Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансродови лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од EvAngelos, 16 октомври 2018.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Баш пошто живееме у реален свет и вукојебина, знаеме како живеат ЛГБТ+ луѓето кај нас. Особено тие трансродови лица кои се бројат на прсти, со какви проблеми се имаат соочувано за кои ти не си ни сонувала. Ама цис било навреда бе, правата ѝ биле ускратени кога гуглале.

Кај вас у Германија, не знам како е и нема да тврдам, ама подобро од тука сигурно.

2. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.666
    Имаше и лице со инвалидитет, шах мат срцка, не си го гледала настапот, си видела само слики.:lol:

2:35:35

Ај чао.

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.505
    Допаѓања:
    21.160
    Имаше де
    Ама никој нив не ги возвишува како педињава.
    Оти фала богу, они не бараат прифаќање со куроперчење пред деца.
    И затоа многу помалку пажња добиваат од овие другиве.
    Вие бранете си педофили, ако;)

На Mumoftwo30 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Па баш пошто живеам во реален свет гледам дека и од најлибералните луѓе никој не се замара толку колку што си фантазирате дека се замараат со термини, префикси, суфикси. Буквално единствени луѓе што ги гледам како плачат за заменки сте вие тука и оние десничарски страни на фејсбук и инстаграм. Еве ништо лично, во множина зборам.

5. SigmaMan

SigmaMan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    689
    Сѐ е проблем: умоболните краљици, педофилот, голотијата, дискриминација на марами итн.

На christinnn и Feminka22 им се допаѓа ова.
  6. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.666
    Ако си го гледала настапот немаше да пишеш "И зборете ми за инклузивност тогаш кога ќе видам лица со инвалидитет на овакви јавни настапи".

"Тогаш кога ќе видам" значи дека не си видела ништо, чекаш да видиш. Ништо не си видела од настапов.:lol:Џабе ти е ова "Имаше де АМА", мораше некако да се извадиш демек си го погледнала.

Последна измена: 27 јули 2024
    На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.505
    Допаѓања:
    21.160
    Добро.
    Дај ми сега цел настап организиран од некоја невладина која ги претставува тие лица.
    Ама они не можат да перат пари преку тоа, затоа слабо ги има таквите.
    Иди пак гледај си педофили ти:l:

Последна измена: 27 јули 2024
    На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    What?

IMG_0160.jpeg

Девојки, жени и сите кои менструираат
    Ок

На christinnn, Purpleheart, Srckata28 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    12.015
    А кои се тие други што менструираат, а не се жени?

На Gosh, Curious cat, Purpleheart и 3 други им се допаѓа ова.
  10. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    4.666
    Одличи се што бараш. Прво побара настап на лица со инвалидитет од отворањево на Олимпискиве игри, откако виде дека постои и ти пропадна поентата, сега бараш настап организиран од некоја невладина која ги преставува тие лица. Имаш World Disability Day, нивни невладини, настани, концерти кои се организираат, маршови на овие лица, провери си.

А ова ,,гледај си педофили (со срценце)" ти е немоќ пошто си провалена дека коментираш настани кои ги немаш погледнато.

На Angie1432 и staycalm им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Не знам
    Би сакала да дознаам и јас.

На Mumoftwo30 и fbaby им се допаѓа ова.
  12. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Прашај ги професионалниве жртви на темава... :D

На Curious cat, Feminka22 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    A common term used in academia to account for adolescent girls, women, transgender men, non-binary and agender people, and other gender minorities who menstruate is 'menstruators. ' Therefore, we suggest using the term women, adolescent girls and people who menstruate

На прашање ,,Who can menstruate”

ја викам дека светов иде у грешен правец. На нив Путин им смета.
    Путин им е мамата. Русија бар праи баланс у светов.

На SigmaMan му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.361
    Допаѓања:
    126.254
    Кога веќе јавно се кажува... :D
    Па и тоа што биолошки маж кажува што не треба да ѝ смета на биолошката жена е навреда. И не смее да биде толерирано од модератори, особено не од биолошки жени.

На senjorita-v, Feminka22 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Реалноста е да завршам евентуално во иста болничка соба со чичко што се осеќа како тетка. Не се разболуваат само дружељубивите.

На Amellie13, Gosh, Munchmallow20 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.533
    Јавно препуквање под превез на "дискусија", што притоа носи до конфликти, кавги и навреди - не е нешто шо се толерира. Ве молам обидете се дискусијата да ја држите во фер рамки. Сега ве молам продолжете ја дискусијата во правец на кој треба една дискусија да се движи. Се шо ќе биди како до сега (и полошо де) ќе биди бришено.

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Ау да заборавив на напливот на транс пациенти кои инсистираат да бидат сместени во соби со биолошки жени. Навистина еден од најактуелните проблеми во македонското здравство.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Па реков ли "потенцијална жртва"? Потенцијално, значи може да превенираме и треба да превенираме.
    Нема зошто да бидеме потенцијални жртви кога сме ранливи.

