Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансродови лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од EvAngelos, 16 октомври 2018.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.657
    Допаѓања:
    39.471
    Статистика да не правеше изминативе години кој од што се самоубил? Да не иделе семејствота по комшии да раскажуваат дека не го прифатиле детето како транс па се случило што се случило? Озбилно си без осет.

@see.emily.play ова што го пишуваш за траумата може да е валидно и да игра некоја улога кај дел од случаите. Ама колку што знам, нема доволно истражувања и не знам ни дали би имало, нели. :) :?:

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ако јас немам статистика како вие имате пошто главен адут ви е - самоубиство? Вие да не одевте од врата до врата?

На *Amethyst*, Peanut Butter и fana им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.979
    Еве го линкот де, 2 поста поназад https://sciencenorway.no/forskningn...he-right-to-their-own-gender-identity/1442568
    Како се менува родов идентитет на дете од 6, формално правно?

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.107
  5. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.657
    Допаѓања:
    39.471
    По сите официјални статистики и сведоштва суицидалноста е огромна кај транс луѓе. Ама добро и тоа сигурно го измислиле.

Последна измена: 20 мај 2023
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.979
    Која статистика? Од која држава? Колку е тоа огромна? Од што зависи?
    И дали анксиозност, депресија, преживеано насилство, привлечност кон спротивен пол, се лечи со блокери на пубертет?

Да не беше жално ќе беше смешно, ама не може истовремено ,,некоја си статистика, од незнам кога и каде,, да биде алфа и омега и на транс пропагандата и истовремено истата таа статистика да биде како мисконцепција, вооружување за анти-транс десничарите. А ако не сте спремни да истражите подлабоко, не мора баш за тие камења да се фаќате.

На *Amethyst*, VDT2906 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Затоа што не можеле физички да транзитираат, со хормони и терапии? Пошто за тоа правиме муабет, животозагрижувачка ситуација која бара операција. За прифаќање на транс популација и толерантност и јас сум за, се додека не измислуваат свои правила и менуваат биологија во учебници, ме нарекуваат мене цис, му велат на моето дете да размисли добро дали е машко или женско и сличне пичке материне. Процент на суицидноста е земен од транс луѓе кои покрај ова се бореле со еден куп ментални болести. Прашањето е, што дошло прво, прашањето е дали им била дадена соодветна психолошка и психијатриска помош ко основа...веројатно не.

На *Amethyst*, fana, Amellie13 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.781
    Од се' што јас имам читано, барем оние кои оставиле "порака" зошто, секогаш е неприфаќањето.

И ок, разбирам, не е ич убава состојба да не си прифатен не само од општеството, него и своето семејство.

Слично беше со геј заедница пред неколку децении, тој број на самоубиства опадна со се' поголемото прифаќање и разбирање на геј луѓето.

Само затоа мислам дека транс не припаѓаат под овој чадор, геј се раѓаш, геј не се менува (како ни стрејт), геј е факт.

Транс допира во една точка што е "болна" (и со право) кај половите (не родовите), посебно кај нас жените.

Ок е да се прифатат, тука се, постојат, нема "терапија" што ќе ги премисли дека се друг род, НО, мењање на биолошки факти е недозволиво.

Геј заедница не пробува да промени биолошки факт. Транс - да. И тука настанува проблемот.
    Исчитав.
    Боже ме сачувај.
    Им треба дозвола од барем еден родител, ама дете 6 годишно знае кој род е?! Дете 6 годишно нема перцепција за род воопшто, СВАШТА.
    Па мислам дека е дел и од оваа тема, не знам по која основа да ги поделам мислењата.

