Zdravo devojki denes mi e 18 den od transfer bremena sum ama od vcera pocna malo krvarenje pa se plasam ne znam dali e normalno?
Кај д-р Трајковски сум. Ја даваат обично за ендометриоза. Јас имам миом ама ќе видиме дали ќе помогне.
Zdravo devojki ako moze iskustva so embrio transver so zamrznati embrioni.Imav edno neuspesno ivf pa sega sakam da odam povtorno ve molam za iskustva
Врати неколку страни назад, јас правев и успешен ми беше трансферот. По второ инвитро а трет обид заради хиперстимулација. Пред да правам цела оваа тема си ја исчитав,пробај и ти, има доста искуства овде.
Здраво. Јас имам искуство со 3 крио трансфери досега. Статистички гледано, успешноста на замрзнат и свеж ембрио трансфер е скоро иста. Има многу детали, не знам што точно те интересира. Прашај слободно.
3 крио трансфери во Ремедика. Дијaгностицирaн ми е одамна синдром на полицистични јајници (PCOS) и засега тоа ми го наведуваат како главна метаболитичка причина за проблемот со неуспешни трансфери. Инаку бев со краток протокол на индукција (8 денови), добиени 13 ооцити, оплодени 6, замрзнати 5 ембриони (3-ти ден). Развив средно-тешка хиперстимулација после пункцијата па мораше да ги замрзнеме сите 5 ембриончиња и одложиме транфер. Во однос на тоа кога се почнува со припрема и како е процедурата - еве закачувам мој пост од претходно баш на ова прашање. Се надевам нешто од ова ќе ти помогне.
Девојки, дали некој има искуство со Decapeptyl Depo 3,75? Ми дадоа да ја примам 6 недели пред трансфер. Ја ставив на 3ти ден од циклус и денес - на 10ти ден односно по една недела одкако ја ставив имам крварење . Дали нешто се чисти од неа или сум добила пак?
Здраво другарки ќе може ли да ме упатите како оди постапката при трансфер со замрзнати ембриони,од кој ден од циклус почнувате со терапија,на кој ден е трансферот...секако имам закажано со докторот за пред циклус консултација само ме интересираат вашите искуства
Еве закачувам мој пост од претходно, со објаснување за процедурата за крио трансфер, според мое искуство. Во однос на тоа на кој ден од циклус ќе биде трансферот, тоа е интересно прашање, баш тој т.н "open window" што е различен за секој. Најмногу зависи од тоа како напредува ендометриумот, како реагираш на терапијата и отприлика кој ден би имала овулација. Сум имала трансфери на 14ти, 17ти и 18ти ден од циклус. Често ми мереле и навлезеност на крвни садови во ендометриумот (на ехо) за поточно утврдување на денот. Во врска со процедурата после крио трансфер, постапката на трансфер трае кратко (10тина мин во сала) па ќе те задржат околу 2 саати да полежиш и те пуштаат дома. Продолжуваш најчесто со истата терапија од претходно, до ден на bhcg тест.
Ќе може мислење ваше според што одлучуваат за трансфер дали на природен циклус?Кај мене д-р сака така да пробаме ако се создадат услови,и дали во тој случај по трансфер даваат терапија или можно е без терапија? Збунета сум некако без терапија ми е чудно...
Да ти се придружам И мојот крио ќе биде скроз на природен циклус. Од терапија ќе ти дадат по трансфер прогестеронска поддршка, можеби уште нешто, не се секирај. Плус витамините што ваљда уште од претходно ги земаш. Кој доктор те води?
Кај д-р Трајковски сум ми кажа на втор ден да мерам прогестерон и да му се јавам идеата е за природен циклус ако нешто у меѓу време не се смени,ти кај кој доктор си,кога ќе правите...до сега имаш правено?