Ви треба комплетно родово образование на вас. Не разликувате пол од род, не знаете дека има повеќе различни зборови што се пишуваат „род“ ама не значат исто, не знаете од кај потекнува зборот род и што опишувал во минатото, итн.
Значително се. Треба прифаќање де, но не форсирано. И не на начин кој (ќе) нанесува штета и на нив и на цис луѓето.
Ако кажам сега јас дека се чуствувам како куче почнам да се однесувам како куче, ќе ме прифатат луѓето или ќе ме затворат во лудница?
Свесен сум што ти кажале теориите на заговор од Мет Волш. Јас ти зборувам за објективната реалност: незначително малцинство се. Тоа да си куче не е психолошка карактеристика како родот. Сум прочитал. Транс жени не се спомнувале.
Знаеш шо е најјако? 1.Увек коа некој не се согласува со вашето мислење - е теорија на заговор. 2.Увек ,,теориите на заговор" испаѓале на крај вистинити.
Во овој случај род е хомоним. Не знам зошто мислиш дека родот или gender е измислено сега. Се има појавено со феминистичките движења на минатиот век. Што е скоро, ама не најново. Тоа се однесува на доживувањето на себе си и во контекст на општеството и улогите во него. Родот произлегува од полот, а полот е тоа што е чисто биолошка категорија. Кај некои луѓе ете им се погодило да не се совпаѓа. Е сега дали и колку има околината влијание да некој погрешно верува дека е транс допрва ќе треба да се заклучи.
Маж/жена не е чувство. Може да кажеш дека се чувствуваш женствено (feminine) но не и дека се чувствуваш како жена.
Измислено од либерали од пред 50тина години и со јака пропаганда станува општо прифатено од новите генерации, посебно во последните години. Полека но сигурно.