Што има тоа врска со објективната реалност дека се поугнетени од опшеството? Еве и некои жени можат да бидат најхомофобични суштества. Феминизмот е за подобрување на општествената положба на сите луѓе, главно ориентирано околу родово базирани проблеми, што најмногу влијаат врз жените, ама не е само за нив. Има и помал дел од мажите кои исто така страдаат од овие родово базирани проблеми и феминизмот е исто така наменет за нив.
Не, туку на жените. Така почнал, тоа и останал. Тоа што сакате да го прикажете како umbrella термин, не значи дека е точно. Тоа не значи дека кон феминизмот не можат да се приклучат или да бидат активисти и мажи, туку значи дека политиките со кои се занимава се исклучиво за положбата, проблемите и улогата на жените во општествата во светот. Икс други групи луѓе можат да си креират свои движења со фокус на своите проблеми, нема зошто феминизмот да се занимава со проблемите на тие луѓе.
Бидејќи имаат заеднички непријател: патријархатот. Нема смисла да има посебно движење за мажите што страдаат од патријархатот кога истите работи ги покрива и феминизмот. Можеби почнал само за жените, ама не е веќе реалноста тоа денес, независно што вие сакате да го игнорирате тој факт.
Ај прво научи како функционираат политички движења. Не е ова 4то одделение па ќе бидам во друштво на Ирена, пошто двете ја мразиме Сузе. Заеднички непријател бе.
Мажите не страдаат од патријахатот, тоа е целата поента лол. Патријахатот не е дали секој маж е индивидуално задоволен од него, општеството автоматски функционира во полза на мажите.
Ти не го разбираш патријархатот воопшто. Патријархатот има негативен ефект врз мажите што не се претплатени кон традиционалните машки вредности. Јас не сум му го смислил името. Вие сте игнорантни ако не сте свесни како модерните феминисти размислуваат денес. Вашето движење што мислите дека е феминизам не е воопшто тоа.
ЛГБТ си го стави и феминизмот под своја закрила без прашање, што остана да стои на ѕидот на срамот? Карен и белиот маж?
Јас, жена, девојка, не го разбирам патријахатот? Пу бе да ти се плукнам у фаца. Еве плачам за тие мажи на кои им е тешко, се надевам дека ги теши тоа што утре на работа повеќе ќе заработат од жените.
А зошто очекуваш дека сите жени го разбираат патријархатот? Еве ти имаш комплетно патријархални однесувања кон транс жените, па не само што не го разбираш, туку и го поддржуваш.
Ама ова едноставно не е точно, смешно е да го кажеш тоа. Геј мажите, иако се геј, пак се мажи. Колку и да се дискриминирани од било кој, мажи или жени (поради сексуалната ориентација), пак се мажи. Не е дека јас бирам да имам одредени привилегии оти сум се родил маж, едноставно е такво општеството се' уште. Феминизмот првично е создаден баш од тие причини, што мажите отсекогаш имале привилегии и ги користеле за угнетување на жените.
Твоите привилегии како маж не се доволни да ти ги урамнотежат непривилегиите што ги имаш како геј личност.
А бе мора да се бори баш за Н И В Н И Т Е права за да го прифатат, не дај боже да е само за жени. Инаку не се веќе активисти. Хахаххаа он не знае, ти ќе му кажеш )))
Тоа им беше нивната поента. Дека жените се оние со најмногу непривилегии во општеството и затоа феминизмот треба да е само за нив, што воопшто не е точно во глобала кога ќе внесеш малцинства во дискусијата. Ама интерсекционалниот феминизам не го интересира тоа, во право си. Затоа ги зема расите, родовите и сексуалните ориентации во предвид и е наменет да ги реши сите нивни проблеми независно од ниво на привилегија.
Абе би било идеално никој никого за ништо да не лаже, ама еве да речеме женет нема да ти каже дека е женет, ќе се опнете и тоа е тоа. Зборуваме за one night stand. За врска апсолутно, мора да знае, како што ваљда и други работи играат улога, пример еве не сум транс ама немам јајници (рецимо), чесно и фер е да кажам на партнерот early on. Убо си прашуваат во матично дали сте запознаени со здравствената состојба на идниот сопружник де Ама за онс, идејата е да се "опнеш", а не да оправаш животни прашања. И женет да е, и транс да е, и шознам, свашта може да биде, реалноста е дека ако "не го убиеш" пошо женет, ама "го убиеш" пошо некад имал вагина, трансфоб си. Јас лично не би имала онс, но ако веќе имам и испадне транс т.е. некад била жена, јебига, нема ништо морално и етичко во онс, сите меѓусебе се користиме така за секс, реално.
Еве и овој трансродов месар не и кажал од прва на девојката дека е транс, ја однел во неговата спална соба и повеќе пати ја силувал. https://a1on.mk/world/transrodov-mesar-namami-devojka-vo-avtomobil-ja-zlostavuvashe-27-chasa И знаете сега што ќе се случи? Трансџендер активистиве ќе приговараат зошто медиумиве му се обраќаат во машки род на типов, бидејќи нели тој е „жена“. Морe марш у седум лепе!