Epa jas toj go iam, mada da.mi e ovoj pamet ne bi go kupila. Od 5.5-6mes veke koa se isprava se podava napred,od strana,pa toa tropa mehanizmot ako e ukluceno i generalno ne mi e sigurno da ja stavam veke. Ne bi da gi testiram kaisite i izdrzlivosta na moevo bebe kaj i da e ke go spakuvam
Срна, никој не препорачува спиење ниту во транспортер ниту во релаксатор. Посебно првите месеци каде вратот и онака не им е стабилен, а при спиење главата која е релативно голема за телото може да натежне на некоја страна и да се опструираат дишните патишта. Долколку заспие во транспортер треба да се префрли на рамна површина веднаш штом се заврши транспортот, а при подолги релации точно, 2 саати, ама цело време треба да е под надзор.
Ne preporacuva tocno ama ne e ni strogo zabraneto. Sekako transporterot e za transport nema valjda doma da spie bebe vo transporter
Зимските бебушки како ги возите\пренесувате во транспортер? Имам транспортер што се монтира на количката, ама нема зимска прекривка, а во скафандер и транспортер знам дека не смее.. Има\сретнал некој универзална, со пристојна цена прекривка онлајн? Јас само оваа подолу, ама нема инфо дали е универзална, и мноооогу шарена
Транспортерот го користев само во кола и транспорт од/до кола, не го возев на количка. Прво го врзувв бебе со каиши па го покривав со подебело ќебенце. Специјални додатоци не користев, не знам ни колку се безбедни ако не се од самиот производител на транспортерот.
Da ti kazam i jas za ova se mislev pred nekoj den. Doduse mene transporterot mi e samo za vo kola ama kako zaladi obleci jakna simni se do kola pa sobleci jakna pa stai bebe vo transporter....a koa ke dojde vreme za skafander stvarno ne znam kako. Pa pocnav edno vreme zemi kebe umotaj bebe do kola pa stavi vo transporter....se mi se cini koa ke dojde zimo niz Skopje vo raka ke si ja drzam zaso nema sansi da sedi takvo zgmeceno sose jakna/skafander vo transporterot. Majki sto prosle zima so bebe nekoj sovet da dadat?
Дете во рака во кола не е добра опција, туку е тотално небезбеднo. Јас ги возам двајцата во седишта, транспортери користев ептен кратко, седиштето е од 0м, кога е во скафандер не го соблекувам бебе, со скафанферот се вози ако е кратка релација, за подолга релација го соблекувам.
Sediste uste ne sme zemale i ne planirav dur ja sobira u transporter,a toj e do 87cm visina. Znam deka e nebezbedno ama moeto bebe prvite 3 meseci vristese ko da ja koles i niz skopje se vo race bese osven ako ne spie
Ај да прашам нешто малце офф. Како гледате до колку цм е транспортот? На мојот на упатството пишува само до 13 кила мислам дека беше ама цм не пишува.
Кај мене во упатството е наведено дека е до 16кг и 76 цм. Ама мислам дека дури не почне главата да излегува може да се користи, тоа со цм е ориентационо дадено ваљда од некои фирми. Во секој случај прашај ортопед за сигурно.
Јас имам Maxi Cosi и на него пишува до 75цм, 12кг. Сега синко го возам напред до мене за да ме гледа, оти назад 200м возам и плаче, вришти. Уствари, кога се движиме му е убаво, а ако ме фати некој семафор на црвено одма се лутиме. Да го држам во раце додека возам или не возат не би се осудила. Мало невнимателно кочење може да му наштети, а камоли не дај боже удар. Сега му облекувам палтенце и од кога ќе го врзам го покривам со ќебе. Кога ќе залади ептен изгледа иста шема ќе ја правиме, во кола не вклучувам парно за да не му е жешко и да не морам да соблекувам палто.
Да тоа со главата дур го собира знам. А ортопедот ми кажа и во раменцата, рацете дур го собира. Да не е како стуткано во рацете, да му е комотно.
И јас тоа сакав да прашам. Кога прв пат ќе го зимаме од болница веројатно треба да е перен транспортерот, а не сум видела дали се вади од него све дали се пере.
Тоа што можеше да се вади го извадив и го исправ. Си пишуваше и во упатството на самиот транспортер на колку степени се перат навлаките. Јас само тендата и каишите не ги извадив за перење.
Јас сега сфатив дека мојот транспортер е само за во кола и неможе да се користи за на количката Баш се разочарав. На колиќката може корпата и она пластично како коритце за кога ќе потпорасне бебе да може да седи. И кај вас е така или транспортерот може да си го возите на количка
Мојот одеше заедно ао количката и се става, има два додатока врз кои се прицврстува. Ако е со количката мислан треба да се става, ако е одделно купен тогаш веројатно не.