи од прв ден што се вика? @kukla21 таман го убедив маж ми дека не ни треба таков релаксатор сега ти ме разубедуваш мене . Иначе мене единствено што не ми се допаѓа на него се топчињата од горе, да има шарени играчки што висат би ми бил совршен.
@Annath јас во целост те разбирам која ти е суштината на муабетото ,,вреди ли толку пари за релаксатор?,, зашто баш тоа го осетив, нит релаксатор искористив, нит лулашка, нит транспортер искористивме, џабе фрлени пари! Ајде можеби сега за второ ќе ми се најдат! Ама од друга страна ја разбирам и еуфоријата на младите мајки кои сакат се најубаво да купат, со мерак истото го одбираат, речиси не размислуваат на опцијата дали ќе го искористат! Тоа се најубавите момети, подговтовките за бебето, и си мислиш се ти треба и се ќе искористиш! Јас кога ќе се сетам дури смешно ми е дека со список направен бев што и како ми треба! Ама од сопственото си дете научив дека ако е кротко детенце и на кревет ќе си лежи без нишкање и музики, а ако е плачливо не мајчини вибрации, не инструменталки, ма ништо нема да го смири! Мајките нека си одлучат и од сопственото искуство ќе сфатат дали за некои работи вреди или сепак не да се трошат пари!
Јас за себе зборам, не да убедувам некого. Топчињата се намерно такви. Прво се црно бели, оти бебињата не гледале бои, па после се вртат со шарениот дел за да гледаат бои
Тоа е краток период и баш поради тоа препорачуваат контрасти во собата (ако ѕидовите се бели сликите и завесата да се темно сино, зелена или сл) мојов многу гледаше во една темна слика што ја имам над спалната..
@kukla21 јас на релаксаторот маста му ја извадив, после и го дадов на сестра ми и она доста го користеше за бебушот, а го платив 100 евра. Можам да замислам колкав ви е меракот, радоста, како се спремате за беба.... и после толку пари дадени до сега по ич да не се мислиш за релаксаторов. Само за убавини да си трошиш.
Братучедка ми го има релаксаторот на 4 moms,малата ужива само што ќе ја стави кога ќе почне да нишка одма заспива.Јас само кога го гледам како нишка и мене ми се приспива.Убав е има прекрасен изглед,скап е ама секој си знае за својот џеб колку може да приушти
Мајки да ве прашам, како се возите во кола кога сте сами со бебките, односно како и каде го поставувате транспортерот (на задно седиште карши возачкото и да гледа напред, за и вие да го видите на ретровизор или со вртење или на совозачко седиште го поставувате транспортерот, да гледа накај седиштето, сум видела и така ги возат, а не знам ни дали смее и е безбедно..)?? Прашувам за бебе, бебе од 0+ пример ако треба сами да идете на прва, втора контрола и треба сами. И транспортер кога е многу мало и има некој до него се мести да гледа накај седиштето така??
Mene transporterot mi e namesten na zadno sediste nasproti vozackoto i da gleda nanazad t.e nakaj sedisteto
Транспортерот смее на предно седиште само доколку е исклучен аирбегот на тоа седиште. Во спротивно е забрането. При активирање на истиот во случај на несреќа последиците може да бидат кобни за бебето. Се мести позади, бебето да гледа наназад, во обратен правец од возњето. Значи нема да имаш увид што точно прави бебуш и да се свртиш додека возиш(што секако носи ризици).
Inaku ima i ogledalca se kupuvaat i se mestat nazad i preku niv na retrovizor mozes da go gledas bebeto gi imase na ebay