Биолошка жена. Цис најчесто се однесува на „default“, во случајов, жената е така родена. И најчесто е дистинкција за во дискусија, немам сретнато некој да го користи ова ирл.
Биолошка жена која се идентификува како жена. Јас не сум таква, се идентификувам како робот воглавно.
Многу глупава споредба. Каква врска има едното со другото? Нечив живот зависи ако јас еве лично не сакам да се соблекувам покрај маж облечен како жена, патем непознат странец? Моите чувства за мене се најбитни. Смеам да чувствувам или ќе навредам некој, или пак одма сум некаков фоб?
Како можеш да имаш дискусија за личност која навистина и треба помош и има дизморфија на род, кога луѓето ќе се фатат за аргументот за тие што се преправаат пошто се предатори то ест машко што напаѓа во веце и затвор? Исто ко за атеизам и религија дебатата. Глава боли. Не збориме за исти работи. Во ред е човек да транзиционира бидејќи стварно не се идентификува со полот. Не е во ред да менуваш пол пошто си ментално помал од бактерија и сакаш да имаш корист од тоа и да напаѓаш луѓе. Убаво би било погенерално да можевме да ги гледаме работите, сите на еднакво ниво не да мериме ниво на жртви и опресори. Сеуште имаме мажи и жени кои им е незгодно покрај други геј мажи и жени.
Јас се фаќам за тој аргумент зашто членот поназад вика дека секој што тврди дека е жена, е жена. Значи место самиот да ги окуди тие што се преправаат, он ти вика нема ти што да се расправаш. Жена е и точка. И дека на нас жените треба да ни е сосем удобно пред таков маж што нема ни ж од женско на него
Скроз точно. Бизарно е колку трендот што беше "Believe all women" пред некое време. Не сме безгрешни без разлика. Има лажови. Затоа постојат закони и човекови права, кои иако не се безгрешни одат некаде. Споро.
Интересното е што ако побараш дефиниција и значење за цис (само тој збор) ти дава цисџендер дека значи. Иако зборот цис се користи и во хемијата и биологијата и значи "на иста страна" или "близу едно до друго", зависи од контекстот. Ама на гугл не ги дава овие освен ако бараш специфично
Епа несакам никој да ме нарекува ЦИС жена, јас сум жена, нема потреба заради некакви објаснувања да ми се лепат кратенки посебно вакви закој никаде нема објаснување што се.
Буквално ги дава сите три како главните дефиниции на Гугл. Треба само стрелката да ја кликнеш да ги покаже другите. Цис жена значи дека си биолошка жена чијшто родов идентитет е исто така жена. Тоа не е кратенка, туку придавка која те опишува тебе и те прави различна од транс жените. Зборот „жена“ денес, сакале или неќеле вие, се користи и за цис жени и транс жени заедно, па за теми на разговор кои ги опфаќаат само цис жените мора да постои лесен начин да се именуваат.
не е фер споредбата и они се луѓе, и ние сме сечиви лајфс и филингс треба да се битни еднакво зашо мојот живот као цис жена да е помалце битен од чувствата на некој транс маж ли жена? шо сум ја крива шо се они транс?
Зашто ако кажеш жена, треба да се подразбира дека збориме за биолошки жени Чим постои фраза транс-жени, ваљда тоа жени си има посебно значење. Транзитира во жена. Аха. Ама што значи тоа? Сака да изгледа како биолошка жена? Да нели? Епа значи тие што се биолошки жени си се жени.
А чекај. Оваа дистинкција за све постои? На пример, имаме луѓе со хендикеп, и ние мора да кажеме дека сме луѓе без хендикеп. Или луѓе слепи и неслепи. Или ќелави и неќелави? Или како веќе