Трансфер со замрзнати ембриони

Discussion in 'Бременост' started by kukla21, Apr 1, 2017.

1. eta

eta Популарен член

Наскоро треба да правам ин витро со смрзнати ембриони. Би сакала вие што сте со успешна приказна, да ми објасните како ги поминувавте тие 14 дена од трансфер до вадење на бета. Како се однесувавте? Колку мирувавте? Колку се движевте? Во врска со домашните обврски (како приготвување ручек, миење садови) работевте ли нешто? Јас зад себе имам три неуспешни ин витра, и уште сум во недоумица како да се однесувам после трансфер. Ако сакате да ми објасните малку по детално.

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@Nina 2014 кај мене не се следеше овулација. Кога ендометриумот беше идеален, тогаш закажавме трансфер. Пиев само витамини и естрофем. Не знам какви техники користат во ремедима, ама по тоа што го читав на нет и како ми објасни докторот, многу ретко се случува да има неуспешно одмрзнување.
    @eta мене душата ми бараше да лежам. И лежев. Ко за чудо ич не ми лречеше лежењето :) Претходно де грб ме болеше, де се укочував.. овој пат не. Не ми беше ни досадно :)

mimidjon, mac82, @nn@ and 1 other person like this.
  3. Tukituki

Tukituki Популарен член

Мила кај мене идевме на природен циклус значи без естрофем. Чекавме овулација и после 5 дена трансфер направивме.Ја имам долги циклуси па овулацијата ми беше дури на 21 ден,на ехо почнав од 12ти ден и одев преку еден ден за да знаеме точен ден на овулација. Од ден на овулација почнав со дабрастон,и уште ги пијам. Консултирај се со докторот ако планира на природно можеш да го фатиш овој циклус,ако почнуваш со естрофем ќе треба да чекаш нареден. Кај мене докторот несакаше да ми даде естрофрм,ми рече мн се поголеми шансите кога е пророден циклус.
    За одмрзнувањето ич не му ја мисли ќе биде се во ред. И овој пат со висока бета.

Првите 3 дена строго лежев,станував само за до вц.После почнав да си потфаќам по дома,ќе замијам некој тањир па ќе одморам,и така на рати. Ама пак претежно лежев и седев. Искрено и уште сум на тој принцип,поголем дел од денот си лежам тс седам домашни обврски само садови и ручек потфаќам,друго ништо искрено сум заборавила усисивач да држам :D
    Ама како што вика кукла мене така ми одговараше и така ми беше убаво,што значи прави како тебе ти е добро и како ти се чувствуваш убаво.

Last edited by a moderator: Jan 29, 2018
    Meckicja, eta, @nn@ and 1 other person like this.
  4. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Znaci mojava konstatacija deka e potrebno zolto telo, nema vrska :)
    Tnx @kukla21

kukla21 likes this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас одмарав повеќе само првите три дена. Потоа почнав да шетам малку. Втората недела веќе почнав да одам на работа. Трансферот ми беше успешен и сега од тој имам 2 годишен син.

pepapa, malifesent, eta and 2 others like this.
  6. kukla21

Има неколку протоколи (бар по тоа што читав на нет). Некои со супрефакт почнуваат циклусот пред транафер. Зависи од проценка, а и пракса на докторот :)

7. eta

eta Популарен член

Благодарам @kukla21, @JoyJoy, @Tukituki. Ми помогнавте со вашите совети. Се надевам дека овој пат ќе имам успех :*

8. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Здраво девојки, некоја од вас да направила трансфер на замрзнати ембриони во Њу Борн, ме интересира колку пати се оди кај докторот дека не сум од Скопје и што предходно треба да имам испитано? @pepapa мислам ти ќе правеше ,што стори?

9. pepapa

pepapa Популарен член

Trebase da pravam ama poradi x pricini nema da pravam godinava

10. stevemila

stevemila Форумски идол

Pocnav pocesto da ja citam temava.Razmisluvam valjda za vtoro^_^

11. Annah87

Annah87 Истакнат член

@stevemila и јас почнав да размислувам за второ, а малиот ми е 4месеци. Не сум нормална :$ А докторот ми кажа две години да поминат... е сеа незнам дали две години од раѓање до раѓање или две години од раѓање до бременост.
    Туку ме интересира дали за трансфер со замрзнати ембриони може да се земе ваучер или приватно си плаќаме. Јас си имам две ескимчиња во Систина. @kukla21 можеби ти си запознаена со ова.

stevemila likes this.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

za zamrznati embrioni fondot ne pokriva nisto se si e na privatno

Annah87 likes this.
  13. kukla21

Сама плаќаш. 2 год, а? Баш ќе го прашам колку пауза треба. :)

Annah87 likes this.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Mene Trajkovski mi kaza malata koga ke e 1god i dva tri meseci moze da pocneme.Taman dur se rodi dve god ke minat.I mene me interesirase istoto.Imam eden vaucer ostanato.Pa da iskoristam samo transfer,eho i ispituvanje hormoni ako moze.Terapijata da ja iskoristi nekoja zenicka so ima potreba.Jas imam 4 zamrznati

bilje, Meckicja and Annah87 like this.
  15. Annah87

Annah87 Истакнат член

@kukla21 Баш прашај го Митко колку размак треба од една до друга бременост. А, колку чини само трансферот, се сеќаваш?

16. kukla21

Мислам 27 платив. Секако нон стоп се менуваат цените и дур стасаме до трансфер ќе биде 30 :)

Annah87 likes this.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Ау не сум била само јас што веќе размислува да си земе некое ескимче. Јас имам 6 замрзнати, си викам да си земам две, па и близначиња да се нема да ми падне тешко :rofl:. Мм да ме чуе дека пак размислувам за близначиња параноја ќе го фати.

18. pepapa

pepapa Популарен член

Drugarka mi ima bebe 12m a saka da pravi transfer so zamrznati megjutoa doi i doktorot i rekol togas da odat na skroz priroden ciklus, sega e vo golema dilema sto da pravi bidejki ne saka da go odbie maliot a saka i mora da pravi transfer so zamrznati bidejki uste nekoj mesec i trae zamrznuvanjeto, bara sovet od mene a jas navistina neznam sto e naj pametno da ja sovetuvam bidejki i jas bev vo ista dilema megjutoa i od finasiski aspekt resiv da pravam ponatamu transfer, daj kazete sto da ja sovetuvam, dali se pogolemi sansite za uspeh koga se odi so terapija ili ne se znae nikogas i dali ima uspeh na priroden ciklus

19. Tukituki

Tukituki Популарен член

Ја правев трансвер на природен циклус 10+ сум сега.

stevemila likes this.
  20. pepapa

pepapa Популарен член

Cestitki so lesno, ne primase nikakva terapija i kaj koj dr pravese?