Ако вака се гледа, тогаш и нивното влегување во вецето е акт со кој се врши дискриминација на цис личност.
Не читаш што те прашувам, ас не те прашав што си,не ме интересира. Дискриминирана во мојот поставен случај ке е жената зошто е принудена вц да го дели со маж,тој човек е по пол маж, а како се чувствува дали родот и полот му се во конфликт, не ме интересира.
Не е тоа дискриминација воопшто. Тоа е исто ко да кажеш дека си дискриминирана што си принудена да користиш веце заедно со црвенокоси.
Еве и јас сум за ова, ама да може да се промени после извршена целосна транзиција. И знам дека ќе кажеш дека не е изводливо за сите транс луѓе, разбирам. Нека е бесплатно, нека одат тие операции преку фондот, ама нема никаква смисла транс лице без извршена транзиција да користи женски простории. Не знам како да ви објасниме дека и за транс луѓето тоа е небезбедно. А ако некој се идентификува како транс жена а не сака да направи операции за промена на пол, кај ќе се постави границата? Како ќе се формулира Законот?
Јас не го тврдам тоа. Моето тврдење е дека дискриминација е базирана на контекстот на категоријата луѓе врз којашто се дискриминира. За цис луѓе тој контекст не постои во случајов. Дискриминација врз цис луѓе би било ако цис жените ги забраниме да користат женско веце.
Ахам, значи тоа што жените уште си имаат страв и трауми од мажи и се плашат за својата безбедност не треба да има влијание. Толку време се бореле жените за да можат да чувствуваат некаква безбедност и сега е тоа небитно. Се што пишуваш на темава ти падна во вода, да бидам искрена. Кога се прави место за одредена група на луѓе да се осеќа безбедно, тоа не треба да ги исклучи чувствата на сите жени, туку треба да се најде поинакво решение. Небитно било.
Какви права да злоупотребувате стрејт дечки со тоа што ќе смените пол. Во една ваква ситуација настрада другар мој на забава од маж што беше облечен како жена веќе ја раскажав случката овде еднаш му пријде транс жена(воопшто не се осеќаше дека е транс) го заведе, се смуваја, му пружи орален секс за до моментот кога дојде да имаат сексуален однос типот да му признае дека е транс жена. Дечкото западна во тешка депресија налет тоа што беше предмет на подсмев од околината кога се дозна. Никогаш ама никогаш не би се согласил со менување на пол, како прво не е етички, друго не е ни природно, може да се злоупотребува и трето е крајно забегано некој да сака да менува пол. За мене родовиот идентитет е ментална болест и треба да се третира како таков а не да се прифаќа како нешто нормално енде
Да, не треба да има влијание врз закони поврзани со транс жени. Вашата борба како жени цела ова време било исклучиво против цис мажи и затоа идеологијата на модерниот феминизам денес го зема и родовиот идентитет во предвид.
Во држава каде што донираме по 100 денари преку СМС пораки за операции за сериозни болести, ова е неприфатливо.
Постои. Принудување на цис да користи исто веце со транс е нефер бидејќи им се гази правото на безбедност. Значи е дискриминација врз основа на полот.
Веќе ти одговорив за правото на безбедност. Не ти е реалистично и статистичко поткрепено тоа тврдење. Не може кој било да каже „Јас се чувствувам загрозена од црни жени и Албанки во вециња и нарушено е моето право на безбедност“ и тоа да го користиме како база за нашите закони без никакви докази.
Јас не го измислив поимот трансфобија, хомофобија или било кој друг. Дефиницијата е таа, и таа не ја измислив. Дали треба да стои фобија во зборот или не треба да стои, не ме интересира баш, поимот е тој и тој го користам. Официјално е така, ти се допаѓало тебе или не. Ако веќе толку ти смета што стои "фобија" во поимите, измисли нов збор што ќе ги опишува "аверзија, страв, омраза и дискриминаторски однос кон луѓето чиј родов идентитет и/или изразување е поинаков од родот кој им е доделен имајќи го предвид нивниот пол" предложи го новиот збор таму каде што треба да го предложиш, нека биде прифатен како официјален збор и ќе го користиме тој. До тогаш, хомофобија, трансфобија, бифобија се валидни и официјални поими и ќе бидат користени како такви.
Човек, не се вади на статистики. За БЕЗБЕДНОСТ збориме. Колку и да се случаи, битни се. Со давање можност за веце на транс, уште повеќе се зголемуваат шансите цис да бидат нападнати од транс или други цис. Транс жена и да не изврши напад врз цис жена, цис маж ќе рече дека има и он право да влезе во тоа веце. И ако тој цис ја нападне, тогаш нема да е само тој крив, туку и трансовите што инсистирале да влезат. Бидејќи ако го немаат тоа право, ни цис маж нема да може да се обиде да влезе, а и да се обиде некој/а би го спречил/а.
Се согласувам. Ама ова што го пиша е голем проблем за трансфобите. Еве, веќе ти укажале дека не треба
Ти пак не сфаќаш дека лепење дијагноза транс на лепе очи е проблемот зашто сите транс жени се потенцијални предатори
Епа ајде да ги забраниме комплетно јавните вециња тогаш, бидејќи нивното присуство ги зголемува шансите луѓето да бидат нападнати од други луѓе. Каков аргумент ти е ова човече?