Здраво За првото прашање, зависи што ќе ти каже докторот, на некои им кажуваат така, но тоа е со причина, дали од хипер, дали поради некои х други причини. Кај мене ги враќаа секогаш после пункција два три дена, а останатите ембриончиња ги замрзнуваме. Второ, за хормоналната терапија јас ја поднесував супер, немав никакви нус појави. За третото, незнам што да ти кажам, немам искуство, но од време на време после тфансфер знае да ми прелета некоја мисла, но само за момент. Штом сме на овој пат, мора да сме храбри За хипер, не сум запознаена толку, секако дека тррба да се следи и да се слуша докторот. Обично се пијат повеќе течности, но ако се примети нешто друго одма треба да се контактира докторот. Ти посакувам успех, што и да одлучиш и да бидеш храбра до крај Тука сите си даваме подршка, затоа е и овој форум
Za punkcijata jas ne odmarav za zamrznuvanje jas nemav za zamrznuvanje embrioni I nez kako e mene transferot mi bese so svezi embrioni edniot petkletocen drugiot osumkletocen vrateni na treti den inace po et se odnesuvav najnormalno samo ne odev na rab si zemav boleduvanje za hiperstimulacija ne se plasi te pratat drna eho I pratat estradiol za psihata I kaj mene si go zema danokot dobiv depresija vo bremenosta da napomenam ova mi bese treto ivf prvite dve bea neuspesni tretoto bese uspesno i sega imam kerka 21 mesec i ne planirame vtoro dete veke oti se izmacivme 13 I pol God za kerkickata ni I ednostavno rekovme so mm dovolno e no toa si e veke individualno i licno nesto koj kako si saka I jas imav tri inseminacii pominato no kaj meme bea neuspesni
Поддршка до тебе Дали ќе има трансфер со свеж ембрион зависи од повеќе фактори како хормоналниот статус, ендометеиум и сл. но за тоа најдобро одлучува докторот. Ако има за замрзнување секако е добро да си замрзнеш, а верувам и дека би се сложил на замрзнување ако тебе психички или физички ти треба одмор. Јас искрено двете ин витра подобро ги поднесов стимулациите отколку процесите на инсеминација, ама сега кога се сетам мислам дека всушност утрогестанот и естрофемот тешко ги поднесов (сега ги немам во терапија). За лекарствата за анксиозност и паника, верувам најдобро е да се консултираш со психијатар, но мислам ако си побараш психолошка/психотераписка поддршка во тој период, значително ќе ти помогне да се справиш. Со хиперстимулација немам искуство ама не е толку честа и би те советувала да не се оптоваруваш со таа помисла. Верувам дека сте исцрпени, знам колку ми беше тешко да се повратам од неуспешното ивф и трансфер со замрзнат после тоа, но откажување не е опција за мене. Штом имате желба за второ, нека ви е со лесно и побрзо да успеете. Мој совет-терај чекор по чекор, не мисли предалеку и надевај се на најдоброто
Женчиња' следен период планирам трансфер' умам смрзнато. Па можеби ќе ми требаат климара лепенки' имате?
@Pacient srna ако не ти е проблем, би сакала да знам се. Клиника, доктор, цена, процес, дали ги искористи замрзнатите јајце клетки за да останеш бремена.
Remedika kaj Dimitrov, so vaucer bev kako del od ivf postapka, ne pamtam kolku bese togas zamrznuvanjeto. Se zamrznaa poradi toa sto nemase dovolno maski materijal za da se oplodat. Potoa na nekolku pati ok se odmrznuvaa ama oploduvanjeto odese tesko radi maski faktor. Imav okolu 17jk od tie ne ostanav bremena, samo 1 se oplodi ama ne se fati. Potoa pak pravevme ama so podobren maski mat i se se oplodi po punkcija i se zamrznaa embrioni, sega sum 17nedela. Procedurata e razlicna kaj sekoj generalno te bockaat so hormoni, se pravi punkcija so celosna anestezija gi vadat gi evaluiraat i se zamrznuvaat ili se oploduvaat pa se zamrznuvaat.
Za prvoto ivf zemav isto 5 dena celo ne go drlev ali ne mi teknuvase od kolku a ne ja cuvam semata,segs za 2 ivf nesakat da dadat segade vo eu go prekinuvale ali has sakam da zemam ali sum zabiravila po kolku
Прв пат слушам знам во други клиники и по повеќе денови им ги даваат...јас пиев 3 дена пред и 5 по трансфер.Ти во која клиника си?
Re medika pred 2 god mi dadoja 5 den gi piev,a sega ne sakaat koga prasav zosto mi kazaa deka se praktikuvalo veke da ne se dava....
Сигурно докторот знае подобро дали да ги даде или не... не ме сваќај погрешно но обично знаат да сменат нешто во терапијата (ист доктор за кај ист пациент )
Da toa go znam, no me cudi sto mi rece ne praktikuvame poveke da davame dekortin osven kaj pacientki koi imale 2 ili 3 spontani, evropa gi otfrlale od upotreba pa ete pocnuvame i nie,so mene imase 5 pacientki i na niedna ne i bese daden,za razlika pred 2 godini site koi bea so mene im bese vo semata,dekortinot ne e nesto steten vo mala doza,sepak se dava za teloto da ne go otfrli plodot kako strano telo, znam deka sekoj pacient e prikazna za sebe no dekortinot bese zaednicko,a gledam vo dr bolnici seuste go davat...