Izgubi srceva akcija, me cistea so vakum vo sistina, si go zemav plodot vo sterilna chasa, si go odnesov vo manu, mi go ispitaa i utvrdija deka e so Tarnerov sindrom. Sakav i za vanmatericnoto shto mi go izvadija no nemav sila veke da pominuvam i niz toa
Ne se lutam tuku mislam deka nie sto mora da go odime ovojpat treba da bideme povnimatelni i poveke da se pazime vo postapkava. Za zal go nemame luksuzot da vikame trudna sum ne sum bolna ke praam generalka doma ili ke setam levo desno...mojot stav e deka ivf trudna si ama ne si porodena sedi si mirna za da ne se bockas pak so trista cuda...ali sepak sekoj so svoeto viduvanje do krajnata cel zdravo pravo bebule
Фала мила на одговорот. Помислив да не има некој нов начин додека е во матка да се провери толку рано.
Здраво. Да ве прашам дали некој пред постапка со замрзнати ембриони проверувал д-димери и хемостаза, бидејќи сум со генетски мутации?
Jas proveriv, d-dimeri 520, faktori na hemostaza dobri. Doktorot mi rece mala ti e dozata na methyl folatot i mi ja zgolemi od 1000mg, na 2000 mg i methyl folat i b12, plus 7 dena pred planiran transfer mi ukluci kleksan. Pa zdravje, ke vidime
Od 11 nedela mozete da pravite, ne cekajte do 13 nedela, moja preporaka. Sepak moze ima razlika od test do test, sum slusala verify deka e najdobar, go forsiraat i nifti, ali mislam doktorive si se povrzani so firmive, sepak najbitno e najkasno 12 nedela
Mene a i na drugi chlenki ovde ni kazaa 13 nedela, bidejki sme i so kleksani i krvta bila porazredena pa postoi moznost da nemoze da se izvlece dovolno dnk od bebeto vo krvta za da se napravi uspesno testot, i do 12ta nedela sekako rizikot e pogolem pa podobro da se pomine toj rizicen period pa da se napravi vo 13+ nedela da ne bide dzabe frleni parite. Jas pravev vo stranstvo ivf i mene taka mi rekoa vo 2 kliniki iako insistrirav porano mi rekoa nikako pred 13 nedela, vo sprotivno ke treba pak da me prebockuvaat i pak da chekame, sekako tie testovi se pravat od 9ta do 22-24 nedela taka nesto bese pa mislam deka nema potreba od tolku brzanje da e porano. Znam deka do 12 nedela se pravi prvjot skrining ako mislite na toa i tamu se fakjaat tie abomalii kako nosna koska nabor nekoj vo vratceto itn, a za prenatalnite testovi ne e deka najkasno 13 nedela tuku od 9-10 do 22-24 nedela
Да не бидам погрешно сватена но на кој основ ти рекол дека е мала дозата проверуваше хомоцистеин и б12 или од хемостазата?
Ddimerite neli ti se visoki prasuvam oti obicno vikaat oti ddimerite treba da bidat do 500 maksimum a se simnuvaat so kleksan Ili fraksiparin
Јас проверував и ок ми беа, околу 200. Сепак ме ставија на клексан 0.4. После позитивна бета пак проверив и тогаш 2 времиња ми беа малку скратени а д димерите сеуште 200, но пак си продолжив со клексан и аспирин. Мутации немам испитувано
Ok, drzi voda i ova. Jas znam moze i vo 11 nedela, od drugarka moja ova, koja bese so ivf, sepak slusajte si doktor. Ona pravese verify i i rekoa vo 11 nedela. Sepak kako vi kaze doktor, taka
Jas pravev verify so fraxiparini bockanje vo 11 nedela i dobiv necelosen rezultat. Posle pak mi zimaa krv i pak cekav rezultati i na kraj bev veke 15-16 ako ne i poveke koga gi dobiv kompletnite. Taka da moj sovet pocekajte tie sto se bockate antikoagulanti zaso isto ke vi dojde dur dobiete kompletno info. Drugarka pravese isto 11 ama bez terapija i stignaa bez problem.celosni rezultati
Јас проверував,и секогаш ми се во ред,дури Елена трансф.рече на овие резултати не би дала клексани,ама навалував јас,дека и др инвитро што ќе ми прави препорачува,па ми пиша по еден. Др Јани пред тоа ивф без проверено,на основа на мутациите по три ми викаше,ама др за ивф по два пати ми рече. Уште 3 инвитра со по еднаш примав,и еве овојпат договоривме ниеднаш. Приверив дд мери хемостаза се е супер,па др рече после позитивен тест пак ќе мериме и ќе дадеме превентивно. Очигледно кај мене не е тоа причината за неуспешно ивф,кај нас нема ни утврдено причина. Моменрално последните две бластоцити втор ден се во мене. Ги искарав вчера по пат таму да останат хаха барем едното.
Во ред, прашав само бидејки и да си хомозигот на мтхрф5 максимална доза на метилирана е до 1000мг... бар така имунолог има кажано
Sega me zbuni, daj jas uste ednas da si prasam Da homozigot sum, so granicni d-dimeri postojano i proveriv se na kardiolog, nema pricina od toa, mi kazaa aktiviran mi e nasledniot gen za trombofilija, ako dobro se izraziv, i zatoa primam kleksan i plus metilirana 2000 i b12, ova mi e ginekolog, imunolog mi prepisa 800 mg metilirana, 1000 b12 i b-complex. Aj jas da si preprasam