Трансродови лица

Discussion in 'Општи дискусии' started by EvAngelos, Oct 16, 2018.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

А можеби само да живееме во свет кој повеќе ќе ја прифаќа андрогинијата, нема да имаме толку потреба од "лекови" :)
    Ама таа страна не се гледа, затоа сте проблем, и крајни левичари и крајни десничари. Едносмерна улица ви се размислувањата. Можеби "машкоданката" е само лезбејка, а не стрејт транс маж :?:

SummerGirl, st-el, Srckata28 and 4 others like this.
  2. fbaby

fbaby Популарен член

Блокери на дете во развој, во најранлива возраст? Дали сте при свест, дали се читате што пишувате?
    Не е поентата да си само среќен, туку и физички и психички здрав.
    Ако личноста е суицидална, потребни се терапии кај психолог / психијатар, а не блокери.

3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ајде прашање

тие што се РОДЕНИ машки, а се осеќаат како жена. Одат на уролог, или гинеколог? Дали гинеколог ќе знае да им помогне? И обратно

st-el and SummerGirl like this.
  4. staycalm

staycalm Форумски идол

IMG_20240521_205831.jpg

Не ме чудат ставовите во темава и општо во земјата за ЛГБТИ, гледајќи ја статистиката за правно и политичко почитување на човековите права на ЛГБТИ луѓето.

theowndemon likes this.
  5. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Чеј сеа,јас сум до ЛГБТ стигната. Шо е ова И?

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Интерсексуални

7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Шо е па сеа тоа интерсексуални? :rofl::rofl::rofl::rofl:
    Ауу човече, премногу се, неможам сите да ги запамтам

Realist1, christinnn, st-el and 3 others like this.
  8. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Доста високо сме на листава нешто не чини :D

Шала на страна не знам дали биднува полошо или подобро со време.

staycalm and Feminka22 like this.
  9. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Intergeschlechtlichkeit oder Intersexualität, auch Zwischengeschlechtlichkeit, bezeichnet die biologische Besonderheit von Menschen, deren körperliche Geschlechtsmerkmale nicht eindeutig als weiblich oder männlich einzuordnen sind

Alles zusammen

Adidas888 likes this.
  11. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Ааа, вакви одговори се многу штетни!
    Кој медицински авторитет ти кажал дека е толку едноставно да се прекинат хормонски блокатори/ хормонски замени, толку едноставно и дека сѐ се враќа во нормала без никакви последици?
    Затоа истиве имаат упатства долги колку новела и задолжителни прегледи многу често?
    Деца на хормонски терапии дали тие биле блокатори или замени, е крајно нехумано и неодговорно кон нивното целокупно здравје од многу аспекти.
    Лично познавам лице кое цело детство и рана младост се сметаше себе за женско, (така и се облекуваше) а е биолошки машки пол, и таман кога беше решена да почне со хормонска транзиција не ја ни почна, зашто сфати дека и' се небитни телесноста и родот повеќе, и е човек најпрво.
    Сега не и' е ни битно во кој род ѝ се обраќаат, јас ѝ се обраќам во женски оти ја знам од мала и така ми остана, нема против, а естетски изгледа како преубав дечко сега и класично машки се облекува.
    А сите бевме сигурни дека ќе изврши целосна транзиција.
    Исто како за интерсекс лицата што според мене е нефер да се оперираат од деца(освен ако има гинеко/уролошки проблем) само за да се дефинира нивниот пол, и треба да се остават самите да си донесат одлука кога ќе бидат доволно возрасни, така и за трансродовите деца се крајно неодговорни и штетни секој вид на терапии.
    Сѐ што треба е добар психолог/психијатар, едукативни програми за сите нас, небинарна околина, слободно естетски (преку облека) да се изразуваат како се чувствуваат, и мислам дека многу последици ќе бидат спречени во нивниот развој.
    Кога ќе бидат доволно возрасни ќе имаат многу повеќе увид во јасната слика за себе по овие прашања.
    Дури и да згрешат, (поготово во оперативниот дел на полот кој е крајно деликатен зафат и си носи последици) одговорноста ќе ја преземат самите.
    Дете е тажно да биде "дури само безбедно блокирано со блокери" за ништо на светот!!!

Last edited: May 22, 2024
    Feminka22 likes this.
  12. CameliaMiller

Апсолутно. И треба повеќе од еден.
    Никој не смее да биде жртва на насилство, психичко и физичко.

