Трансродови лица

Discussion in 'Општи дискусии' started by EvAngelos, Oct 16, 2018.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Има многу добра причина зашто витамини и електролити се лесно достапни во аптека, а хормони не се ама со аргументиве се гледа и дека појма немате зашто.
    Да земаш сам на своја рака Б6 или магнезиум или витамин Ц и доза инсулин/соматотропин/естроген не е апсолутно исто.

M.B., dea.18, st-el and 6 others like this.
  2. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Ако се премисли, тогаш ќе престане да му се даваат блокери и нивното дејство ќе престане комплетно. Затоа и се сметаат за најбезбедна варијанта за децата.

3. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Ти поддржуваш блокери и хормони за деца, плус чипки и подвезици на нивни тела. Ти треба подалеку да си од нив и се што е живо и помало од тебе..

dea.18, st-el, Касија and 2 others like this.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

еј посакувам некогаш на форумов некој да пишува јасно и концизно за темата за која се зборува

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Прво-Секако ќе му дадеш блокери.За ништо не се виновни тие родители, што им верувале на доктори. Докторите во што верувале, или какви протоколи имале е друга работа. Ќе ти речат-во спротивно ќе се самоубие. Класичното страшило на пералната на мозок.
    Имав сличен случај во комшии- тинејџерка се самоповредува- била транс- па детски психијатар - па и помина- уствари досадно и било, барала внимание со драма. Затоа ги истиснаа психијатрите од сликата и да се биде транс, не побарува родова дисфорија и не е психичка болест.

Илустрирано во Шведска https://genspect.org/swedish-documentary-stopping-the-trans-train/
    Шведите не се конзерви, имаат најдолга историја на транс сексуалност. Ама ова е нешто друго.

Второ- возрасна личност одлучува исто така врз база на информациите или дезинформациите под чие влијание е. Секако, не е толку лесно манипулативна, ама ако те учат од основно дека има 72 рода, што ти останува освен да си избереш еден или два или различен секој ден.

6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Оф леле, досадно ѝ било па се самоповредувала. Добро толку ли ви е ниско разбирањето за психологија а посебно за адолесценти па да кажете дека од досада се прават вакви работи? Не, има позадина, никој не бара внимание од ништо, ниту се самоубива од ништо, ниту па се заканува дека ќе се самоубие од ништо.

staycalm likes this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ок, рекла казала- така ми кажале, така пренесов. Ботом лајн- девојчето ја надрасна фазата. Да, фазата со неприфаќање на растење, која е типична за пубертет, постои уште пред да постоиш ти. Сите сме ја поминале. Дури и децата што се родово-збунети (што ние не бевме), најголем број од нив ја надраснуваат фазата. Затоа ли треба транс активисти во градинки да се пикаат?

И од каде самоповредување = транс= самоубиство? Така ли ви пишува во скриптата?

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

И ова не е вистина.

Feminka22 likes this.
  9. staycalm

staycalm Форумски идол

А кој тврди дека е исто? Чие мислење воопшто контрадиктираш кога јас вакво мислење немам прочитано на темава?

Srckata28 likes this.
  10. Munchmallow20

Братов што ниеднаш не му идете контра иако има бајаги контроверзни мислења дури и за либерте човек, да не речам одвратни.

Feminka22 likes this.
  11. RespectAndObey

Не викам дека се исти, ама ваквите сајд ефекти не се мерка за ефективноста на еден лек. Има исто толку лоши и за суплементи и витамини, ама незначајни се статистички и во повеќето случаи се само теоретски.
    Блокерите се научно докажани како комплетно безбедни.

12. Munchmallow20

Ни сам не смееш.
    Не можам јас да отидам на лепе очи да барам да ми препише доктор антибиотик или хормон.
    Луѓе често абер немаат што значи несоодветно испиен антибиотик, тек па хормон. Али докториве ако одбијат, одма ау бау трансфобични. А мислам....ако немаш дијагноза, нема врз основа на што да препишува нешто:).
    Друже...знаеш која е улогата на хормоните кај деца у пубертетот и зашто не?
    Ој прочитај за оние деца у Шведска што со блокери имале после коски ко 90 годишни старци.

13. RespectAndObey

Мене повеќе ме интересира поголемото мнозинство кое сега живее среќен живот после користењето на тие блокери и не е веќе во опасност од самоубиство.

14. Munchmallow20

И како ќе знаеме кое дете стварно е транс, кое не?
    Или да му даеме па шо биде биде.

15. RespectAndObey

Најпожелно е првин да посетува психијатар за да утврди дека ова е најефективниот начин на третман кај детето.

16. Munchmallow20

Оти психијатар?
    Нели гинеколог/уролог поставува дијагноза?

17. RespectAndObey

За родова дисфорија таква дијагноза се добива од експерт за ментално здравје.

18. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Имаш многу сведоштва проанализирај ќе видиш што е тоа што толку го поддржуваш и дали треба

19. Munchmallow20

....
    ....
    ....
    ....
    Ај решете се и ти и сите тука либерте ЦИСтерни дали била ментална или физичка, дали путколог или психијатар дијагностицирал па елате да дискутираме.
    Мењате мислења почесто него ја гаќи у месец ама ние сме биле глупи јер не сме знаеле да дискутираме. Важи.

20. RespectAndObey

Не менуваме мислења. Ти објаснив дека е различно зависно од државата бидејќи дијагнозите се комплетно субјективни. Според мене, DSM-5 се многу подобра класификација за ова.
    Ама можно е и во иднинa DSM исто да ја прекласифицираат дисфоријата во доменот на сексуално здравје.

Last edited: May 20, 2024