На VDT2906 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.657
    Допаѓања:
    39.471
    ....и каде јас напишав дека треба да им се вика на мали деца да размислат дали се машки или женски? Коментирам за едно нешто, не додавајте друго. За другиот дел се согласувам.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Процентот нормално е да се намалува кога повеќе луѓе отворено кажуваат. Ако порано сите се криеле и од 100 реално транс само 10 кажале дека се транс, 2 се убиле, тоа е 20 проценти од 10, не од 100. Ако денес од тие 100, 80 кажале дека се транс а двајца се самоубиле, се рачуна 2 од 80, значи 2,5 проценти. Ист број на луѓе транс, ист број на самоубиства, процентот од 20 на 2,5. Чисто ко пример.
    Секако дека има улога и прифаќањето или не, не негирам и не сум против ко што кажав.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.107
    На пример, посебна е дискусијата за луѓе кои транзитираат и менуваат биолошки пол.
    Посебна е за родот и дали некој е нон бајнари да речеме, што има врска само со родот, а нема врска со полот.
    Исто и ова со децата спаѓа во родови улоги.
    Дискусијата може да се подели така, ако зборувате за родот и општестовото тоа е за другата тема. За транс како што се водеше дискусијата досега овде беше во ред, за биолошки пол, за транзитирање и така натаму.

На CameliaMiller и theowndemon им се допаѓа ова.
  13. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Tie sto tranzitiraat se transeksualci.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.979
    На пример дискусијата си беше во темата за род, ама некој ја префрли овде. Од кај ќе излезат тие транс деца и луѓе, ако не од родот? Тие деца на блокери на пубертет, десетгодишни на пример, за во која тема се?

15. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    На *Amethyst* и Gosh им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Тоа не можеш со сила да го постигнеш, постои понуда и побарувачка, отприлика така се движи светот.
    Жените пример почнаа да одат на работа пошто се јави потреба од работна сила, пошто со една плата веќе одамна тешко или воопшто не може да функционира едно семејство. Пошто сфатија дека кога не зависиш од маж, помали се шансите да те контролира и малтретира. Видоа дека и тие имаат желба за кариера и напредок, некои дека не сакаат деца и брак...се е тоа во нивна придобивка плус и на мажите им олесна, не е цел финансиски товар на нив,затоа се сменија работите и цел свет (отприлика) се прилагоди на новите правила. Сите среќни и задоволни.
    Која придобивка ја има светот од zer, zir, пишување глупости во учебници, поттикнување на мали деца да размислуваат дали сакаат да се клукаат со хормони и операции да прават затоа што минимален процент смета дека така ќе е подобро за нив, да ме нарекуваат мене цис оти жена не сум била по нивно... Кога пробуваат секаде да наметнат свои убедувања со кои не се согласува мнозинството...тоа е тоа што ги прави во најмала рака антипатични.

На Scott Weiland, *Amethyst*, Cosmi и 2 други им се допаѓа ова.
  17. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.107
    За овде се зашто се транс.

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.167
    Прифаќањето на транс лица не може да биде исто како прифаќање на геј лица. И претходно имам кажано зашто.
    Ако си геј, само сакаш со партнер да шеташ слободно и да имаш право на брак. На никој не му се мешаш што и како прави во животот.
    Транс сакаат во соблекувални, спортови да влегуваат. Па тука плус го имаш и бизнисот со хормони и операции. Па може си се покајал па ајде пак операции.
    Кај геј и да сфатиш покасно дека си геј или не си, тераш даље со животот, биднало што биднало. Ама не е исто тоа со транзиција која има трајни и скоро неповратни последици.
    И затоа уствари транс изгледаат најдискриминирани зашто нивните решенија се скоро невозможни без некој (друг) да биде оштетен.

На *Amethyst*, Cosmi и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Очигледно во темава има проблем што знаете да размислувате црно-бело.

Тоа што јас сметам дека транс луѓе смеат да постојат и да бидат какви што се, не значи дека подржувам neo pronouns, микро поделба на сексуалноста и родови или автоматски го одредува моето мислење за транс лица во спорт. Колку сте плитки за да не го разбирате тоа...

А инаку доколку сме послободни да прифатиме да се секој однесува, облекува и изразува како сака, толку помалце ќе има потреба за they/them и gender neutral родови итн.

А ако сакате сите жени да се женствени, сите мажи да "се мажи" тогаш тоа е дрскост и никад нема да се деси нити имате право да го барате. Сакате да ги затворите луѓето во некои затвори според ваши мери и тоа да е човештвото. Епа не иде..

На Nausicaa, crimson, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.354
    Допаѓања:
    113.122
    Попаметна реченица немам прочитано на форумов од ко сум зачленета :bow:

На VDT2906 и *Amethyst* им се допаѓа ова.