Од мое лично искуство затоа што имам во најблиска средина хомосексуалци со кои се дружам, апсолутно се подложени на насилство од немерливи граници, што од дома (ако се свесни), а уште повеќе надвор.

Само едно транс лице познавам (од поблиску) и тоа е транс маж, односно биолошки жена. Бидејќи и не сме во добри односи (поради причини неврзани за трансродовоста) не знам за точни инстанци, но сигурна сум дека ги имало и премногу.

*дисклејмер: личноста ја познавам од рано детство, денес изгледа како маж и се претставува како маж.
    Па и жени одат на уролог :D Мажи на гинеколог одат само да им земе брис евентуално, ако се спремаат за ин витро процедура со партнерката :)

Биолошки маж и да му направат "неовагина", не станува збор за вистински и функционален орган кој би имало смисла гинеколог да го прегледува, во онаа смисла во која нас гинеколози не прегледуваат (нема матка, нема јајници, има само надворешен лик на вагина). Односно повеќе е во домен на пластична хирургија.

Но, кај транс лицата кои се одлучиле за хируршки зафат (двата пола), мора да работи интердисциплинарен тим, не само од хирурзи, туку и интернисти (посебно ендокринолози), а секако и да имаат психолошка поддршка.

Мислам дека на многумина не им е јасно што навистина претставува губење на орган и без оглед што сакале да го "изгубат", неважно, претставува сериозна психичка траума и си бара поддршка.

13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

ЛГБТИ? Не знаеш дека интерсексуалци не се queer by default, па така не треба да ги пишуваш во скратеницата? :D

Инаку се согласувам дека на темава се доста неедуцирани особи, ама си ги мажеш очите со изговорот "Не ме чуди, Македонија е конзервативна земја". Најди си тогаш онлајн ЛГБ простор кој што зборува за транс луѓе и целава проблематика и бар малку си ги прошири видиците.

14. staycalm

staycalm Форумски идол

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Int...eople are,acronym sometimes expanded to LGBTI.

15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Ама они самите не сакаат да се вклучуваат во акронимот, џабе ми пушташ линк од википедија? И ако размислиш логички, нема зошто да ги мешаат во кратеницата, нема никаква основа за тоа. Дискриминација не е критериум. Искрено, дали некогаш нешто си прочитал од корист во врска со ЛГБТ заедницата или само си со став "дај шта даш" во врска со сите измишљотини од интернет?

16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас уште квир што не разбрав што е, јер jlbtq...али дефинициите и кратенките си ги дефинираат ко му доџе очигледно:wasntme:

И ако интексекс е меѓу двата пола, што е медицински докажливо, како дефинираш во кој случај се геј во кој случај хетеросексуални? Нели меѓу двата пола се?

Mumoftwo30 and Feminka22 like this.
  18. CameliaMiller

Македонија, ако ја споредуваме со соседи, не би рекла дека е меѓу поконзервативните :)
    Напротив, мислам дека кај нас и најмногу има отворена дискусија (не зборувам за на хартија напишани закони, туку за дискусија во рамки на општествено прифаќање).

Далеку сме ние од либерална земја, меѓутоа не би не окарактеризирала како конзервативни, во смисла на Грција конзервативни или Србија, каде што и попот им е во собрание. Не само по прашање ЛГБТ, туку општо.

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Добра си ти, ја ни една кратенка неам појма што им значи, лудило мозга.
    ЦИС скоро дознав што е....

Feminka22 likes this.
  20. CameliaMiller

Не се секирај, цис е далеку од официјално прифатен термин, спротивно на наративот во темава. Контроверзен е и понатаму, со право. Но, ако се дава толкава слобода на изразување за одредени лица, можеби треба да почнеме и останатите со разно-разни термини кои нас ни пријаат, па дали некој е навреден, шомиегајле.

А за ЛГБТ+ ако те интересира, одамна престанав да пратам :D
    LGBTQIA+ (adding intersex, asexual, aromantic and agender), and 2SLGBTQ+ (adding two-spirit for a term specific to Indigenous North Americans). The LGBT label is not universally agreed to by everyone that it is generally intended to include.

LGBT is an adaptation of LGB, which in the mid-to-late 1980s began to replace the term gay (or gay and lesbian) in reference to the broader LGBT community. When not inclusive of transgender people, the shorter LGB is still used.
    https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT

Feminka22 and Mumoftwo30 like this.