Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Транспортер и релаксатор

Дискусија во 'Бебе' започната од Sun.shine, 13 октомври 2011.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    909
    Jas napred go vozam svrteno obratno zarem e pogresno, mislam deka dozvoleno e taka ili gresam?

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    31.503
    Јас имав количка без транспортер и седиште 0+. Имавме на почеток транспортер демек да не возиме многу мало бебе во седиште ни го дадоа другари, ама бебето повеќе го сакаше седиштето од траспортерот. Повисоко му беше па повеќе можеше да гледа. Мене ми беше полесно за местење итн итн.
    Искрено мене опцијата траснпортер на количка никогаш не ми била нешто привлечна.

@pepapa не е толку погрешно на предно седиште со исклучен аирбаг. Нас новата кола ни има и изофикс на предното седиште така што ако фабрички поставуваат таква опција не е проблем.

На Jana87 и pepapa им се допаѓа ова.
  3. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Овде кај што живеам јас не е дозволено напред во никој случај. Сепак мислам дека најдобро е да си биди детето назад,не знам мене лично ми ствара немир само помислата да седи напред.

4. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    7.661
    Како ти е мерак така направи. Во секој случај нема да погрешиш. Со Мојата количка не одеше транспортер ми го купија накнадно од кога се породив и го користев најмногу низ дома, на контроли кога одевме и на гости да не ја држам во раце. Во кола најчесто ја возев во седиште. Ако се решиш да купиш седиште од 0+ гледај да има повеќе позиции на спуштање и потпирачот за глава да може да се подесува висински за да можеш повеќе време да го користиш.

На Jana87 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.833
    Допаѓања:
    109.153
    Не е погрешно, дозволено е, но со исклучен аирбег.

Јас бебе го возев напред во транспортерот дури беше, помирна бев кога беше до мене. Со оглед на тоа што и не го сакаше по цел пат знаеше да ццка, па ми беше на дофат да го залажам, погалам, па и он дека ме гледаше беше помирен, инаку од зади знаеше да рика по цел пат.

Додека сега во седиштето си седи без проблем, повисоко е, има видик, прегледност, свртен е напред и топ му е, си ужива 8)

На mal.ecka, duffi и pepapa им се допаѓа ова.
  6. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Искрено јас не знам за летни колички 0+, ама ова 3 во 1 или 2 во 1 ти е практична од причина што бебето е премало и му треба цврста и сигурна подлога за почеток, јас дури ни во транспортер не го ставав првиот месец зошто и педијатарот ме советуваше дека треба да лежи. А понатаму ти е транапортерот како летна количка и воедно и како седиште за во автомобил

7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Теоретски транспортерот е само за во кола, а не за прошетки.
    Иако бебињата го обожаваат.
    Седиште се користи коа ќе го надрасне транспортерот (кога главата штрчи од горе) или кога ќе прооди и тогаш свртено нанапред.
    Седиште од 0+ се мести свртено наназад додека не прооди детето.

8. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Јас за седиште 0+ почнав да размислувам бидејќи ми се свиѓа chiccco urban plus количката ама таа е без транспортер тој треба посебно а не ми се даваат додатно 10000 за нешто што ќе се користи само 6 месеца, па после пак за седиште. Е одкога прочитав тука дека е тешка количката, некоја членка имаше напишано тенк :) почнав да размислувам за летна количка 0+ конкретно chicco lightway таа јас ја земав за другарка за крштевка и душа и извади има и зимска прекривка и кабаница за дожд и мрежа. И така сакам да бидам практична па собирам искуства :)
    И не само практична туку и да не се расфрлам за џабе па после да се чудам кај да ги складирам

9. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    7.661
    Ако ти е летно бебето земи си летна количка 0+ и посебно седиште или ако има од кој да позАјмиш транспортер за 2-3 месеци за да не купуваш ако сакаш првите месеци да го возиш во транспортер. Реално од моја гледна точка и искуство мислам дека летните колички повеќе се искористуваат и помалку место зафаќаат за во кола и де поледни отколку комбинираните. Лично јас ја користев до кај 14 месеци (имам комбинирана) дури не преоди сега веќе не сака да седи во неа, во трицикал се вози.

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    И овде веќе ќе ја надрасне големината и тежината, првиот е до 13 кг.
    Некоја препорака за седиште во кола? Видов имате и оние кои се спуштаат за легнување каде се користи таа позиција? Ја користите ли?
    На што да внимавам при купување?
    Денес разгледував има и едни со напред како потпирач му треба такво нешто?
    Втората група се од 9-18кг може ли некоја група да се рипне односно има седишта кои се да речеме до 25кг?

11. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    9-36кг мислам дека има. Јас таков планирам штом го пораснеме транспортерот. Мене па транспортерот ми е најискористен. Ставам бебе во него, па во кола, количката во гепек и после директива го ставам на количка. Не се мислам ако заспало бебе како ќе го префрлам и дали ќе го разбудам. Тераме вака дур ја собира па после ќе купувам седиште.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    5.887
    Која цена се движат релаксаторите?

13. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Од 1500 ден па нагоре,ние го купивме 2700 ден има музика и нешто иде како вибрации како нишкање ама слабо онака..горе има 3 тропки и пишува дека е до 11 кг

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Бидејќи го израснавме релаксаторот до 6 месеци што ни беше, барам предлог за некој со поголема килажа, зошто не знам како ќе функционираме без него:) А гледам има сега и 2 во 1, релаксатор со хранилка. Тоа супер простор би ни заштедило, знаете ли каде може да се најде?

15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Имаше на Чико, на Хаук гледав ама не се сеќавам каде.
    Столчиња за хранење со играчки одозгора и позиции за спуштање.
    Види на Енци Менци , Бебе Хоум мислам ќе најдеш секако.

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    До колку кг ви беше? Кај мене е до 13 кг али малава почна да рипа на него и очекувам во секој момент да се откачи куглата на кое е закачено седиштето да ја лула.

Ако најдеш некој без хранилка само релаксатор со поголема килажа прати линк. Јас се што барав беше до оваа килажа.

На Schkolska му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    @FreeMind до 6 месеци, за кг не сум сигурна.. ама веќе ноџињата му висат:wasntme:
    Најдов две, ама ако тоа од 13 веќе не ти врши работа, ова од 18 не знам колку време ќе ви е од корист, ама зирни.

http://www.lococroco.com/relaksator-kikka-boo-stars

А ова викаат до 20кг ама нешто сомнително ми е :D

https://nama.mk/proizvod/relaksator-ibaby-curved-comfort/

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Vo toa transporterot sto ode zaedno so kolickite 3 vo 1 .. do kolku meseci moze da se vozi bebeto vo transporterot.. ili najdobro e na pocetok vo toa osnovniot del kako korpa kako korito sto e ?

19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.542
    Допаѓања:
    106.217
    Мислење за овие седишта за во кола , станува збор за Cangaroo sarah и Lorelli bertoni lifesafer. Ги гледав седиштата на Косато ама скапотија бре под 200 евра не се , па не ми се даваат толку пари за нешто што ќе го користи само 6 месеца.

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Моја препорака ти е да си купиш количка со транспортер. Многу е практично, ја вадиш од кола и на количка и тераш. Вака посебно не би купувала. Или ако веќе имаш количка, можеш да купиш седиште за кола од 0-18кг или 25, не знам точно до колку одат па ќе го користиш подолго.