Ако доволно луѓе го користат така (не мора да е мнозинство), тогаш ќе биде вметнат тој нов збор во речникот. Јас потполно сум спремен за да користам „тие“ во еднина. Фактички овој феномен веќе постои во нашиот јазик со заменката „Вие“, која ја користиме во еднина да искажеме почит.
Не дека мора „тие“, ова зависи од кои заменки самата личност ќе си ги избере. Речиси никој не сака да ја користи „тоа“ бидејќи е дехуманизирачки.
Повеќе зависи од тоа колку личноста пати за внимание, нема живот, досадно е, короната јако го пукна, желба да припаѓа некаде итн.
Викаш не мора да е мнозинство. Како фер би било ова, ако повеќето не се сложуваат? Значи по секоја цена мора вашето да се испочитува, и после кукате обесправени сте биле, а све што сте си наумиле ви се исполнува лека полека. Не е исто тоа. Сеа пак мешаш баби и жаби.
Еден поздрав до @CameliaMiller и @Munchmallow20 Алал вера на нервите Ова е загреота Битно се испофали дека плука религија до гордост, дека има 202030 префикси пред ЖЕНА. Па и ова Папапапа О Исусе. Тие што те плукаат, и да те плукаат, те молам помогни им, за мој атер. Те молам
Таман е. Да се искаже почит кон Вие, на особата кралско височество. Ништо не разбирате. Баш ме интересира како во пракса функционира ова во безродово јазичната Турција. Ваљда све таман им е
Речникот на луѓето не функционира како демократија. Повеќето од ЛГБТ термините не ги прифаќа мнозинството кај нас, но сепак постојат како зборови. Ова само ви го кажувам да не мислите дека е невозможно да се користи „тие“ и кај нас во еднина. Од граматичка перспектива, комплетно исто е заменката Вие и еднинска форма на тие, разликата е само во кој контекст се користат.
А добро, вие имате ли сретнато такви луѓе шо незнаат ни кој им е полот, и шо сакаат да ги викате на Вие/them/they? И баш ме интерисира кога треба да им дојде некое официјално писмо, како ќе им пишува во писмото. Господине/госпоѓице, mrs/mr или?
Абеабеее А ова? Го дознав вчера во темата Евросонг25 Шо е ова сеа? дали е он: машко, женско или ТИЕ Тие Влад, дали сакаш да пиеме кафе? И ова ви е на вас нормално? Шо он има тој/таа/ТИЕ Како може ЕДИНКА, да е ТИЕ? алооо Дај опрајте се бе. Значи да се стаи граница: -или фул трансформација, и да се знае дали си МАЖ или ЖЕНА -или сите колективно на лечење Човек не може да ве повтаса
Ова силни комплекси или проблеми со себе зад терминиве стојат. Посетуваат ли психијатар пред да одлучат да им се обраќаат со некој од терминиве? Бидејки треба да се анализираат некои работи и црти пред да менуваат документи.
Аа боже сачувај да им предложиш психијатар. Самите сметаат дека е нормално да се оди на психолог/психијатар ама чим нив ги прати некој одма они не биле болни.
Види шо било бе… Why do some people use they instead of he or she? Since we don't know the gender of the person who left their backpack behind, we use they to include all genders as possibilities for that mystery person. In addition to being respectful of people of all genders, this makes the sentence shorter and easier to say. Гледаш. Све комплет, машко, женско, све. А ние пошто сме Не сфаќаме
Тоа значи дека можеш да му се обраќаш со било кои заменки и нема да му смета. Не драматизирај, како и секогаш.
Ма немооој Абе У пмс сум не ми гази по нервите ќе се скараме. (ова иначе од транс жена нема да го чуеш) Ја пошто сум жена, МОРА у женски род да ми се обраќаш. Успат: https://kanal5.com.mk/protesti-vo-p...AuvQ0li54jCce2NskYHy32GrdQZPXSSBo_fYcVLDEaly9
Па да де на психијатар луѓе одат за поситни работи. Не ова граматики цели нови измислуваат. И да, треба да биде правило за лица со проблем со идентитет, ама лобито и агендата силна. Ако се повредуваат што некој ќе ги прати на психијатар нека плачат, сеа тоа е.
Леле аман чоек бе, тогаш за кој кур се тие? Зашо толку ги потенцираат сегде, ете у био на инста стојат, при аплицирање на огласи за работа, кај све не. Зашо и постојат уствари тие, ај кажи.
Главната нивна намена е да се пократки отколку секогаш да ги користиме имињата на луѓето. Ама тоа не значи дека не се битни за одредени луѓе, зависи од самиот човек. За радвлад, очигледно е тип на човек на кој не му се битни кои заменки се користат. И да потенцирам дека цис луѓето се тие кои во речиси секој јазик измислиле род за заменките. Ако ни ич не им е битно на цис луѓето со кој род им се обраќаат во трето лице, тогаш повеќето јазици би имале само едно родово неутрална заменка како во турскиот што некој спомна. Тоа е твој личен избор, не е нешто што мора да важи за сите жени. Некои цис жени дури и дозволуваат да се користи they/them за нив.