Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансродови лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од EvAngelos, 16 октомври 2018.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Па да, им наштетуваат, дадов примери наназад. На пример тоа ако им избришеме пол од мед.документација, ниедно испитување долгорочно нема да е точно ако докторите не знаат дека дел од пациентите не се биолошки жени.

Не може дефиниција да биде "жена е жена" и "транс е тој шо се осеќа ко транс". Не може џендер ајдентити да ми биде шо ќе ми падне на памет, еден од сите 100 или може да измислам уникатен, само за мене. Не може на сила да измислиме нови заменки, јазикот е "жива материја" и не можеш да го промениш оти така сакаш.

И не, не може да сум лице со матка, лице кое дои, лице кое раѓа, лице кое менструира. Мене тоа многу ме навредува. Жена сум и толку, точка.

На Gosh, kikikikirika, Nausicaa и 10 други им се допаѓа ова.
  2. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Желбата за раѓање дете не ја поистоветувај со желба за процесот на бременост. Ни биолошките цис жени не го сакаат самиот процес на породување и бременост.

Јас не застапувам да им биде избришен пол од медицинска документација. Полот ќе остане ист независно од кој род ја има личноста.

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Епа нема раѓање без трудноќа, жалам

На Gosh и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Нема што да жалиш. Ништо од тоа што го спомна не успеа да го спори фактот дека некои мажи сакаат да раѓаат деца.

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Е така, ама поделбите на затвори, соблекувални, спортови не се по род, осеќај се ти и како еднорог, која сум да судам? Се делат по пол. Што значи дека самото тоа што некој има одреден пол, ќе мора да припаѓа во група во која не сака да припаѓа.

И не може решение да биде да се компромитира идентитет и безбедност на сите останати жени на светот.

На Nausicaa, *Amethyst*, Asparagus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Мислам, само мешаш баби и жаби. Тоа што не треба да им се избрише пол од медицинска документација не значи дека нивниот род нема да биде значаен за општеството.
    Пристап до затвори, соблекувални и вециња не се дел од некое медицинско поле, па треба да се базирани на род. Спортот нека си остане на пол, бидејќи има биолошки причини зошто таа поделба ја има.

7. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Еден мудар човек еднаш рекол:
    Мало сутра.:)

На Bitter-Sweet, Feminka22, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Проблемот е што тој со пенис ќе се протне кај што не треба да се протне и ќе злоупотреби, што и се случува.
    Не е проблемот Митре Митра да го викаме. Не е проблемот Митре фустан да носи.

И да, ти објаснив за другиот дел, за биолошките жени значаен дел од идентитет им е идентификација со својот пол, навреда е лице кое менструира или лице кое раѓа.

На kikikikirika, *Amethyst* и nextredstyle им се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Абе што не е јасно, ако Митре те нападне у веце, ќе го сместиме у затвор (со жени хехе) и готово.
    Болје лечити него спречити, така идеше изреката?

На Feminka22 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Мислам дека не ја сфаќаш иронијата дека барем на македонски ние веќе имаме збор за „лице што раѓа“. Тоа е буквалното значење на зборот „родител“, ама гледам сте се навикнале тој збор да се користи и за татковци иако не го раѓаат детето. Затоа ми нема смисла да се лутите на вакви термини кога се прошируваат за да се вклучени и транс лица.

11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Родител на англиски е parent.
    A parentem е латински збор за предок, создател, се подразбира и татко и мајка. И растенијата се "родители" според наука (parens) иако не ги раѓаат потомците.
    Дефиниција за родител според тоа е некој што создава потомство. Дали ќе го роди или јајце клетка ќе оплоди или ќе го снесе од дуп, родител е.
    Да и тие што ќе посвојат се родители али чисто пошто се фативме за значењето на термините.

На *Amethyst*, nextredstyle и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Родител/старател е и маж и жена, по дефиниција, професор е и маж и жена, молер е и маж и жена. Брачен партнер е и маж и жена.

Родител соодветствува на parent, а не на мајка/татко. За некои зборови немаме заеднички, на пример grandparents, баба и дедо се. Siblings нема, браќа и сестри се.

На Feminka22, *Amethyst* и nextredstyle им се допаѓа ова.
  13. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Нема врска што е на англиски. На македонски тој збор директно се повикува на појавата на раѓање дете. И ова ви се двојни аршини: очигледно немате проблем со вакви генерални термини ако сте навикнати на нив. Генерациите после вас ќе се навикнат на „менструатори“ и „раѓачи“ и нема да им бидат чудни исто како зборот „родител“.

Епа по дефиниција, „лице кое раѓа“ е и маж и жена, тоа е целата поента зошто бил измислен тој поим.

14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Тој поим нема да се прифати, пошто нелогично и навредливо е да се прифати.
    Сакаа да бидат и родител 1 и родител 2, па не се, оти масовен отпор имаше.

Такви просеравања само во wokeизам земји може да пројдат, во наредниов век нема да има "раѓачи" и "менструатори". За после не знам, може Армагедон ќе биде попрв.

На *Amethyst*, nextredstyle, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Океј, ако мислиш дека нема никогаш да се смени трендот, не треба паника да креваш околу нив.

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Не кревам паника, дискутирам.
    Ако не прифаќам се' слепо, не значи дека паничам :)
    Постои појава во општеството и тренд кој ме навредува, секако можам и имам право да зборувам за истото.

На *Amethyst* и crimson им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Ама биолошки се знае кој раѓа. Нема збунка тука.
    Не е ова шминка или облека па да можеме и мажи и жени да ги вклучиме.

На Feminka22 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  18. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Да, ама сепак има потреба да се збори и за родови кои раѓаат. Луѓето во општеството својот јазик го развиваат повеќе на база на род наместо на пол. Така отсекогаш било.

19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Оние period skopje што се како невладина кај нас, имаат у постовите употребено термин лицата што менструираат. Абе...

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Поголема хетеронормативност од оваа на ,,изопачените, ,(твој збор) нема. Оти едно геј дете, или дете со флуидна сексуалност (која веројатно е честа во пубертет) лани во УК немаше многу шанси да биде геј, Тависток и останатата мрежа за ,,поддршка,, одма го класифицираа како транс. Затоа ваљда гејовите се оградуваат (појма немам). Колку си можел да знаеш ти, или јас, или било кој, на возраст од 10 или 12 или 16, дали си геј, би, транс, ватевр? И колку би можела твојата идентитетска слика да биде манипулирана?
    И лезбејките не поминуваат подобро, не знам која ти е поентава?