Трансфер со замрзнати ембриони

Discussion in 'Бременост' started by kukla21, Apr 1, 2017.

1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Немам правено досега трансфер, крај на март имав пункција и замрзнав ембриони ради хипер. А во меѓувреме средувам и инсулинемија, покачен шеќер, пијам Имприл и други витамини да го подготвам организмот...Ќе одам октомври на преглед, па тогаш ќе видиме што ќе ми каже и како ќе го закажеме. Кај Димитров сум.

2. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Епа со лесно подготовки (fingers) јас пред тебе ќе кршам мраз :lol:

LunaGrey, princess5, DTN and 2 others like this.
  3. DTN

DTN Популарен член

Еј здраво :) Сега дури ве читам.
    @ladystardust ти одговори подобро од мене. Мене искрено секогаш ме бунат овие називи природен циклус, скроз природен, природен-модифициран, стимулиран, итн. Јас досега сите 3 крио трансфери бев со стимулиран циклус (во главно Choriomon, естрогенска и прогестеронска поддршка). Плус, јас имам мн нередовни циклуси, па за 2 трансфери со Дабростон ми иницирале циклус. Само за еден трансфер решив да сменам и почекам мој циклус, па да темпираме припрема за трансфер на мој циклус, неинициран со Дабростон. Како решаваат дали природен или стимулиран циклус? - по моја логика мислам дека најмногу зависи дали состојбата дозволува (редовен циклус/овулација, хормони без значителни отстапувања.. ) па нема потреба од многу стимулации. Можда грешам, во мојот случај не ми ја понудиле варијантата природен циклус, бар досега. Ви држам среќа на двете (fingers)(fingers)

4. Kris80

Kris80 Форумски идол

Во право си
    Јас одев така, јас немам никаков проблем сем намалените резерви и годините.Добивам на 26 дена без исклучок од кога паметам за себе. Јас бев стимулирана со мн мали дози само бемфола и цетротиде, незнам кој назив е, ама др ми рече “ ќе одиме на пр циклус”
    Како и да е нареден петок имам трансфер на едно и единствено ембрионче :inlove:

5. KonstantinaM

Фала на одговорот и јас така сфатив дека доколку има природно ок услови за трансфер и не мора веднаш терапии,со тоа што веднаш почнувам со проверка на даден хормон,па ехо па други хормони за да видиме дали ќе оди по план,ако нешто тргне наопаку најверојатно ќе се одложи за следен циклус :?: барем така сфатив...како и да е за убаво да е кај сите :inlove::hug:(fingers)

6. KonstantinaM

Леле ајдее со лесно (fingers):inlove::hug: ќе биде успешно ќе видиш :angel:кажи како ќе поминеш.

7. ladystardust

Баш така е. За природен циклус потребно е да бидат исполнети следните услови: редовни овулации (и менструации), задоволително ниво на прогестерон, оптимална рецептивност на ендометриумот и синхронизираност помеѓу развојот на ембрионот и созревањето на ендометриумот. Мојот доктор знаеше дека имам редовни менструации на 27-28 дена (и овулации на 13-14 ден) и рече така ќе пробаме. У меѓувреме после пункција малку ми се поремети циклусот и сега добивам на 26-32 дена, па ќе видиме сега кога ќе идам на преглед што ќе каже и дали ќе тера со првичната замисла.

FET на природен циклус има повеќе предности бидејќи нема потреба од додатни хормони, нема нус појави, и се разбира со тоа се и трошоците редуцирани. Во однос на процентот на успех, сум читала и нема разлика меѓу природен и стимулиран FET.

Last edited: Sep 12, 2020
    _Vera_, princess5, DTN and 2 others like this.
  8. KonstantinaM

Се нервирам од секој ќе слушнеш различно мислење и ти се мешаат мислите...пример некои трансфер без поддршка го сметаат за пропаднат трансфер :worried: доктори се верувам знаат што прават...баш ми е безвезе ;( глупо е јас да барам терапија ако тој смета дека не треба...

snegulka7 likes this.
  9. princess5

princess5 Форумски идол

Нека не ти се мешаат... и кај мене докторот прво предложи за следен трансфер да е на природен циклус а по резултати од хормони и ехо сепак реши да идеме со триптофем... но сеуште не сум почнала (затоа остај на докторот тој најдобро би знаел и одлучил што и како треба)

KonstantinaM, DTN and snegulka7 like this.
  10. KonstantinaM

Фала ти...свесна сум дека докторот си го знае редот,ама кога секој од страна ќе си даде право за мислење и после ме фаќа паника,останува да му верувам на докторот и да пратиме ситуација :angel:(fingers)

princess5 likes this.
  11. KonstantinaM

А кога ќе почнеш?

12. princess5

princess5 Форумски идол

Ќе видиме наредна недела ќе одам на консултации па што ќе каже...

KonstantinaM likes this.
  13. KonstantinaM

Ајде па кажи (fingers) да си бидеме поддршка ;(:hug:

princess5 likes this.
  14. Bebee1

Bebee1 Истакнат член

Здраво сакам да прашам дали знаете колку пари е замрзнување ембриони во систина за една година

15. Kris80

Kris80 Форумски идол

За Систина незнам ама ако ти одговара во Ремедика е на ембрион 9000 ден. Два 18000 итн.....Порано беше 44000 на пет години без разлика колку имаш. Некаде од април месец имаат сменето во цените. Ова ти е сигурно, јас толку платив.

16. Bebee1

Bebee1 Истакнат член

Јас сакам да правам во систина ин витро прво ама многу е скапо за замрзнување 49 000 за една година. Незнам дали може на едно место да правиш а на друго да ги замрзнеш

Shkolka@ likes this.
  17. Kris80

Kris80 Форумски идол

Уф,тоа не би знаела да ти кажам. Нека каже некоја друга. Веројатно и тоа може ама да не се плаќа и тоа па да ти испадне.......малтене исто

18. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Во принцип исто ти е,само во Борн е поефтино замрзнувањето ама па трансферот е поскап од другиве.

princess5 and Kris80 like this.
  19. ladystardust

Како мислиш во една клиника да правиш ин витро (пункција), а во друга да замрзнеш ембриони? Нема никаква логика. Па и за да ги транспортираат ембрионите од една во друга клиника треба после оплодување да ги замрзнат. Ако финансиите се голем проблем, тогаш не замрзнувајте воопшто, правете свеж трансфер со најдобрите ембриони.

20. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Zdravo borci, prvoto dete 4g mi e so IUI 6ta inseminacia, za vtoro 3 napraveni neuspesni, sakam na posigurna varijanta da odam, koi clenki ke sakaat da mi odgovorat nekolku prasanja:1. Samo pravite punkcija vo ciklus pa odmarate ili transfer plus zamrznuvanje? 2. Kako se podnesuva hormonalnata terapija do punkcija i do transfer(znam deka e individualno ama sepak ke mi znacat mislenja) 3. Dali nekoja pravi ivf i pokraj anksioznost i panicni napadi, kontrolirani so lekastrva? 4. Dali e opasna hiperstimulacijata? Borbata za prvo dete si go zede danokot, na psiha, sobiram sili za vtoro bi mi znacela poddrska. Mojata ja imate, se e polesno ne se zaborava toa ama blednee sekako, so dete zivotot ima druga dimenzija. Sekoja maka se isplati ❤️ Na site vi prakam baby dust, za dve linii. ❤️