Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансродови лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од EvAngelos, 16 октомври 2018.

1. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Мислам не е тоа до мене, туку е до темата на дискусија. Колку и да сакаат луѓето овде, родот не е пол и не може на ист конкретен начин да се дефинира.

https://www.ohrc.on.ca/en/policy-pr...ssion/3-gender-identity-and-gender-expression
    https://emedicine.medscape.com/article/917990-overview

Еве и убав речник кој покажува дека јас не ги измислувам работите и ова не се мои дефиниции. Така експертите во полето на психологијата ги дефинираат.

2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Значи не знаеш сам да размислуваш, него што ќе ти се сервира?

На Gosh и Just.do.it им се допаѓа ова.
  3. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Јас не сум експерт во психологија за комплетно сам да размислувам на оваа тема.
    Вие не сте експерти во психологија за вашите мислења на темата да бидат порелевантни од оние на вистинските експерти.

4. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    А експерти за психологија ли се тие што викаат дека соблекувални треба по род да се поделени?

На Gosh, Just.do.it и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Во западните држави, тоа им го викаат законските експерти базирано на заклучоците од психолошките истражувања.

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ај ако е по воља де родот и не знам шо
    Зашо тогаш у секој јазик има три рода???
    како ќе се класифицираме иначе?
    Сите у среден род?
    Тоа.

Не е само као општествен продукт
    Треба и од лингивстички аспект да се мисли

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gender
    Како што реков негде понапред, произлегува од феминизмот и чувството за женскост. Што значи да си жена- се што било која од вас го има доживеано во животот, родена како биолошка жена- девојчиња така не прават, биди тивка, работи за помала плата, менструирај и ќути, раѓај и ќути. Да ти пукне душата од привилегираност. И после, се наоѓа некој тинејџер што решава дека е женско оти му се свиѓа да носи шминка, или фустан, или од поинакви, заебани побуди се чувствува како недоволен маж (а знаеме, уште Аристотел вика-жена е недовршен маж) и така...
    Еманципирана, феминистичка жена, која ќе успее да ги надмине оние наметнувањата од погоре, нема да се драма со родов идентитет жена, ќе го отфрли како надмината предрасуда. Што фала богу не значи дека е маж, значи само дека има еднакви можности со мажот.
    И дојде после некој маж и рече- ај да ги заебеме со нивното оружје, ај да им напраиме кула вавилонска од родови и да ги викаме маткодржители.

На VDT2906, Gosh, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Со какво истражување доаѓаш до заклучок дека треба поделба по род?

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Значи иаме
    Машки пол
    Машки род
    Женски пол
    Женски род
    Среден род

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Сподели некое такво истражување.

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Ко што кажав, многу пишуваш а ништо не кажуваш.
    Не можеш да дадеш дефиниција за род и за личен идентитет, еднаш е битен, еднаш не е битен, еднаш е општествен производ друг пат е внатрешен, трет пат транс луѓето менуваат род ама родот не треба да има значење....единствено што повторуваш е дека род и пол не е исто, впрочем тоа е истото што и јас го кажав уште неколку страници наназад, ама ти не даваш никакво објаснување за тоа што го тврдиш и тврдењата ти се чисто површински.

Ај ме измори "дискусијава", доста е, секако ама ич не разбрав што воопшто сакаш да кажеш. :drunk:

12. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Зошто А и Б веце кога нема 2 рода, туку 100 и кусур?
    Нели по род се оди во вц, не по пол?
    Каде да одам јас како ипсоџендер?

На Just.do.it и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  13. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Не знам од кај ги вадиш овие ставови. Не сум кажал дека родот не е битен или дека нема значење (тоа ти го кажуваш), туку дека ние луѓето му даваме значење. И општествен производ е и е внатрешен дел од нашиот идентитет - може и двете да е, затоа сум ги кажал и двете работи.

Ти дадов линкови од медицински речници за како дефинираат родов идентитет. Мислам не можам јас да ти кажам нешто понаучно од тоа што го пишува таму. Родовиот идентитет се базира единствено на личната свест на човекот и не постојат други критериуми, така е и опишано во речниците што ги наведов. Нема поголемо објаснување од тоа, тоа е објаснувањето.

Знам што сакаш да кажеш ти, дека сакаш да има повеќе критериуми за луѓето да припаѓаат на одреден род, ама не е тоа така и не можам да ти дадам објаснување што ќе ти го исполни тој услов.

14. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Јас сакам повеќе критериуми за некој да има пристап до женски простории, а тоа да не биде рандом чувство.
    Погоре велиш не сме експерти за психологија па мислењата да ни бидат релевантни.
    Ни ти не си женско за мислењата за женска безбедност да ти бидат релевантни.

15. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Цитирам од твојот линк:

Gender identity is defined as a personal conception of oneself as male, female, both, or neither. This conception is intimately related to a perceived gender role; this is defined as a presentation (typically within an external context) that reflects a given gender identity.

Знам доволно англиски да знам дека male и female се однесува на пол, не на род. Значи сепак е според полот.

На theowndemon и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Не, може и да се користат тие зборови и за род (како иначе би се кажало машки или женски род на англиски). Се избегнува да се користат man и woman овде и бидејќи тие се однесуваат само на возрасни луѓе.

17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Убаво си пишува во дефиницијата. Ти шо сакаш ментални гимнастики е друга тема. Сам себе у колено си пукаше од контрадикторности, така да нема поента човек со тебе да дискутира.

На Just.do.it и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Човече, очигледно не знаеш англиски. Не знам што да ти кажам. :?:
    Ништо што јас сум го кажал е контрадикторно на темава небаре колку сакате да ми ги превртувате зборовите.
    Male и female исто така се користат и за родовите, тоа е неизбежен факт со којшто ќе мора да се соочите исто како и за man и woman.

19. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Гледам до денес и едночлена комисија за јазици и превод стана.

На VDT2906, Gosh, Just.do.it и 4 други им се допаѓа ова.
  20. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Ова што го приметувам на темава е некаков драстично очаен обид да се преправате дека моите тврдења во темава се измислени од моја страна, а не дека се научно поддржани од психолошки експерти ширум развиениот свет. Не, не сум едночлена комисија - комисијата е целата психолошка наука денес.

Ова важи и за дефинициите што ги кажувам. Не се измислени од мене, туку се поддржани од најпознатите речници во светот.

https://www.merriam-webster.com/dictionary/male
    Чисто кажано дека и за пол и за родов идентитет се користи зборот.
    Ако не се согласувате, слободно пишете си до Merriam и пожалете се, ама јас ќе продолжам да си живеам во реалноста, која работи на принцип на научно потврдени факти, и психолошки и граматички.