Со каква терапија се почнува на 2ри ден за природно-модифициран циклус? Мене докторот ми рече да отидам на било кој ден од 2ри до 5ти ден, мислам дека сака да одиме на трансфер со природен циклус. Дали има предности на еден протокол наспрема друг, како одлучува докторот по кој протокол ќе се оди?
И јас така бев, на 14ти ден од циклус па на 16ти пак и тогаш примив стоп инекција и после 5 дена правев трансфер.
Од што зависи дали ќе биде на природен циклус?Јас правев еден трансвер на природен со замрзнати бласто но неуспешно.Сега овој месец ќе правам пак трансвер.Кај мене се е во ред и цикус и овулација само ми одстранети јајцеводите.
Nema prednosti, sekoj organizam e razlicen. Spored vasata dijagnoza si odlucuva doktorot na koj pritokol ke ve stavi. Obicno prvo se pocnuva so priroden ciklus, ali sepak soglasno istorijata na sekoj pacient razlicno se primenuva. So srekja
Девојчиња, ми се ближи 9ти ден од циклус и треба да идам на ехо. Сеуште примам триптофем по пола од 21 ден на претходен циклус, почнав со естрофем од прв ден на овој циклус и од трет со клексан, деновиве треба да вметнам и аспирин. Ме интересира што да очекувам од тој преглед на 9ти ден. Дали тогаш ќе ми го закажат трансферот или ќе треба пак да идам. Какви се вашите искуства? Во глобала до сега никогаш не сум имала тенок ендометриум, секогаш ми бил како што коментира докторот совршен за соодветниот ден кога ме прегледува, се надевам и сега ќе биде така.
Најверојатно ќе ти го прекинат триптофемот и ќе мерите естрадиол. Во зависност од тоа ќе ти прилагодат доза на естрофем, ќе се следи ендометриумот до каде е. Мислам дека ќе имаш уште некоја контрола пред да закажете трансфер. Би требало веќе да се вклучи и аспирин, ако имаш мутации и препорака од трансфузиолог. Мене мислам на 7 ден ми го вклучија.
Вклучен е да, треба да почнам од утре мислам, треба да проверам во шемата. Фала ти мила. Кога мислиш дека ќе ми биде следен преглед?
Ако не се лажам на 2-3 дена ми закажуваа, ама јас прва контрола имав на 12 ден. Како и да е имав уште 2 контроли и на третата веќе ми го закажаа трансферот.
Претерано е! Ќе пробам да се ценкам, попуст за стар муштерија грр хаххаха. Поевтино ќе ми дојде во Скопје да ги префрлам и пат барем нема да трпам. Фала за инфо!
Девојки, дали некоја од вас има правено трансфер на природен циклус, ама конплетно природен дури и без тригер/стоп инекција?
Дали тоа значи дека не примавте баш ништо? Како одредивте овулација, само со следење на LH и ехо? Јас бев на природен циклус но примив стоп инекција (како пред пункција таа), но потоа настана грешка во терапијата и го откажав циклусот. Сега докторот вика да одиме наредно со стимулиран циклус, а кај мене стварно не гледам потреба од тоа. Единствено што ќе биде полесно да се пресмета денот за трансфер.
Kaj mene nastana ovulacijata prirodno. Samo progesteron i kleksani posle primiv. Ne bese uspesno. Sega pak so ist protokol idemo. Pa ke vidime.. Mnogu polesno e da se odredi denot na transfer so kontroliran ciklus i zatoa doktorite mislam deka povekje ja koristat taa varianta. Mojot doktor ima transferi i vo nedela. Pa eve me vikna mene za da me gleda vo eho ova nedela, za tocno da znae kolku mi e porasnat folikulot pa da vidime koga ke ovuliram. Po iscrpuvacki e kako procedura zasto doktorot mora nekolku pati da te vidi. Ama primis malku terapija, I toa mislam deka e mnogu vazno.
Od se sto imam citano, najpreporacliv i pozdrav za organizmot e prirodniot ciklus. Po pravilo ako se ide by the book, treba da ti sledi doktorot LH i Est i progesteron za tocno da se utvrdi dali ke imas dobra ovulacija. Kluc za uspeh e dobra procenka na ovulacijata i normalno dobar endometrium. Embrionot normalno e biten, ama veke cim e zamrznat, ne misli na toj del, tuka ne mozes da kontroliras kvalitet ili ne. Spored mene za uspeh e bitno mnogu posvetenosta na doktorot poveke pati da te vidi na eho i da ti sledi hormoni. Sekako sekoj mesec, zavisno od godinite, nemame dobra ovulacija, jas barem nemam, pa mozebi ako ovulacijata ne e dobra, podobro e da se poceka nekoj mesec, da nacekas dobra ovulacija, kade uspehot bi bil podobar. Eve link ako sakas da procitas https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(18)31746-1/fulltext So srekja