Mene mi pobaraa vo april koga pravev, pti kazav deka od progesteronkt temperatura kacuvam do 37.5 i mi rekoa test. Da ne kazev, nemase da mi pobaraat, ali sepak treba da bideme odgovorni, iako znaev deka e od progesteronot
И метилфолна и метилкобаламин по 1000mcg, по консултација на др.Јани. Конкретно на Now ги пијам, ама нарачувам од iherb, повеќе и од дупло поевтини од кај нас.
Zdr. Devojki se prefrliv tuka malku posto imav edna biohemiska bremenost so svezh embrion i se sega se spremam so zamrznati imam uste 2 blastocisti za drugiot mesec zdravje, me interesira vasite iskustva so zamrznati dali shansite se pogolemi i dali da vratam eden embrion ili dve? Dr mi kaza tvoja e odlukata a kolku sto sum zapoznaena so 2 shansite se malku pogolemi? Pozz fala
Здраво Иста бев, биохемиска прво инвитро, второ инвитро хиперстимулација и одложивме трансфер, замрзнавме ембриони. По месец ипол имав трансфер на 2 замрзнати бластоцити, успешно беше. Не ми рекоа да бирам, во пар биле замрзнати 2, и кога ги одмрзнаа и двете ми ги вратија. Имам девојче по позитивниот криотрансфер.
Super bas mi e milo sto zavrsi uspesno, jas gi nemam vo par tuku se zamrznati posebno edna po edna, no jas sum za 2 te da gi vratam sega ako saka Gospod barem edno da fati super bi bilo fala.
Neznam koja vozrast ste no jas ke vi kazam moe iskustvo. Posle moite 2 neslavni ivf bev na konsultacii vo klinika vo Slovenija kaj shto e napraveno prvoto ivf i tamu bev na pregled kaj dvete najdobri doktorki, dvete se chudea zosto tolku sum bila stimulirana i bilo borba da se izvadat tolku jk koga jas prirodno si imam jk i zosto se vrakjani po 2 embriona!!! Do 38 godini mi rekoa NIKAKO dva! Ovaa godina dojdov vo Belgija i ovde pocnav so procedurata, otidov kaj najdobriot doktor za ivf, uste na prvata konsultacija koga mu rekov da vratime 2 da imam pogolemi shansi se nasmea i rece so 30 godini da vratime 2 ni pod razno, do 36 godini ke se probuva so edno, posle toa moze da razmislime za dve. Normalno malku me stimuliraa za razlika od Makedonija i namesto 15jk izvadija samo 3, 2 se oplodija, 1 vratija 1 zamrznaa, sega sum 17+2 i so Gospod napred daj boze da uspeam do kraj. Ako ste povozrasna od 36 ne gubite vreme probuvajte so 2 ili poveke no ako ste pomlada ve molam probuvajte so edno dodeka ne uspeete, ova e samo moe iskustvo i moe mislenje! Srekjno!
Srekno za tebe, inaku jas sum 28 god samo sto napolniv no veke 5 godini se macam so ispituvanje i operaci a uspeh nemav nitu so inseminacii sega nitu so ivf razocarana skros edvaj krenev glava ovie 2 dena, vcera bev da se vidam so doktorkata pak mi kaza imas ogromni sansi samo utre kariotip da proverime kaj dvajcata i sleden mesec transfer so zamrznati, prasuvam dali da odam so 2 ili pak so 1 vika odlukata e tvoja kako sakas sega se mislam nezmam sto da pravam...
Штом веќе се посебно замрзнати јас би одела со еден ембрион. Вака би имала 2 шанси. Може овој пат нешто не бил добар ендометриумот,...многу фактори се во прашање. Јас би 1.
