Pokraj koi dokumenti? Site onie i ko za vaucer sose spermogramot na primer sto e skroz nebiten sea? Izjavata notarski zaverena?
Jas koga se javiv vo fondot Skopje mi kazaa mozi spermogram star kopija, za mazot samo toa od strana na dokumenti dokolku pravime transfer so zamrznati embrioni. Izjava mi rekoja deka se soglasuvame da gi iskoristat embrionite potpisana(ne kazaa za zaverka) potvrda od bolnicata deka imame zamrznati embrioni (ne postara od 1 godina) i ostanata medicinska dokumentacija celosna za zenata sto bila objavena na nivnata web strana. E sega okolu spermogramot neznam dali da se nosi kopija, star od 2020god..ili da se pravi nov skepticna sum okolu toa ...
A kako se dvizat cenive sea za transfer? Jas posledno 2020 vo remedika plakav okolu 20.000 mislam. Stvarno se debilni malce so pravilnicive mora da skratat neso od dok koa e vakov slucaj nema poenta se jovo nanovo
Јас кога правев на природен ,до трансфер ништо терапија освен клексани, одев на ехо само и пратевме овулација . На денот на трансфер една овитрел примив и продолжив со утрогестан и клексани после трансфер.
Девојки Вие што поднесувавте во скоро време документи за второ ивф со замрзнати ембриони дали поднесовте и потврда од подрачната служба на фондот за претходно искористено право на БПО. Во фондот ми кажаа дека по ново не требала таа потврда а на веб страната во задолжителна документациија стои и таа потврда.
Изјавата не треба заверена а во однос на док подолу имаш објсснувсње што и зошто извадов. Можеби нема потреба од нов но ние веќе имавме направено еден. Јавете се и прашајте за најсигурно
Сакам да споделам информации за сите кои собираат документи за трансфер на замрзнати ембриони преку Фондот. Два пати се јавив во Фондот во Скопје кај една докторка која многу фино си ја врши работата и детално ми објасни што е потребно. Особено сакам да нагласам неколку важни работи: 1. Изјава: Потребно е ние самите да направиме изјава (со пенкало или компјутерски напишана) дека се согласуваме да ги искористиме замрзнатите ембриони, односно дека бараме одобрување на ваучер за трансфер на ембриони да нагласиме. Изјавата треба да биде потпишана и од апликантот и од сопругот. Оваа изјава им била многу битна. 2. Документи кои треба да се достават: 2Д или 3Д ехо,ПАП тест ,Микробиолошки брисеви,Брис за хламидија,Тестови за хепатит Б, хепатит Ц и ХИВ,Крвна слика,Хормони на 3-ти ден Отпусна листа од пораѓај (доколку има) Лапароскопија или друга интервенција (ако има) Извештај од претходна постапка, Потврда за замрзнати ембриони од болницата (не постара од 6 месеци – оваа им е многу битна),Извод од родено дете,Венчаница,Предлог од матичен гинеколог За мажот: спермограм (може и копија) Се надевам дека ова ќе им помогне на сите кои се во процес на собирање документи.