Мислам не е тоа до мене, туку е до темата на дискусија. Колку и да сакаат луѓето овде, родот не е пол и не може на ист конкретен начин да се дефинира. https://www.ohrc.on.ca/en/policy-pr...ssion/3-gender-identity-and-gender-expression https://emedicine.medscape.com/article/917990-overview Еве и убав речник кој покажува дека јас не ги измислувам работите и ова не се мои дефиниции. Така експертите во полето на психологијата ги дефинираат.
Јас не сум експерт во психологија за комплетно сам да размислувам на оваа тема. Вие не сте експерти во психологија за вашите мислења на темата да бидат порелевантни од оние на вистинските експерти.
Во западните држави, тоа им го викаат законските експерти базирано на заклучоците од психолошките истражувања.
Ај ако е по воља де родот и не знам шо Зашо тогаш у секој јазик има три рода??? како ќе се класифицираме иначе? Сите у среден род? Тоа. Не е само као општествен продукт Треба и од лингивстички аспект да се мисли
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gender Како што реков негде понапред, произлегува од феминизмот и чувството за женскост. Што значи да си жена- се што било која од вас го има доживеано во животот, родена како биолошка жена- девојчиња така не прават, биди тивка, работи за помала плата, менструирај и ќути, раѓај и ќути. Да ти пукне душата од привилегираност. И после, се наоѓа некој тинејџер што решава дека е женско оти му се свиѓа да носи шминка, или фустан, или од поинакви, заебани побуди се чувствува како недоволен маж (а знаеме, уште Аристотел вика-жена е недовршен маж) и така... Еманципирана, феминистичка жена, која ќе успее да ги надмине оние наметнувањата од погоре, нема да се драма со родов идентитет жена, ќе го отфрли како надмината предрасуда. Што фала богу не значи дека е маж, значи само дека има еднакви можности со мажот. И дојде после некој маж и рече- ај да ги заебеме со нивното оружје, ај да им напраиме кула вавилонска од родови и да ги викаме маткодржители.
Ко што кажав, многу пишуваш а ништо не кажуваш. Не можеш да дадеш дефиниција за род и за личен идентитет, еднаш е битен, еднаш не е битен, еднаш е општествен производ друг пат е внатрешен, трет пат транс луѓето менуваат род ама родот не треба да има значење....единствено што повторуваш е дека род и пол не е исто, впрочем тоа е истото што и јас го кажав уште неколку страници наназад, ама ти не даваш никакво објаснување за тоа што го тврдиш и тврдењата ти се чисто површински. Ај ме измори "дискусијава", доста е, секако ама ич не разбрав што воопшто сакаш да кажеш.
Зошто А и Б веце кога нема 2 рода, туку 100 и кусур? Нели по род се оди во вц, не по пол? Каде да одам јас како ипсоџендер?
Не знам од кај ги вадиш овие ставови. Не сум кажал дека родот не е битен или дека нема значење (тоа ти го кажуваш), туку дека ние луѓето му даваме значење. И општествен производ е и е внатрешен дел од нашиот идентитет - може и двете да е, затоа сум ги кажал и двете работи. Ти дадов линкови од медицински речници за како дефинираат родов идентитет. Мислам не можам јас да ти кажам нешто понаучно од тоа што го пишува таму. Родовиот идентитет се базира единствено на личната свест на човекот и не постојат други критериуми, така е и опишано во речниците што ги наведов. Нема поголемо објаснување од тоа, тоа е објаснувањето. Знам што сакаш да кажеш ти, дека сакаш да има повеќе критериуми за луѓето да припаѓаат на одреден род, ама не е тоа така и не можам да ти дадам објаснување што ќе ти го исполни тој услов.
Јас сакам повеќе критериуми за некој да има пристап до женски простории, а тоа да не биде рандом чувство. Погоре велиш не сме експерти за психологија па мислењата да ни бидат релевантни. Ни ти не си женско за мислењата за женска безбедност да ти бидат релевантни.
Цитирам од твојот линк: Gender identity is defined as a personal conception of oneself as male, female, both, or neither. This conception is intimately related to a perceived gender role; this is defined as a presentation (typically within an external context) that reflects a given gender identity. Знам доволно англиски да знам дека male и female се однесува на пол, не на род. Значи сепак е според полот.
Не, може и да се користат тие зборови и за род (како иначе би се кажало машки или женски род на англиски). Се избегнува да се користат man и woman овде и бидејќи тие се однесуваат само на возрасни луѓе.
Убаво си пишува во дефиницијата. Ти шо сакаш ментални гимнастики е друга тема. Сам себе у колено си пукаше од контрадикторности, така да нема поента човек со тебе да дискутира.
Човече, очигледно не знаеш англиски. Не знам што да ти кажам. Ништо што јас сум го кажал е контрадикторно на темава небаре колку сакате да ми ги превртувате зборовите. Male и female исто така се користат и за родовите, тоа е неизбежен факт со којшто ќе мора да се соочите исто како и за man и woman.
Ова што го приметувам на темава е некаков драстично очаен обид да се преправате дека моите тврдења во темава се измислени од моја страна, а не дека се научно поддржани од психолошки експерти ширум развиениот свет. Не, не сум едночлена комисија - комисијата е целата психолошка наука денес. Ова важи и за дефинициите што ги кажувам. Не се измислени од мене, туку се поддржани од најпознатите речници во светот. https://www.merriam-webster.com/dictionary/male Чисто кажано дека и за пол и за родов идентитет се користи зборот. Ако не се согласувате, слободно пишете си до Merriam и пожалете се, ама јас ќе продолжам да си живеам во реалноста, која работи на принцип на научно потврдени факти, и психолошки и граматички.