10 godini jas se macham, taka da ne se razocaruvaj, nikogas prirodno ne zabremeniv, 2016 koga mi vratija 2 embriona na hiperstimulirani jajnici mi kazuvaa deka samo 1 se fatilo, izgubi srceva akcija vo 8ma nedela i bese so sindrom, drugoto mi go pukna jajovodot vo 9ta nedela oti nikoj neznaese deka ima vanmatericno pa ostanav i bez jajovod, 2019 imav neuspesno pak so 2 embriona niedno ne se fati, eve sega so 1 embrion od samo 3 jajce kletki uspeav. Moja deviza e podobro kvalitet otkolku kvantitet! Dzabe imav 15jk na prvoto koga dobiv embrion so sindrom, dzabe vrativ dvata pati po 2 koga ne uspeav, sekoj so svoeto iskustvo normalno, no bliznackata bremenost sama po sebe e teshka i nemoze sekoj da ja iznosi me sovetuvaa mene site po edno za celo telo da mu se posveti na nego, da ima dovolno hrana, krv, prostor, energija za ako e resheno da uspee da uspee, normalno ova e glupav muabet shto ne drzi voda no ima logika. Od srce ti posakuvam da uspees so kolku i da odlucis no edno stavi si vo glava deka Gospod e toj shto dava i zema, deka ako reshil toj da bide ke bide pa makar i niedna da ne vratis mesecov ke se fati prirodno i ke bide, ako reshil da ne bide i 15 da vratish nema da bide, koga toa ke go razberesh se si razbrala, zatoa opushti se posveti se na Boga i ubava energija, pomoli se, pretvori se celata vo ljubov i mir i trgni gi zasekogas tie muabeti zosto ne biva, zosto jas, zosto vaka, do koga vaka?
I jas terav celo vreme so po eden. Mene strav me fakase od start od pomislata bliznaci da imam znaev deka ne sum spremna za toa tie treba cel zivot da gi gledas ne e tuku taka. Osven toa i doktorot mi e so stav deka toa ako e za fakanje ke se fati, a bliznacka bremenost e teska i super rizicna i sekako a ne pa so ivf. Jas imav vkupno 5 transferi posledniot e uspesen za nekoj den 2 meseci ke pravi
Две работи ми "запараа" очи. - Велиш близнаците треба цел живот да ги гледаш. Зарем само ако се близнаци се гледаат цел живот? - Зошто близначката бременост е тешка и супер ризична поготово ако е со ивф? Зарем не е исто дали до бременост е стигнато спонтано или преку ивф?
Gi gledas sekako mene licno mi bese strav dali ke se snajdam so dve bebinja da gi izgledam kako sto treba...ova e individualno ama jas ne sakav bliznaci i seuste ne sakam, edno po edno dete tolku sum spremna tolku mozam i fizicki i psihicki i finansiski na kraj kraeva I normalno deka ne e isto ivf i klasicna bremenost, ivf e sekako porizicna i edinecna i bliznacka. Bliznackata e porizicna od edinecna plus ivf faktori dopolnitelen rizik nosat. Sto pak ne znaci deka sekoja sto nosi bliznaci od ivf ke ima komplikacii ama statisticki rizikot e pogolem
Е за ова навистина прв пат слушам. Дека статистички има поголеми шанси за компликации во бременоста доколку истата е настаната со ивф.
Da i jas taka znam deka sekako bliznackata bremenost e poteska sama po sebe, no ne sum do tolku informirana deka ima razlika plus ako e so ivf ili prirodno, jas onaka po logika si odam deka drugo e ako celo telo mu se posveti na edno, nego mu ja dava cela sila, hrana energija, a drugo e koga se dve i delat se, no toa moze i da ne e tocno shtom teloto gi zadrzalo dvete znaci e spremno za dve i toa ima logika, da ne bilo ednoto ke go isfrlilo. Neznam, najdobro znaat doktorite, jas sum za do 36god samo so edno da se odi no sepak toa e samo moe mislenje
Epa mene ne mi se soni ova Dimitrov mi go kaza koj e profesor btw. Dokaj 12 nedela.ivf se porizicni bremenosti od regular zacnuvanje. Posle toa ako e se ok e maltene isto...zavisi kako prosle tie 12 nedeli. I logicno e da e taka koga e vestacki isforsirana celata rabota ne znam zosto ti e tolku cudno
Добро де. Не се лути одма. Мене до сега никој доктор ми нема кажано за статистиката која ја спомена погоре. Затоа се зачудив. Ама штом така вели професорот најверојатно е така.
Така е. За помлади од 40 г се препорачува стриктно 1 ембрион. Јас сум 43 и затоа предложија 2 и два и вративме. И нормално дека близначка бременост и те како е потешко да се износи. Све исто дали е настаната спонтано или со ивф.
Togas kaj vas opravdano shto probale so 2, jas i bo Slovenija i vo Belgija bev na konsultacija mene mi rekoa do 36 so 1, po 36 obavezno so 2 ili poveke! Na pomosh Gospod kaj site i ovaa godina da uspeeme!