Науката не се темели на субјективни дефиниции и чувства. Дури и психолошките состојби и болести си имаат дефиниција. Ако прашаш психолог што е не знам анксиозност и ако ти одговори па не се дефинира тоа, осеќаш дека си анксиозен... нека си искине диплома. Јас уште не дознав за разлика меѓу родов идентитет како маж и оној како жена. А луѓе со некоја ментална попреченост што не разбираат што е род, се безродови? И уште нешто Дали сметаш дека транзицијата треба да им биде платена од државата или приватно да си плаќаат?
Родовиот идентитет е по дефиниција субјективен, бидејќи тоа е дел од нечијси персоналитет. Постојат голем број на психолошки појави кои се субјективни и за кои не постои точна дефиниција, не е ова само за родовиот идентитет. Веќе ја знаеш разликата, само не сакаш да ја прифатиш: разликата помеѓу маж и жена како род е само во тоа како се идентификува личноста. Веќе си има дефиниција. Кога викам дека нема точна дефиниција, тоа значи дека ја нема таа дефиниција ти што ја сакаш: дефиниција базирана на биолошки карактеристики. Маж си е секој што се идентификува како маж, жена си е секоја којашто се идентификува како жена. Тоа се научните дефиниции за маж и жена во психологијата.
Тврдењето ти е бесмислено. Ако збориш за маж и жена како биолошки термини, тогаш се разликуваат по пол, а ако збориш за маж и жена како општествени и психолошки термини, тогаш разликата е по род.
Не е „мое“ ова. Јас ви соопштувам факти од светот на психологијата. Науката вака ги дефинира овие поими. Вие фактички не се карате со мене околу ова, туку со науката. Затоа спомнав дека трансфобите се скарани со науката.
И ако е толку субјективно како се дијагностицира кај толкав број индивидуи? И како воопшто се дијагностицира?
https://emedicine.medscape.com/article/917990-overview Родов идентитет не се дијагностицира. Ако збориш за родова дисфорија, се базира само на симптоми, кои исто така се субјективни.
Жена што се раѓа со в*гина е жена, а маж што се раѓа со п*нис....Толку...Нема потреба за друга идентификација...
Тоа е точно што ми побара. Дефиниција за родов идентитет и убаво е напишано таму дека единствениот критериум е personal conception. For example, if a person considers himself a male and is most comfortable referring to his personal gender in masculine terms, then his gender identity is male.
Не побарав дефиниција за никаков родов идентитет. Што е маж те прашувам? Што е жена? Не родов идентитет туку маж и жена.
На линкот пишува дефиниција и за маж. Тоа што ти го цитирав погоре. Паралелната дефиниција е за жена. https://www.childrenshospital.org/conditions/gender-dysphoria Овде има убаво објаснето.
Се едитираш на секое. Не, не се тоа дефиниции за маж и жена. Ние сме биле скарани со науката, можам само да насмеам на ова. Не срц, вие сакате да си додавате свои дефиниции и да ја заебете науката ама не можете.
Јас не можам да ти помогнам ако буквално не си способна да читаш. Тоа се дефинициите за маж и жена, најкоректно напишани на линкот што ти го пратив.
Ова да ти биле знаци дека детето има родова дисфорија strong desire to be of the other gender or an insistence that they are the other gender strong preference for wearing clothes typical of the opposite gender strong preference for cross-gender roles in make-believe play or fantasy play strong preference for the toys, games or activities stereotypically used or engaged in by the other gender strong preference for playmates of the other gender strong rejection of toys, games and activities typical of their assigned gender strong dislike of their sexual anatomy strong desire for the physical sex characteristics that match their experienced gender Вакво нешто има на официјална страна на детска болница. Желба да си игра со деца од друг род, пол уатевр. Уау. Ако не гледаш проблем во пишаново и така го шлакна, жал ми е за тебе. Туку претпоставувам сметаш дека треба операцијата и хормоните сами да си плаќаат од џеб или не?
Јас можам да речам дека се идентификувам како животно ама факт е дека сум човек а не животно. Колку што сум јас магаре, куче, маса, фотелја, толку е жена човек роден како маж. Толку.
Не се користи само еден од овие симптоми. Ова ги наведува некои од можните индикатори. Children are typically diagnosed with gender dysphoria if they have experienced significant distress for at least six months and at least six of the following: Ова значи дека ако нема детето воопшто никаков дистрес, па дури да ги има и сите овие индикатори, тогаш не е валидна таа дијагноза.