Е, ама за вакви работи воукс се прават слепи, го игнорираат фактот дека ова всушност е дозволено, бидејќи нели, слобода. И не е посебен случај, бидејќи не е единствен. Треба малце да се спуштат розевите очила и да се види реалноста на каде води лудилово.
За некои е новост дека има геј и транс деца. Ако не мислиш дека е перење на мозок што деца се носат на хетеросексуални свадби, нема причина зошто истото да го мислиш за прајд парадите. И нашето општество има веќе механизам за давање деца на луѓе кои не се способни самите да имаат. Не е измислување гола вода. Зошто мислиш дека се правиме слепи за ова? Зошто би имале проблем жена да дели соблекувална со тинејџерки? Јас ко што знам ретко има соблекувални во базените одделени по возраст. Дали ви смета тоа што е 50-годишна или тоа што е транс жена? Ние отсекогаш сме поддржувале транс жени во женски простории, откај излезе тоа дека слепи се правиме за ова?!
Реален си? Биолошки маж не само што дели пресоблекувална, туку и се натпреварува со тинејџерки. Во кој нормален свет е ова ок?! Скроз сте заминале со разумот.
Смета тоа што е биолошки маж. Жена не е само сукња, градник исполнет со силикони или чорапи, нападна шминка. Жена не е само чувство. Жена е цела филозофија и биологија. Последното транс жена го нема. Може да се преправа дека е жена, но тоа не значи дека јас треба да бидам дел од нејзината имагинација за поимот жена.
Дали некој се сеќава на Фифи од Х Фактор? Дали некој се сеќава за тоа како Фифи беше третирана? А што Фифи праеше? Пееше?
Настанов бил отворен за сите возрасти според тоа што го пишува на линкот. За натпреварување на транс жени, мислам дека е најдобро да се остави на самите спортски организации да ги одредат правилата за какви категории дозволуваат.
Е ама вакви работи се колку на колку бе брат? Дај не трипајте и вие, дај сеа да ви цитирам, свештениците во Ватикан силувачи, па ај да ги нема и нашиве што јадните ништо не напраиле? Ако се водиме по таа логика. Нашиве транс-жени шо се бројат на прсти од две раце, не праат ништо вакво. Вие не можете сега да земете исклучоци од Канада и да ги пресликувате на овие тука, не е праведно. Сосем различен настан е свадба и парада. Не трипај. Имам проблем и жена да дели соблекувална со тинејџерки. Треба да има возрасна сегрегација секаде. Па поготово во услови на натпреварување од ваков тип.
Не, бидејќи со причина се поделени спортовите по пол и возраст. Мажите секогаш ќе се физички посилни од жените, особено средовечен маж во споредба со тинејџерки. Сега што глумат лудило и се прават модерни е друго. За жал не се исклучоци повеќе, особено во САД. Се повеќе ова е дозволено и ако си против ќе те наречат *додај по желба*-фоб. Баш актуелно беше пред некое време, каде жена спортистка изгуби од транс жена, од очигледни причини и случајот доби внимание. Само не памтам име и каде беше точно.
Не знам за Фифи што правеше, но ајде ќе ја земеме на пример актуелната мисица на Холандија. Дечково што правеше? Ништо, само се натпреваруваше. Меѓу другото, со неговата победа, им покажаа на жените дека се толку ,,убави" што требаше маж да победи. Што ни остана на нас жените да имаме свое, без да биде контаминирано од маж?
И да се различни, поентата ми беше дека им го „переме мозокот“ на децата со хетеросексуални аспекти од општеството на далеку повисок размер. Промоцијата на ЛГБТ вредности е значително понеприсутна дури и со прајд паради.
Ама тоа со натпреварувањето е за Лиа Томас, и воопшто не е компарација на 50 годишен маж со луѓе во иста возрасна категорија. А за тоа дали транс-жени и жени се еднакви во спортот по хормонска терапија за првите, не сум стручен, затоа што тука има многу фактори, како густина на коски, развој на мускули под дејство на тестостерон и ред други фактори, за кои си има меродавни спортски истражувачи кои треба да дадат свое мислење. Нашата дебата почна од 50 годишниот што се преправа дека е девојче, и ти одговарам за него дека е релативно изолиран случај.
Ама ние зборуваме за Македонија бе луѓе, и не зборуваме за банални работи како избор на мис, туку за општи човечки права и пристап до не знам, здравство, безбедност и егзистенција. Инаку Фифи затоа што беше од Драчево, не знам како се справила со конзервите од таму, ама знам дека не поминала најдобро. Девојчето се откажа и од натпреварувањето заради многуте навреди упатени кон неа ако се сеќавам добро.
Јас не знам, не го перцепирам како перење на мозок. Вас никој не ви брани да организирате геј-свадби. Да е жива и здрава. Муабетот ми беше дека секој човек кој не штети на друг треба да може да живее нормално и достојно со пристап до сите социјални и безбедносни служби што ова општество ни ги нуди. Толку. Нема да дискутирам натпреварувања, мисови и слични глупости. Си има ентузијасти и стручни лица, нека ги разглабаат тие.
И да не заборавиме статистички дека биолошките мажи се неспоредливо поагресивни од биолошките жени. Ах, what a time to be alive, маж да ми кажува како е да сум жена. Oh wait. Не е новост ова.
Не дискутираш зошто не те засегаат. Затоа што е натпревар, како и останатите. Жени цел живот посветуваат на тие натпревари, за да дојде маж што му штракнало нешто во главата и да ти ја земе победата. Т.е не ти ја ни зема, дадена му е гратис. Настрана што цел физикус е непропорционален со женскиот.