Зашо да не ми прави збрки? Ја сум родена жена, они се транс жени. Ако ја сум цис, ондак они се транс цис жени... А жена шо е ондак? А да, забораив матконосителка..
Не знам тебе зошто, како, што... Мене само не ми е јасно што е тоа цис, го имам сретнато и не сум мислел дека е нешто навредливо.
Па и они нели сеа по ново менструираат... Али ја иам една новa groundbreaking дефиниција за тоа шо е жена, да имаш XX хромозоми... Нобелова наградо, чекај ме! Па ако не ти е гајле, плус и жена коа ќе ти објасни, па и зашто е навредливо, тогаш шо уопште прашуеш?
Не е само цис, туку и многуте други термини што се среќаваат како: луѓе што менструираат, луѓе што раѓаат, луѓе со матки, сум сретнала дури и не-мажи. Навредливо е за повеќето бидејќи ќе се речи се освен жена, она кое навистина сме. Терминот жена се гази во име на некаква инклузивност и се плука на се она за кое жените се избориле. Нека се нарекуваат тие како сакаат, јас (како и многу други) сум жена само и готово.
Што ти е тебе, госпоџо? Што сакаш сеа, да се расправаш со мене ли? Што не ми е гајле? Прашав зошто цис е навредливо зашто не знам! Ако не сакаш да објасниш а лесно се запалуеш-иди пали други. Со мене така-не. Јас и понатаму не знам што е цис. Ќе гуглам. Сега ме мрзи, мислев некој од вас ќе ми објасни ама, за жал, ми се нафрливте ко да не знам што реков.
Цис ги нарекуваат тие што не се транс, односно ако имаш XY хромозоми и се идентификуваш ко маж, исто и XX и се идентификуваш ко жена. Иако јас многу не ги сфаќам тие родови идентитети и никој не ми дефинира досега на пример што е род жена, бидејќи пол знаеме дека е човек со XX хромозоми.
Фала ти за објаснувањето. Плус прогуглав, ама останувам на тоа дека ме мрзи да се задлабочам во тематиката. Поимот го имам сретнато и стварно не знаев дека може да биде навредлив. Иако, не ми е јасно зошто би требало така да се идентификуваш кога веќе си нешто како што си се родил? Мислам, нема поента? Ама, од друга страна, во овој свет кога сѐ и сешто се појави, можда и е потребно да се користи, евенезнам. Ау, сега сфаќам малку дека волку се подзапалија одредени души поради тоа што не прифаќаат некои нешта и сеа као леле ајде војна ќе водиме со сите што прифаќаат, па дури и со оние шо одеднаш ќе се вмешаат у муабетот-нема да ги прочитаме убаво и до крај, само ќе им се нафрлиме па да видат они шо-како ние тука, оке? ))))))
Личност што родово се идентификува со полот со кој се родила. Пошто сите цело време само на родот и полот мислиме, немаме сметки за плаќање и други проблеми
Дете, ти се бодеш? И плус, не ни праша ШО е цис, него ли што е со тоа цис, и шо толку е проблем... Додека се просераваш тука со мене, и плус на другана тема, ќе изгуглаше до сеа ако стварно не знаеше...
О мај гош! Ме мрзи, пишав погоре. Сакав од вас. Ама многу сте наелектрелизирани, можда е до музичкиот вкус сето тоа. Ние, високите класи, сме смирени вака после полноќ.
Во патријархален свет, каде жени крв плукнале за да дојдеме до ова каде што сме денес (иако далеку од идеално), секако дека ќе е навредливо да не сакаат да го употребат зборот „жена“. Кратко и јасно.
Тие мажите што се преправаат како жени и сакаат да бидат како жени би требало да се нарекуваат lady boys или shemales, се друго е надвор од самиот разум.
Цис жена е жена шо се идентификуе ко жена. Е сеа шо е тоа жена никој не знае. Ааа ама имаш и мажи што имаат матки, како така, трансфобу еден