Знаеш, имав една непронајдена што овде општеството не и' беше квир доволно (и се согласувам, не е) и се пресели онаму, каде што според неа, е. Уште не е пронајдена, па сега во последно време гледам од квир пак почна нешто ко жена да се осеќа и да не е баш толку позитивна кон квир филозофијата.

Можеби на сите ви треба уствари едно фино квир искуство, не знам. На глас размислувам.

Не знам колку ти транс жени познаваш, јас познавам само една, а на YT следам една американска, подкасти прави со други транс луѓе, и транс мажи и транс жени. Од оние кои се ок со својот живот како транс, до оние кои мислат дека нивната хомосексуалност и феминизираност/маскулизираност биле причина да бидат под притисок од докторите и општеството да транзиционираат, па сега сакаат да детранзиционираат.

Таа што јас ја познавам, во реалниот живот, апсолутно се има соочено со дискриминација, посебно во наоѓање на работа. И тоа Е релевантно. Не треба да се дискриминира никој и впрочем со Устав е забрането да се дискриминира, во пракса не е така. Тоа стои.

Ниту јас имам проблем да се обраќам некому според кој род преферира, се' додека сме во рамките на машки и женски, новокомпонирани родови нема да користам.

Останативе просеравања, не може роден маж да има искуства на родена жена (и обратно). Ама пак еве те прашувам, ако имаш мислење секако, од која причина транс мажите се перцепирани многу поразлично од транс жените?

Јас имам неколку теории, не се дискутираат обично, ама еве прашувам, зошто ниту биолошките мажи, ниту биолошките жени, ниту Олимпијадава, ниту карневалот во Шпанија, никаде, не чувствуваат толкав проблем со транс мажите?

На Feminka22 и Srckata28 им се допаѓа ова.
  19. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.098
    Зашто транс мажите не рекламираат продукти за здравје на простата. За разлика од другиве што се дрзнуваат за тампони да зборат. Единствено бетер од жена е само транс жена. Затоа и не се жени, туку комбинација на Карен и маж во тешка криза.

На Curious cat, jacqueline.s, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Се согласувам дека е тоа еден аспект, апсолутно.

Моето размислување повеќе оди во правец што маскулизираните жени се поприфатени општествено, односно нивната нефеминизираност обично не е социјално значајна и не се предмет на изживување колку што се феминизираните мажи, од основно, дома во семејството, на работа итн.

Од друга страна, и денес се соочуваме со нееднаквост на работното место и во можностите, а добар пример за тоа е, сега починатиот, Бен Барес.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ben_Barres

Транс маж инаку, кој транзиционирал подоцна во животот, но има доста искуства како жена и научник и прва рака искуства како светот се однесува кога некој е перцепиран како жена, а како кога е перцепиран како маж.

Друго, што мене некако дури ми е порелевантно, е сфаќањето, а и вистинитоста, дека повеќето жени се физички послаби од повеќето мажи. Тука може да не сакаме да го слушнеме тоа, ама навистина, просечно мажите се повисоки и физички поснажни од просечно жените.
    Па оттаму чувствуваме помалку потенцијална опасност.

Друга работа, факт е дека транс мажите се неспоредливо помалку експонирани (и помалкубројни) од транс жените.
    Според мене, повторно, од сосема обични причини: маскулизираноста (и нормалноста жена да носи машка облека, стрејт жена) е сосема ок за сите, ни јас, ни ти нема да имаме проблем со тоа. Јас лично сама за себе купувам одредена облека што е машка т.е. од машки оддели, никогаш не сум имала проблем никаде ниту некој сфатил дека е тоа машка облека.

Прифаќањето на неженствени жени и лезбејство е значајно поголемо, него што се прифатени немажествени мажи и гејови.

За сите останува реалниот проблем со неможност за брак, но освен тоа, лезбејката не се соочува со толку драстични реакции на околината колку што се соочува некој што е геј.

Така што, јас мислам, дека зад целово драматизирање на транс жените кај што нема простор за драма, повеќе стои нивната неприлагоденост, отколку реален проблем кој не се решава поинаку. Но, транс мажите постојат, речиси во сенка, и од нив не гледаме такви испади и барања кои се пркосат на природата.

Што ме доведува повторно до тезата дека ако феминизираните мажи се прифатат во онаа мера во која се прифатени маскулизираните жени, ако стигнеме до точка да не реагираме никако на маж во фустан, како што не реагираме на жени во пантолони и ни е сосема нормално и носиме, можеби нема да се толку драматични и да одат во екстреми.

На senjorita-v, Feminka22, ArabellaStarfall и 1 друга личност им се допаѓа ова.