Инаку целава работа со "битен е родот, не полот" е малце шамар за девојчиња што на 6 години им сечат клиториси или ги мажат или во некое затуцано арапско село кај што каменуваат жена оти ја виделе со дечко. Таму не читале за родова дисфорија и родови, не се запрашале чекај јас кој род сум, ниту па некој друг ги прашал. Знаат дека со путка се родиле и толку, запечатена им е судбината.
Ама стварно, што мислеше со тоа да им се дадат права, ако појма немаш за што е темава? За какви права збориш?
Takvi se 99% od tie sto poddrzuvaat trans, ne znaat ni hormoni sto se ali bitno imaat "siroki vidici", ostanatite 1% imaat odredeni benefiti zasto poddrzuvaat.
Збориш за едукација ама очигледно не си едуциран/а околу тоа дека голем број на истражувања покажуваат дека транзициите имаат огромен психички бенефит кај транс луѓето, а не теоријата на заговор дека повеќето страдаат од ментални и физички компликации.
Добро сега. Нели е маж? Сака да биде маж и не се чувствува дека е жена? А го прави наприродното нешто што само ЖЕНА може да го направи? И после е маж? Е тешко дека е маж, како сака нека се декларира.
Е ајде де. Имаат дисфорија према полот и тие органи ама немаат проблем да забременат и родат. Затоа се глупи изразите ко - бремени луѓе или chestfeeding parent. Нели имаш аверзија према особините врзани за биолошкиот пол? Зошто да забременуваш и доиш ако ти сметаат матката и градите и сакаш да бидеш поблиску со полот со чиј род се декларираш.
Чудно е колку е напредната цивилизацијата во однос на технологија, но од друга страна се чувствувам како да живеам во санаториум, само надвор од установа. Мене не ми е нормално ова што се нормализира. Или си жена што раѓаш или маж што не раѓаш. Уште термини ,,woke" смислуваат и другиве се палат како се над со своите размислувања. Што има убаво на сликана? Ај некој од либераливе со видици над моите нека ми објасни.
Не гледам што е проблемот. Зошто мора само жените да сакаат да раѓаат деца? Сигурно има и некои цис мажи што би сакале да родат дете ако би било возможно. И спротивното исто важи: голем број на цис жени не сакаат никогаш да родат дете - тоа не ги прави мажи.
Не е и нема да биде во блиска иднина. А цис жена не мора да раѓа дете, нејзина одлука е. Ама маж и да сака не може да роди, то ест само еден избор има Не сите жени раѓаат деца ама сите што родиле дете се жени, без исклучок. Тука е границата кој раѓа, кој не. Едит И пред да спомнеш жени со неплодност, неплодноста е патолошки проблем во медицината и се лечи вака или онака. Машка неплодност не се дефинира со "не може да раѓа". Маж што не може да забремени нема проблем зашто не треба да може. Едноставно разграничувај природни појави од патолошки.
Де па ти ама си строга, сега ќе ти се врати пак со кружни дефиниции. Може е неплоден оти не може да роди, шо знаеш шо му е маката. Уклучете тоа принтерот за матки и решен проблем. Инаку едвај чекам да видам што ќе биде следно. Крава ли ќе роди дете, маж ли ќе роди куче...и кога конечно ќе почнат со имплантирање функционални крила, да знам да се пријавам
Не е битно дали е возможно или не. Тврдењето беше дека транс маж нема право да се нарече маж ако сака да роди дете. Но еве тој е маж, сака да роди дете и може да роди дете. Нема никаков проблем транс мажите да сакаат да раѓаат деца кога се 100% способни за тоа.